close search results icon

Ζυμαρικά φούρνου: Συνταγές για όλες τις ημέρες

Ζυμαρικά φούρνου: Συνταγές για όλες τις ημέρες

Κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ

Υλικά
1 πακέτο κανελόνια
Για τη γέμιση
750γρ. κιμά μοσχαρίσιο, λάπα ή ελιά
1½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο
1 ποτήρι κρασιού κρασί λευκό
1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε νερό
1 κουτ. σούπας βασιλικό ξερό
1 κουτ. σούπας κοφτή ζάχαρη
λίγο τριμμένο μπαχάρι
1 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 χούφτα βασιλικό φρέσκο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ
6 κουτ. σούπας βούτυρο
6 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 λίτρο γάλα, χλιαρό
2 κρόκους αβγών
1 φλιτζάνι τυρί τριμμένο
λίγο μοσχοκάρυδο
αλάτι, άσπρο πιπέρι


Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε τη σάλτσα του κιμά. Σε ένα πλατύ και βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με τον κιμά, ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα κάθε τόσο μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς. Αλατοπιπερώνετε και σβήνετε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα ρίχνετε την ντομάτα, τον ξερό βασιλικό, το μπαχάρι, τη ζάχαρη και επιπλέον αλατοπίπερο.
Βήμα 2
Προσθέτετε τον πελτέ διαλυμένο στο νερό, ανακατεύετε κι αφήνετε τον κιμά να βράσει μέχρι να μελώσει και να μαγειρευτεί. Τότε ανακατεύετε μέσα τον μαϊντανό, το φρέσκο βασιλικό και τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Βήμα 3
Ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ. Σε μια μέτρια κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε συνεχώς με σύρμα, μέχρι να πάρει το αλεύρι λίγο χρώμα και το κατεβάζετε από την φωτιά. Προσθέτετε στην κατσαρόλα το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, για να μην σβολιάσει. Βάζετε πάλι την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει. Σβήνετε την φωτιά και αφήνετε να κρυώσει λίγο η κρέμα.
Βήμα 4
Ρίχνετε και τους κρόκους των αβγών στην κρέμα ανακατεύοντας καλά, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τέλος ανακατεύετε μέσα στη μπεσαμέλ το μοσχοκάρυδο και το τριμμένο τυρί αφού κρατήσετε λίγο στην άκρη.
Βήμα 5
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC στον αέρα και ξεκινάτε να στήσετε το φαγητό σας. Σε πυρίμαχο σκεύος ρίχνετε αρχικά μερικές κουταλιές από την μπεσαμέλ, την οποία απλώνετε να πάει παντού και να δημιουργήσει ένα λεπτό στρώμα.
Βήμα 6
Παίρνετε τα κανελόνια ένα ένα και με ένα κουταλάκι τα γεμίζετε με το μίγμα του κιμά. Τα τοποθετείτε το ένα δίπλα στο άλλο, πάνω από την μπεσαμέλ. Τελειώνετε απλώνοντας πάνω από τα κανελόνια τη μπεσαμέλ. Πασπαλίζετε την επιφάνεια του φαγητού με το τυρί που κρατήσατε και ψήνετε το φαγητό στον φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει ομοιόμορφα. Σερβίρετε τα κανελόνια ζεστά ή χλιαρά σαν ορεκτικό στο επίσημο τραπέζι, αλλά και σαν κυρίως πιάτο στο καθημερινό τραπέζι συνοδεύοντάς τα με μια σαλάτα.

Λαζάνια με πράσα, φρέσκο και καπνιστό σολομό

Υλικά
12 λαζάνια πλατιά
4 πράσα (μόνο το άσπρο μέρος), ψιλοκομμένα
350γρ. σολομό φρέσκο
200γρ. φιλέτα σολομού Ατλαντικού Ocean Sea
1 σφηνάκι βότκα
3 αβγά
250γρ. τυρί σεβρ, σε λεπτές ροδέλες
250γρ. τυρί μασκαρπόνε ή άλλο τυρί κρέμα της επιλογής σας
400ml κρέμα γάλακτος Milbona 30% λιπαρά
150γρ. λαδοτύρι Μυτιλήνης ή παρμεζάνα, τριμμένη
2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Αχ αυτά τα λαζάνια… Όπως και να τα φτιάξουμε είναι απολαυστικά. Ο καπνιστός σολομός σε συνδυασμό με τα τυριά τους πάνε πολύ και θα το διαπιστώσετε όταν φτιάξετε αυτή την απίστευτα νόστιμη συνταγή.


Διαδικασία
Βήμα 1
Ζεσταίνετε δύο κουταλιές της σούπας λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρετε τα κρεμμύδια και τα πράσα πάνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε το φρέσκο σολομό ψιλοκομμένο, τον ανακατεύετε για 1-2 λεπτά, σβήνετε με τη βότκα και αλατοπιπερώνετε.

Βήμα 2
Ανακατεύετε σε μπολ τα αβγά με την κρέμα, το μασκαρπόνε, τα φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και τον άνηθο. Αλατοπιπερώνετε ελαφρά και προσθέτετε και τον καπνιστό σολομό κομμένο σε λωρίδες.

Βήμα 3
Σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος ρίχνετε το ⅓ περίπου του μίγματος των αβγών, στρώνετε από πάνω τα μισά λαζάνια και πάνω από αυτά, το μισό μίγμα των πράσων. Σκεπάζετε με τις ροδέλες του σεβρ, πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί και ρίχνετε το μισό από το υπόλοιπο μίγμα των αβγών. Στρώνετε από πάνω μια δεύτερη στρώση λαζανιών και το υπόλοιπο μίγμα των πράσων. Τελειώνετε με το υπόλοιπο μίγμα των αβγών.

Βήμα 4
Πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά, μέχρι δηλαδή να ροδίσει η επιφάνεια.

Γκρατέν με μελιτζάνες, πέννες και κοτόπουλο

21120702-5055-melitzanes-ogkraten-me-kotopoulo.webp


Υλικά

3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες, σε κύβους

600γρ. πέννες

400γρ. Φιλετίνια από κοτόπουλο νωπό, σε κύβους

2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

⅔ φλιτζανιού ελαιόλαδο

3 ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες

1 φλιτζάνι μπεσαμέλ ή κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά

1 ½ φλιτζάνι Γραβιέρα αιγοπρόβεια Γάλπο, τριμμένη

2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Τα ζυμαρικά φούρνου είναι από τις αγαπημένες επιλογές όσων είναι λάτρεις του είδους. Ένα δεκάλεπτο στο φούρνο είναι αρκετό για να αποκτήσουν μια ελαφρώς τραγανή κρούστα ενώ η απαλή μπεσαμέλ που τα αγκαλιάζει συμπληρώνει τον πληθωρικό χαρακτήρα της συνταγής

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβετε τις μελιτζάνες σε ροδέλες πάχους 1,5εκ. και τις ροδέλες σε κύβους. Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες, τις κόβετε στα τέσσερα και τις στύβετε να φύγουν τα σποράκια.

Βήμα 2

Βράζετε τις πέννες για 11 λεπτά σε μπόλικο αλατισμένο νερό και τις σουρώνετε.

Βήμα 3

Ζεσταίνετε το λάδι σε ρηχή κατσαρόλα και σοτάρετε τα κρεμμύδια. Κατόπιν, προσθέτετε το κοτόπουλο και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να αλλάξει χρώμα. Τέλος, ρίχνετε τις μελιτζάνες και τις ανακατεύετε για μερικά λεπτά σε δυνατή φωτιά.

Βήμα 4

Προσθέτετε τις ντομάτες, αλατοπιπερώνετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 20 λεπτά ακόμα μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες.

Βήμα 5

Ανακατεύετε το μίγμα με τις βρασμένες πέννες και την μπεσαμέλ ή την κρέμα γάλακτος και το μεταφέρετε σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος.

Βήμα 6

Πασπαλίζετε με το μαϊντανό και το τυρί και ψήνετε το φαγητό στο γκριλ για 10 λεπτά σχεδόν, μέχρι να γκρατιναριστεί και να ροδίσει η επιφάνειά του. Σερβίρετε χωρίς καθυστέρηση, συνοδεύοντας με φρέσκια σαλάτα και τριμμένη γραβιέρα.

cantina.protothema.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ