close search results icon

Αγρότες προς Κουτσούμπα: να γίνει δίκαιη χορήγηση των αποζημιώσεων βάσει δήλωσης ΟΣΔΕ!

Αγρότες προς Κουτσούμπα: να γίνει δίκαιη χορήγηση των αποζημιώσεων βάσει δήλωσης ΟΣΔΕ!

Η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Δημήτρη Κουτσούμπα στην Πέλλα και συγκεκριμένα στο Ριζό Σκύδρας ήταν άλλη μια ευκαιρία για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής να αναδείξει τα προβλήματα και το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει τόσο λόγω των καιρικών φαινομένων όσο και λόγω της ακρίβειας.

Μιλώντας, κυρίως για τον τομέα της δεντροκαλλιέργειας (ροδάκινα επιτραπέζια, νεκταρίνια, βιομηχανικά ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, κεράσια, ρόδια, ακτινίδια, σταφύλια, μήλα, αχλαδιά, λωτοί) καθώς στην Πέλλα καλλιεργούνται συνολικά πάνω από τετρακόσιες χιλιάδες (400.000) στέμματα δενδρώδης καλλιέργειας μ’ έναν κύκλο εργασιών που στο σύνολο του ξεπερνά τα εξακόσια εκατομμύρια (600.000.000) ευρώ ανά έτος, ενώ δραστηριοποιούνται εκατόν επτά συναφή επαγγέλματα γύρω από την πρωτογενή παραγωγή, τονίστηκε προς τον κ. Κουτσούμπα ότι ο τομέας αυτός έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.

Συγκεκριμένα, εξήγησαν στον Γενικό Γραμματέα ότι ο πόλεμος της Ουκρανίας, τα έντονα ακραία καιρικά φαινόμενα, η έντονη μεταβολή των θερμοκρασιών, η έλλειψη εργατών γης, η αύξηση του κόστους καλλιέργειας έχουν ως αποτελέσματα την απότομη μείωση των τιμών των νωπών προϊόντων, τη μείωση της ζήτησης και απαξία των παραγόμενων προϊόντων, την έντονη καθίζηση της εξαγωγικής δύναμης ενώ ο συνδυασμός όλων των παραπάνω καθιστούν ουσιαστικά τη δεντροκαλλιέργεια μη βιώσιμη.

Σημείωσαν, επίσης, στον κ. Κουτσούμπα ότι αν κι έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις σχετικά με τη χορήγηση αποζημιώσεων απώλειας εισοδήματος, είναι λάθος αυτές να δοθούν μέσω «de minimis» διότι εξηγούν ότι ένας τυχόν τέτοιος διαχωρισμός των ποικιλιών της δήλωσης ΟΣΔΕ, θα είναι κατεξοχήν λανθασμένος, καθώς όλα τα πυρηνόκαρπα επηρεάστηκαν εξίσου από τα αίτια που προαναφέρθηκαν.

Κάλεσαν, λοιπόν τον κ. Κουτσούμπα να κινήσει το θέμα αυτό στη Βουλή και να ζητήσει από τον αρμόδιο Υπουργό τη δίκαιη χορήγηση των αποζημιώσεων βάσει δήλωσης ΟΣΔΕ.

Γνωρίζουν, άλλωστε ότι ο Δημήτρης Κουτσούμπας και το ΚΚΕ ανταποκρίνεται στα αιτήματα των αγροτών και όπως υποσχέθηκε ο Γενικός Γραμματέας, κατά την τοποθέτηση του στο Ριζό, θα κάνει ότι μπορεί ώστε να επικρατήσει η λογική και να γίνουν αποδεκτά όλα τα δίκαια -όπως τα χαρακτήρισε- αιτήματα του αγροτικού κόσμου της Πέλλας και των δεντροκαλλιεργειών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ