close search results icon

Το 3ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών στην «6η Πανελλήνια Μαθητική Συνάντηση Εκπαίδευσης και Λαογραφίας»

Το 3ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών στην «6η Πανελλήνια Μαθητική Συνάντηση Εκπαίδευσης και Λαογραφίας»

Το 3ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών έλαβε μέρος, με μεγάλη επιτυχία, στην «6η Πανελλήνια Μαθητική Συνάντηση Εκπαίδευσης και Λαογραφίας» που διοργάνωσε η Δ.Δ.Ε. Πέλλας στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών παρουσιάζοντας πληθώρα δράσεων που σχετίζονται με τον λαϊκό πολιτισμό της Ανατολικής Ρωμυλίας-Θράκης καθώς η σχολική μονάδα διαχρονικά στελεχώνεται από μαθητές/τριες που η καταγωγή των οικογενειών τους σχετίζεται με τις ομώνυμες αλησμόνητες πατρίδες.

Στην εξαιρετική παρουσίαση κυρίαρχη θέση είχαν οι χοροί "ποδαράκι", "ζωναράδικος",τα τραγούδια, το δρώμενο "Λαζαρίνες-χορός μπογδάνος", η απαγγελία ποιήματος, τα ποικίλα ήθη-έθιμα των Καρυωτών,η προέλευση, οι ασχολίες τους, η μαγειρική παραδοσιακού φαγητού "φασόλια μ'αρμιά (λάχανο τουρσί) κ.α.

Την πολυτάλαντη μαθητική ομάδα , που ομολογουμένως "έκλεψε" τις εντυπώσεις στην 1η ημέρα της Πανελλήνιας Συνάντησης στελέχωσαν- με αλφαβητική σειρά- οι μαθητές/τριες: Αγιαννίδου Ελένη, Αποστολίδου Μαρία, Γκαιτατζή Βασιλική, Γκουγκουσούδη Μαρία, Δεβετζή Χριστίνα, Ζάγκα Αγγελική, Ζορμπά Ιωάννα, Ιορδανίδου Αικατερίνη, Ιωσηφίδου Κωνσταντίνα, Καπουρτζούδη Ζωή, Λεοντίου Αναστάσιος, Λιάπτσης Σταύρος, Μηνασίδου Άννα, Μητρέντση Παρασκευή, Μουτούδη Δήμητρα, Μουτούδη Ελισάβετ, Νερολής Αλέξανδρος, Ντιλούδη Δήμητρα, Παρασκευοπούλου Κλεοπάτρα, Σκαρκαλά Νικολέτα.

Την Ομάδα Λαογραφίας του 3ου Γυμνασίου προετοίμασαν και συντόνισαν οι εκπαιδευτικοί κ. Ιωαννίδου Ανθούλα, κ. Παρασκευά Παρασκευή ( συνολική επιμέλεια παρουσίασης) κ. Καζαντζίδης Σάββας (εκμάθηση παραδοσιακών χορών) ενώ πολύτιμη βοήθεια προσέφερε και η καθηγήτρια κ. Σιακαγιάννη Φωτεινή (τεχνική υποστήριξη).

Το 3ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών ευχαριστεί από καρδιάς τον Σύλλογο Καρυωτών Γιαννιτσών "Η Ανατολική Ρωμυλία" και την Πρόεδρο της κ. Τζιμολίδου Λαμπρινή για την παραχώρηση των φορεσιών που λάμπρυναν την παρουσία των μαθητών/τριών στην συνάντηση ,την ακούραστη κ. Γκιζτιμούδη Σουλτάνα που συνέβαλε στην προετοιμασία των παιδιών με αυτές αλλά και τη "ψυχή" του Συλλόγου, τον εκπαιδευτικό και χοροδιδάσκαλο κ. Λιτούδη Παύλο που η αρωγή του στην καταγραφή των πολύτιμων πληροφοριών της ζωής των προσφύγων τόσο στις Καρυές όσο και στα Γιαννιτσά, υπήρξε καταλυτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ