close search results icon

Αλησμόνητες Πατρίδες- Ζωντανές Μνήμες 1922-2022: εκδήλωση Γυμνασίων και Λυκείων Δήμου Σκύδρας

Αλησμόνητες Πατρίδες- Ζωντανές Μνήμες 1922-2022: εκδήλωση Γυμνασίων και Λυκείων Δήμου Σκύδρας

Η ιστορική διαδρομή των Γυμνασίων και των Γενικών Λυκείων Σκύδρας στη Μικρά Ασία του Ελληνισμού σφραγίστηκε με μία καλλιτεχνική, ιστορικού περιεχομένου εκδήλωση που δόθηκε το Σάββατο στις 19 Ιουνίου 2022 στο ανοιχτό θέατρο του Μαυροβουνίου. Μία εκδήλωση που αγκαλιάστηκε και αγαπήθηκε από τους μαθητές και όλους τους συντοπίτες μας, οι οποίοι γέμισαν ασφυκτικά όλο το θέατρο.

mnimes-sxoleia-skydra1.jpg


Μια διαδρομή που ξεκίνησε στην αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς από μια ομάδα εκπαιδευτικών των σχολείων μας, που οραματίστηκε τη δημιουργία ενός θεματικού σχολικού δικτύου με θέμα την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή. Καθ΄όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους οι εκπαιδευτικοί, έχοντας τη στήριξη του συντονιστή εκπαιδευτικού έργου των σχολείων μας κ. Περπερίδη Παύλο και σεβόμενοι την προσφυγική καταγωγή της τοπικής κοινωνίας, δούλεψαν μαζί με τους/τις μαθητές/-τριες και κατάφεραν να πραγματοποιήσουν ποικίλες δράσεις σαν να ήταν μέλη ενός σχολείου και τα πέντε σχολεία εργάστηκαν σαν ένα, ξεπερνώντας τα μεγάλα υγειονομικά προβλήματα της χρονιάς. Ευαισθητοποίησαν τους μαθητές /-τριές τους τόσο για τα δραματικά ιστορικά γεγονότα του 1922 όσο και για την ένταξη και αποκατάσταση του προσφυγικού πληθυσμού στη χώρα και ειδικότερα στον τόπο μας.

mnimes-sxoleia-skydra4.jpg


Το αποτέλεσμα αυτής της αγαστής συνεργασίας των εκπαιδευτικών αποτυπώθηκε το βράδυ της Κυριακής στο μαγευτικό θέατρο του λόφου του Μαυροβουνίου με μία ξεχωριστή εκδήλωση, που ταξίδεψε στον χρόνο και δημιούργησε συγκίνηση, αισιοδοξία και περηφάνια σε ένα πλήθος κόσμου που απόλαυσε και χειροκρότησε θερμά τους μαθητές μας. Μέσα από την εκδήλωση οι μαθητές έστειλαν ένα μήνυμα αγάπης και σεβασμού για τους ανθρώπους που αποκαλούμε «πρόσφυγες».

mnimes-sxoleia-skydra6.jpg


Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν μουσική και τραγούδια της Μικρασίας από μαθητές/-τριες των πέντε συνεργαζόμενων σχολικών μονάδων, μικρά θεατρικά δρώμενα, χοροί και, φυσικά, αφηγήσεις και οπτικό (ψηφιακό) υλικό για τα ιστορικά γεγονότα.

mnimes-sxoleia-skydra5.jpg


Η σχολική γιορτή μνήμης των προγόνων μας αγκαλιάστηκε και στηρίχθηκε οικονομικά από τη Δημοτική αρχή, από τους τοπικούς επιχειρηματίες και φυσικά από την αγάπη του κόσμου.

mnimes-sxoleia-skydra2.jpg


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Δήμαρχος Σκύδρας κα. Ιγνατιάδου Κατερίνα, ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής ενότητας Πέλλας κ. Τζαμτζής Ιορδάνης, ο αναπληρωτής Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας κ. Γερεμτζές Δημήτριος, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αγγελίδης Νίκος, οι βουλευτές του νομού μας κ. Βασιλειάδης Βασίλειος, κ. Καρασμάνης Γεώργιος , κ. Σταμενίτης Διονύσιος και κα. Τζάκρη Θεοδώρα, η Αντιδήμαρχος Παιδείας κα. Βέργου Ιωάννα, ο πρόεδρος σχολικής επιτροπής κ. Θεοδοσίου Ιωάννης, πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι, καθώς και οι ιεροί πατέρες των ενοριών του δήμου μας. Να σημειωθεί ότι την εκδήλωση άνοιξε με γραπτό χαιρετισμό η Υφυπουργός Παιδείας, κα Ζέτα Μακρή

Συντονιστική επιτροπή εκδήλωσης

Γυμνάσιο Καλής : Τεστέμπαση Θεοδώρα, Τσιλφόγλου Αναστασία

Γυμνάσιο Πετριάς: Αδραμιτιανού Ελίζα, Αρχοντή Αναστασία, Μπίντση Πελαγία

Γυμνάσιο Σκύδρας: Βαρσαμή Μαίρη, Ευαγγελίδου Πετρούλα, Χρυσοχοΐδου Παρθένα

Λύκειο Καλής: Ιακωβάκης Ηλίας

Λύκειο Σκύδρας: Βαμβακίδης Δημήτρης, Μαγκάτη Ελένη, Παπαδοπούλου Ειρήνη

Υπεύθυνος καθηγητής μουσικών σχημάτων : Παπαχρήστου Κωνσταντίνος

Δραματοποίηση μαρτυριών: Παναγιωτίδου Αντιγόνη

mnimes-sxoleia-skydra.jpg


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ