Προϋπολογισμό με μείωση ΕΝΦΙΑ και φορολογία επιχειρήσεων «βλέπει» ο Κ. Μητσοτάκης | PellaNews

Προϋπολογισμό με μείωση ΕΝΦΙΑ και φορολογία επιχειρήσεων «βλέπει» ο Κ. Μητσοτάκης

Απο κυβέρνηση της ΝΔ  θα κατατεθεί ο προυπολογισμός του 2020 και θα συμπεριλαμβάνει τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και του ΕΝΦΙΑ, τόνισε σε συνέντευξή του στο OPEN ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για «πενιχρή ανάπτυξη». 

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε πως  οι δεσμέυσεις του είναι αδιαπραγμάτευτες και πως υπάρχει δημοσιονομικός χώρος όπως και οτι η ΝΔ έχει μεγάλη αξιοπιστία στις Βρυξέλλες.

Επανέλαβε χαρακτηριστικά ότι «Είμαστε φειδωλοί στις δεσμεύσεις μας, δεν έχω τάξει πολλά πράγματα και στόχος μας είναι η ανάπτυξη», ενώ  τόνισε  ότι Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να υπόσχεται ότι θα φέρει ανάπτυξη όταν μετά από 4,5 χρόνια είναι πενιχρή.

Παρατηρησε επίσης  οτι δεν εμπόδιζαν μνημονιακές δεσμεύσεις τον κ. Τσίπρα να υπογράψει τα προεδρικά διατάγματα για το Ελληνικό και να ανακουφίσει τη μεσαία τάξη από τα υπερπλεονάσματα.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «αλαζονική στάση της κυβέρνησης την οποία τιμώρησαν οι πολίτες», σημείωσε ότι καταλαβαίνει «την ψυχολογική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κ. Τσίπρας μετά τις εκλογές, για να προσθέσει ότι «δεν μπορεί να αποκαλεί μπακαλίστικη τη στάση του κεντρικού τραπεζίτη».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτευσης, αναφέρθηκε στην επιλογή του να γυρίσει την Ελλάδα ξανά με διαφορετικού τύπου περιοδίες ωστε  να απευθύνει πρόσκληση ενότητας σε όλους τους πολίτες και σε όσους επέλεξαν την ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές.

Επανέλαβε το αίτημα του για ισχυρή εντολή και εκτίμησε πως όσοι ψήφισαν κόμματα δεξιά της ΝΔ θα ξανασκεφθούν και στις εθνικές εκλογές θα μετακινηθούν στην ΝΔ  και υπογράμμισε οτι θα είναι πολυ σημαντικό για τη χώρα να μείνουν εκτός Βουλής το κόμμα του κ. Βελόπουλου και η Χρυσή Αυγή.Σχετικά με την υπόθεση Novartis, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο «για πολιτική σκευωρία» και τόνισε ότι μετά τις καταγγελίες του κ. Αγγελή, εφόσον εμπλέκονται δυο υπουργοί, η υπόθεση θα ερευνηθεί από τη Βουλή. Επισήμανε ότι υπάρχουν δυο υπουργοί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, οι κ. Καλογήρου και Παπαγγελόπουλος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο δέυτερος είναι εκείνος που κατονομάζεται ως «Ρασπούτιν».

Επίσης, εξέφρασε την «απόλυτη εμπιστοσύνη του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το τι θα κανει μεταξύ 1ης και 7ης Ιουλίου», αναφερόμενος στις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Για τα κυβερνητικά του σχέδια, ο  κ. Μητσοτάκης  κράτησε κλειστά τα χαρτιά του, αλλά είπε  πως είναι ξεκάθαρο το κυβερνητικό σχήμα στο μυαλό του, έχει αποφασίσει ποιος θα είναι υπουργός Οικονομικών, αλλά δεν θα αποκαλύψει τίποτα.

Υπογράμμισε πως το κυβερνητικό σχήμα δεν θα έχει αναπληρωτές, με εξαίρεση ένα Υπουργείο. Είπε, επίσης, πως θα καταργηθεί η θέση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης για θέματα Διαφάνειας και θα υπάρχει μια ανεξάρτητη Αρχή.

Επανέλαβε ότι θα  έλθει ως οδοστρωτήρας για να ενισχυθεί η ανάπτυξη, να έλθουν επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας και ξεκαθάρισε πως δεν μίλησε ποτέ για κοινωνικά δικαιώματα που θα πληγούν και έκανε λόγο για Fake news. Στόχος του είναι να ενισχυθούν, όπως είπε,  οι εργαζόμενοι, από τις επιχειρήσεις.

Εκτίμησε, εφόσον αναπτυχθεί η οικονομία, πως μπορούμε να ξεφύγουμε από το ένα προς πέντε για τις προσλήψεις, ενώ πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει εάν μπορούμε να πάμε στο ένα προς ένα. Να δούμε τα περιθώρια για προσλήψεις -συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης- αλλά θα δώσουμε έμφαση σε προσλήψεις όπου χρειάζεται: στην Παιδεία κα την Υγεία. Εκεί που χρειαζόμαστε, θα προσλαμβάνουμε και εξειδικευμένο προσωπικό, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τα επίκαιρα θέματα εξωτερικής πολιτικής είπε πως έχει τη διάθεση να οικοδομήσει μια νέα σχέση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, τονίζοντας, όμως, πως πρέπει να γίνουν βήματα από την πλευρά της ‘Αγκυρας που θα μειώνουν την ένταση. Κάλεσε, επίσης, την Τουρκία να προχωρήσει στις ενέργειες για άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Αναφερόμενος στην Αλβανία διεμήνυσε ότι «εάν δεν σέβεται τα δικαιώματα της μειονότητας, θα υπάρχει ζήτημα στην ευρωπαϊκή της προοπτική».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ