close search results icon

«Υποφέρουν μέχρι να ξεψυχήσουν» – Τι λέει Ιχθυολόγος για τον σάλο με τους αστακούς

Προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις. 

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει βίντεο από ταβέρνα στη Βούλα που τηγανίζει ζωντανούς αστακούς, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νέμεσις να προχωράει σε καταγγελία για κακοποίηση ζώων, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι η τακτική αυτή είναι ένας βάναυσος θάνατος για τα ζώα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΛΟΙΑΡΙΔΗ

Στα βίντεο που έχει αναδημοσιεύσει η “Νέμεσις”, προκαλώντας εκατοντάδες αντιδράσεις, φαίνεται ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας να κουνάει στον αέρα τα οστρακοειδή και έπειτα να τα τηγανίζει ζωντανά. Η πρόεδρος της Οργάνωσης, Νατάσα Μπομπολάκη, δηλώνει στο Τhesstoday.gr ότι “καταδικάζουμε το περιστατικό, δεν είναι δυνατόν να υποφέρουν τα ζώα μέχρι να πεθάνουν”.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Κτηνιατρικής Ιχθυολογίας, ιχθυοπαθολογίας και Ευζωίας θαλάσσιων ζώων Φωτεινή Αθανασοπούλου εξηγεί στο Thesstoday.gr ότι η εν λόγω πρακτική είναι απαράδεκτη, καθώς τα οστρακοειδή έχουν έναν βάναυσο θάνατο. “Πρέπει να σταματήσει αυτό το πράγμα, το ζώο βιώνει αφόρητο πόνο και το πιο τραγικό είναι ότι αυτό γίνεται με τρόπο ειρωνικό και γέλιο”. Σύμφωνα με την καθηγήτρια, οι αστακοί και οι καραβίδες είναι ζώα που δεν γίνεται να θανατωθούν χωρίς καθόλου πόνο, αλλά ο συγκεκριμένος τρόπος, είναι απάνθρωπος και περιττός. “Οι πρακτικές με τον λιγότερο βασανιστικό θάνατο για τα ζώα αυτά, είναι είτε να τοποθετηθούν πρώτα σε πάγο, για να πέσει ο μεταβολισμός τους, είτε πριν το μαγείρεμα να τα βάζουν με το κεφάλι μέσα σε κατσαρόλα με βραστό νερό, για να ζαλιστούν. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις πονάνε και είναι στην κρίση του καθενός αν θέλει να τρέφεται με ζώα που φεύγουν έτσι από τη ζωή”, αναφέρει.

Σύμφωνα με την κα Μπομπολάκη, ανάλογες πρακτικές θανάτωσης αστακών σε ταβέρνες και εστιατόρια γίνονται σε αρκετά εστιατόρια και ταβέρνες της χώρας, κάτι το οποίο είναι αντίθετο με τον νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ορίζει ότι κανένα ζώο δεν πρέπει να θανατώνεται με τρόπο που του προκαλεί πόνο, αγωνία ή στρες.

Η καταγγελία έγινε στο ΑΤ Βούλας και αναμένεται να σχηματιστεί δικογραφία.

screenshot-22.png

πηγή: thesstoday.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ