close search results icon

«Ζεσταίνουν» τα τρακτέρ οι αγρότες και 22/1 γεμίζουν τις πλατείες των χωριών από τον Έβρο μέχρι Κρήτη

«Ζεσταίνουν» τα τρακτέρ οι αγρότες και 22/1 γεμίζουν τις πλατείες των χωριών από τον Έβρο μέχρι Κρήτη

Στην τελική ευθεία μπαίνουν αυτήν τη βδομάδα οι προετοιμασίες των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων για τις πολύμορφες και συντονισμένες κινητοποιήσεις τους σε όλη την Ελλάδα το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, με αφετηρία την έξοδο των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών στις 22 Ιανουαρίου.

Είναι για κινητοποιήσεις - συνέχεια του αγώνα που δίνουν εδώ και μήνες οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, με οργανωτές τους κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, συντονίζοντας τη δράση τους με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και απαντώντας με τις διεκδικήσεις τους στη διαρκή μείωση του εισοδήματος, λόγω των χαμηλών τιμών και του υπέρογκου κόστους παραγωγής.

Προχωρούν οι προετοιμασίες στη Θεσσαλία

Το έναυσμα για μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις δίνεται και αυτήν τη φορά από τη Θεσσαλία. Σε κάθε νομό είναι καθημερινές οι περιοδείες και οι συσκέψεις σε χωριά ή επαρχιακό επίπεδο.

Στη Λάρισα, οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου προετοιμάζουν το συλλαλητήριο με τρακτέρ, που θα γίνει την Κυριακή 22 Ιανουαρίου στις 11 π.μ. (προσυγκεντρώσεις στις 10.30 π.μ. στις κεντρικές πλατείες σε Αμπελώνα και Δαμάσι αλλά και στην περιοχή των Εξοχικών στον Τύρναβο).

Μαζί με τα γενικότερα αιτήματα για μείωση του κόστους παραγωγής και κατώτατες εγγυημένες τιμές, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση, οι αγρότες του Τυρνάβου διεκδικούν ικανοποιητικά ποσά που θα καλύπτουν την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλες τις ποικιλίες ροδάκινων - νεκταρινιών, επιτραπέζιων σταφυλιών, οινοποιήσιμων σταφυλιών, αχλαδιών, κερασιών, αμυγδάλων, δαμάσκηνων, αφού όλα τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής έχουν πληγεί από μια σειρά αρνητικών παραγόντων (πόλεμος στην Ουκρανία, Capital control Αιγύπτου, καιρικά φαινόμενα).

Ταυτόχρονα για το σεισμόπληκτο Δαμάσι, απαιτούν αποζημίωση σε όλους τους σεισμόπληκτους στο 100% των ζημιών σε α' και β' κατοικία, σε αποθήκες, καταστήματα, χωρίς τις προϋποθέσεις που κάνουν αδύνατη την όποια επισκευή - ανακατασκευή. Το ίδιο και για τις ζημιές σε γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες. Ακόμα να γίνουν άμεσα τα απαραίτητα έργα υπογειοποίησης και βελτίωσης στο ΤΟΕΒ ΜΑΤΙ Τυρνάβου στον Αμπελώνα, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα άρδευσης χωραφιών και σταυλικών εγκαταστάσεων όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Χθές Τετάρτη , στις 12 μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας, πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη των Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων της περιοχής.

Συσκέψεις θα γίνουν επίσης σήμερα Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στα Φάρσαλα στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του ΤΟΕΒ και την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου στην Αγιά.

Στην Καρδίτσα γίνονται συσκέψεις σε χωριά προκειμένου να υπάρξει μαζική συμμετοχή στην παγκαρδιτσιώτικη σύσκεψη που θα γίνει την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου στον Παλαμά.

Παράλληλα, την Τρίτη δόθηκε συνέντευξη Τύπου από την Ενωτική Ομοσπονδία, με τον πρόεδρό της, Κώστα Τζέλλα, να καλεί τους αγρότες να «βουλιάξουν τις πλατείες την Κυριακή με τα τρακτέρ». Αναφέρθηκε ειδικά στα προβλήματα των βαμβακοπαραγωγών, σημειώνοντας ότι «με τιμή 65 - 70 λεπτά ανά κιλό δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής που υπάρχει τώρα, συνεπώς δεν τους συμφέρει να καλλιεργήσουν». Ξεχώρισε επίσης ότι στη νέα ΚΑΠ προβλέπονται μειωμένες ενισχύσεις, στη γενικότερη κατεύθυνση συγκέντρωσης της γης και παραγωγής σε λιγότερα χέρια, και μετέφερε την «απόρριψη» από τους βιοπαλαιστές αγρότες της προπαγάνδας της κυβέρνησης περί «αντοχών της οικονομίας». Όπως εξήγησε, «με αυτή τη λογική όχι μόνο αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας, δίνοντας για άλλη μια φορά πακτωλό χρημάτων στους βιομήχανους, εφοπλιστές, μεγαλέμπορους κ.λπ., αλλά - όπως έκαναν και οι προκάτοχοί της - επιδίδεται σε μια επιχείρηση παραπλάνησής μας, με στόχο να εμποδίσει και να υπονομεύσει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων». Ενώ, αναδεικνύοντας τη δύναμη του οργανωμένου αγώνα, που όπως είπε «είναι ισχυρό όπλο στα χέρια μας και ποτέ δεν πάει χαμένος, πάντα κάποιο κέρδος φέρνει», θύμισε κατακτήσεις που κατάφεραν οι αγρότες με τις κινητοποιήσεις τους τα προηγούμενα χρόνια, όπως το αφορολόγητο και τις μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές, το ακατάσχετο, το τέλος επιτηδεύματος κ.λπ.

Στα Τρίκαλα γίνονται περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά, ενώ ταυτόχρονα προγραμματίζονται συγκέντρωση στις 21 Ιανουαρίου στη Φαρκαδόνα και συλλαλητήριο με τρακτέρ στην πόλη των Τρικάλων τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου.

Στη Μαγνησία, προγραμματίζονται συσκέψεις την Πέμπτη 19/1 στη Ζαγορά και την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου στο Αϊδίνι.

Στην Αιτωλοακαρνανία

Τη συμμετοχή της στις κινητοποιήσεις που αποφασίστηκαν για όλη τη χώρα, στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, αποφάσισε και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας με πρόσφατη απόφαση της Διοίκησής της. Η ΟΑΣ καλεί όλους τους Αγροτικούς Συλλόγους στον νομό να συνεδριάσουν άμεσα και να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες, ενώ προχωρά και σε περιοδείες ενημέρωσης στα χωριά με αρχή την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου σε Κατοχή και Νεοχώρι, από τις 7 μ.μ. Σύσκεψη ενημέρωσης θα πραγματοποιήσει και ο Αγροτικός Σύλλογος Καινούργιου, τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου στις 7 μ.μ. στο χωριό.

Πολύμορφη δραστηριότητα και στην υπόλοιπη χώρα

Τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών θα βγάλουν την Κυριακή 22 Ιανουαρίου και οι αγρότες σε Πέλλα, Ημαθία, σε συντονισμό με τους συναδέλφους τους σε άλλες περιοχές.

Στις κινητοποιήσεις στις 22/1 αποφάσισαν να συμμετάσχουν και οι αγρότες του ορεινού όγκου Αρνισσας και περιχώρων και καλούν την Κυριακή στις 10 π.μ. στην πλατεία της Αρνισσας.

Τρακτέρ θα βγάλουν και οι αγρότες της Πρέβεζας. Η απόφαση πάρθηκε σε σύσκεψη που έγινε από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας και τον Ενιαίο Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Φαναρίου Δήμου Πάργας.

Στο μεταξύ, συσκέψεις οργανώνει ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» και καλεί τους αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά. Χτες πραγματοποίησε σύσκεψη στο Στενήμαχο και τις επόμενες μέρες προγραμματίζει: Σήμερα στις 7 μ.μ. στην Ειρηνούπολη και στη Φλαμουριά. Αύριο Πέμπτη 19 Γενάρη στις 7 μ.μ. στα Μονόσπιτα. Την Παρασκευή 20 Γενάρη στις 7 μ.μ. στο Ροδοχώρι.

Αντίστοιχα, στην υπόλοιπη χώρα προγραμματίζονται οι εξής συσκέψεις:

Χθές Τετάρτη 18 Ιανουαρίου::

-- Ο Αγροτικός Σύλλογος Αταλάντης στις 5.30 μ.μ.

-- Ο Αγροτικός Σύλλογος Μακρακώμης στις 8 μ.μ.

-- Στις 7.30 μ.μ. στου Καράτουλα Ηλείας.

Σήμερα Πέμπτη 19 Ιανουαρίου:

-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας στις 7 μ.μ. στη Λαμία, στο ξενοδοχείο «Σαμαράς».

-- Ο Αγροτικός Σύλλογος Κοζάνης - Σερβίων και Βελβεντού, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης.

Την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου::

-- Στις 7.30 μ.μ. στην Αμαλιάδα (Εργατικό Κέντρο).

-- Στις 7.30 μ.μ. στα Μακρίσια Ηλείας.

agro24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ