close search results icon

Αγρότες: Πολιορκία του κέντρου της Αθήνας – Τα αιτήματα και η λαϊκή συμπαράσταση

Αγρότες: Πολιορκία του κέντρου της Αθήνας – Τα αιτήματα και η λαϊκή συμπαράσταση

Το κέντρο της Αθήνας πολιόρκησαν οι αγρότες, διαδηλώνοντας για τα αιτήματα τους που αφορούν τη μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως, μεταξύ άλλων η θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου, το πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα, την επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και την κατάργηση του ΦΠΑ, τη μη εφαρμογή και επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ, την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της, καθώς όπως επισήμανε για ακόμα μια φορά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, «έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια, δεν θέλουμε να δημιουργούμε προσδοκίες». Έτσι βασικό ερώτημα παραμένει το εάν η σημερινή κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας θα αποτελέσει το κύκνειο άσμα των φετινών κινητοποιήσεων ή εάν ο αγροτικός κόσμος θα επιμείνει στις διεκδικήσεις του.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε σε χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη πως «οι αγροτικές κινητοποιήσεις, για να λέμε και τα πράγματα όπως είναι, ήταν σχετικά λελογισμένες και νομίζω ότι η διατάραξη των μεταφορών και της οικονομικής ζωής ήταν σχετικά περιορισμένη. Και το λέω αυτό γιατί; Διότι σε πολλά από τα αιτήματα των αγροτών η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί, αναγνωρίζοντας ότι είναι δικαιολογημένα».

Η λαϊκή συμπαράσταση και η συντεταγμένη διαμαρτυρία

Τα τρακτέρ βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας από το τις 14:00 το μεσημέρι, ενώ στις 18:30 ξεκίνησε η προγραμματισμένη διαδήλωση, μετά το πρώτο ραντεβού στην πλατεία Ομονοίας. Ο αριθμός των τρακτέρ αυτή τη στιγμή στο κέντρο της Αθήνας υπολογίζονται σε πάνω από 200. Οι αγρότες σεβάστηκαν πλήρως το σχέδιο της αστυνομίας, υπακούοντας στις οδηγίες για συντεταγμένη κάθοδο, ενώ δεν έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής κανενός είδους επεισόδια.

Παράλληλα, πέρα από τους πολιτικούς, δεν ήταν λίγοι και οι Αθηναίοι πολίτες που αποφάσισαν να βρεθούν δίπλα στους αγρότες κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, αναγνωρίζοντας το δίκαιο των αιτημάτων τους.

Αύριο η αναχώρηση των αγροτών από την Αθήνα

Τα τρακτέρ αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα περίπου στις 11:00 το πρωί της Τετάρτης.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ