close search results icon

Υποχωρεί στα 82 λεπτά η τιμή στο σύσπορο βαμβάκι

Χλωμή η ανάκτηση κορυφών σύντομα. 

Υποχωρεί στα 82 λεπτά η τιμή στο σύσπορο βαμβάκι

Περαιτέρω υποχώρηση της διεθνούς τιμής βάμβακος επεφύλαξαν οι δύο πρώτες συνεδριάσεις της τρέχουσας εβδομάδας στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τα συμβόλαια Δεκεμβρίου του 2023 να έχουν απωλέσει ακόμα και τα 95 σεντς έναντι των 103 σεντς που διατηρούσαν την προηγούμενη Τετάρτη. Στην εγχώρια αγορά, το σύσπορο πληρώνεται πλέον στα 82 λεπτά το κιλό, έναντι των 85 την περασμένη εβδομάδα και των 95 έως 99,5 λεπτών στις αρχές του μήνα.

screenshot-11-y5KwK.png

Οι πιέσεις δεν αναμένεται να αρθούν σύντομα, ειδικά ενόψει των εκπλήξεων που προετοιμάζει η FED για τα επόμενα 24ωρα, που θα ανακοινωθούν μαζί με μια περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης. Η πτώση των προηγούμενων ημερών έκοψε σχεδόν 10 σεντς από τη διεθνή τιμή και αναμένεται να συνεχιστεί, αφού υψηλότερα επιτόκια συνεπάγονται πιο ακριβό χρήμα και άρα πιο προσεκτικές οικονομικές κινήσεις σε όλο το φάσμα των αγορών.

Βασική ανησυχία των αγορών παραμένει η κατανάλωση, με τα περισσότερα κλωστήρια να αναφέρουν γεμάτες αποθήκες, αφού τελευταία κατέφθασαν και παλαιότερες παραγγελίες τους, σε μια συγκυρία κατά την οποία φαίνεται ότι η ζήτηση για ίνα υποχωρεί. Αν και τα δεδομένα της φετινής παραγωγής θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μια επιστροφή της διεθνούς τιμής στην περιοχή των 100 με 105 σεντς η λίμπρα σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, για όσο καιρό οι προοπτικές τις κατανάλωσης σκεπάζονται από τις αγωνίες για την παγκόσμια οικονομία, αυτό, δύσκολα θα συμβεί. Αυτό για τις τιμές του σύσπορου σημαίνει ότι το σενάριο επιστροφής σε τιμές άνω των 90 λεπτών το κιλό δείχνει περισσότερο ανέφικτο παρά ρεαλιστικό. Στα θετικά πάντως, είναι ότι το δολάριο παραμένει ισχυρό, με την ισοτιμία με το ευρώ να έχει υποχωρήσει και πάλι στα 99 σεντς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι περισσότεροι παραγωγοί δεν έχουν κλείσει ακόμα τα βαμβάκια τους, με εκείνους που πρόλαβαν τα πρόσφατα υψηλά, να ανταποκρίνονται στο 25% της φετινής ελληνικής παραγωγής. Καταλύτης ανόδου ή περαιτέρω πτώσης σε αυτές τις νέες ισορροπίες, θα είναι η επερχόμενη έκθεση προσφοράς και ζήτησης του USDA. Αναμένεται η παγκόσμια παραγωγή να υποχωρήσει από τα 118 εκατ. δέματα, στα οποία αποτιμάται στην τελευταία έκθεση Σεπτεμβρίου. Στα 118 εκατ. δέματα βρίσκεται και η παγκόσμια κατανάλωση. Σε περίπτωση που οι νέες εκτιμήσεις του USDA δεν μεταβάλουν την παγκόσμια κατανάλωση, η διεθνής τιμή διατηρείται στην τροχιά των 100 σεντς. Αρκεί έως τότε να μην υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών δεδομένων. Ήδη στο πετρέλαιο, την πορεία του οποίου φαίνεται ότι ακολουθεί και η τιμή για το βαμβάκι, έχει υποχωρήσει στα 85 δολάρια το βαρέλι (WTI) και οι τελευταίες αναλύσεις, προεξοφλούν μια περαιτέρω υποχώρηση της τάξης των 15 δολαρίων, σε περίπτωση που η διαφαινόμενη ύφεση κλιμακωθεί.

πηγή: agronews.gr (Πέτρος Γκόγκος)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ