close search results icon

Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών: Τέθηκαν όλα και ακούστηκαν όλα στα Γιαννιτσά

Εκδήλωση ενημέρωσης στο Πνευματικό Κέντρο, με όλα τα στοιχεία που επιτάσσονται, αλλά και πολλά ερωτήματα και διαμαρτυρίες. Η Πέλλα παρέδωσε όλα τα δεδομένα για τις δενδροκαλλιέργειες της, για την έρευνα που διεξάγει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η οποία θα αποτελέσει τη βάση για την περαιτέρω χρηματοδότηση.

Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών: Τέθηκαν όλα και ακούστηκαν όλα στα Γιαννιτσά

του Παύλου Νεκτάριου Παπαδόπουλου

Ενημέρωση για την αναδιάρθρωση των δενδρωδών καλλιεργειών πραγματοποιήθηκε στα Γιαννιτσά και συγκεκριμένα στην βόρεια αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών. Η ενημέρωση γίνεται σε Πέλλα και Ημαθία, στα πλαίσια των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης της Αγροτικής Οικονομίας.

Εν μέσω αποριών, ερωτημάτων, ακόμη και διαμαρτυριών από τους παριστάμενους αγρότες (παρουσία και συνεταιριστών φυσικά, καθώς η εκδήλωση ενημέρωσης έγινε από την ΕΘΕΑΣ), ο Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης, περιέγραψε τι ακριβώς συμβαίνει με την αναδιάρθρωση, με όλες τις προϋποθέσεις και τις χρηματοδοτήσεις που υπάρχουν.

Στην εκδήλωση ενημέρωσης συμμετείχαν οι καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Τσιμπούκας Κωνσταντίνος και κ. Ρούσσος Πέτρος, με τους συνεργάτες τους, οι οποίοι θα συντάσσουν τη σχετική μελέτη των αναδιαρθρώσεων, που θα ληφθεί υπόψη για την υλοποίηση του προγράμματος αναδιάρθρωσης καλλιεργειών, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

pontioi-dafnis3.jpg
pontioi-dafnis8.jpg
pontioi-dafnis7.jpg
pontioi-dafnis2.jpg
pontioi-dafnis6.jpg
pontioi-dafnis18.jpg

Η μελέτη αναμένεται να υποβληθεί στα μέσα Οκτωβρίου, ενώ η καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης του προγράμματος είναι το τέλος του 2025. Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα και την μελέτη να πρέπει να υποβληθεί σε λιγότερο από 1,5 μήνα, χρόνος όχι ικανοποιητικός για να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα δεδομένα, όπως ειπώθηκε, η ΕΘΕΑΣ πραγματοποιεί ανάλογες ενημερωτικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, ένα στοιχείο που αναφέρθηκε και είναι χαρακτηριστικό, του πως προχωρούν κάποια πράγματα στην Ελλάδα, είναι ότι από το σύνολο των Συνεταιρισμών στη χώρα, μόνο 30 ανταποκρίθηκαν στο ερωτηματολόγιο.

Με παρέμβαση του ο Πρόεδρος του ΣΕΑΣ Ν. Πέλλας Νίκος Μηνάς, σημείωσε ότι «η Πέλλα έχει συγκεντρωτικά όλα τα στοιχεία της Περιφερειακής Ενότητας που αφορούν αυτά που ζητά το ερωτηματολόγιο και το σύνολο της έρευνας του Πανεπιστημίου» και τα οποία παρέδωσε στην ερευνητική ομάδα.

Στην ατζέντα τέθηκαν διάφορα ζητήματα που αφορούν το προϊόν και τις προϋποθέσεις που θέτει η αναδιάρθρωση, όπως το να ανήκει ένας παραγωγός σε Συνεταιριστική ομάδα ή να αποτελεί μέρος ενός είδους συλλογικότητας. «Σε μια βδομάδα μπορεί να δημιουργηθεί συνεταιρισμός. Μπορούν να ενωθούν παραγωγοί και να δημιουργήσουν, εάν δεν θέλουν να ενταχθούν σε υπάρχοντες», υπογράμμισε ο κ. Γιαννακάκης.

Σε τεχνικό πεδίο και με όλα τα στοιχεία που εμπεριέχονται στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, οι καθηγητές κ.κ. Κωνσταντίνος Τσιμπούκας, Πέτρος Ρούσσος και Ελευθέριος Νέλλας, παρουσία και των βουλευτών Πέλλας Διονύση Σταμενίτη και Λάκη Βασιλειάδη, περιέγραψαν ο καθένας από ένα πεδίο, (γενικότερο ο κ. Τσιμπούκας, με περισσότερες λεπτομέρειες ο κ. Ρούσσος, με συμπληρωματικές διευκρινήσεις ο κ. Νέλλας), ανέλυσαν από το βήμα της βόρειας αίθουσας του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών τα πάντα που αφορούν τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν.

Υπό το βλέμμα των Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Ιορδάνη Τζαμτζή και του Δημάρχου Δήμου Πέλλας Γρηγόρη Στάμκου, οι οποίοι ζουν από πρώτο χέρι ως τοπικά πρόσωπα διοίκησης το τι συμβαίνει με τα αγροτικά ζητήματα, κατατέθηκαν όλα εκείνα τα οποία επιτάσσονται στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, μέρος της οποίας είναι και η αναδιάρθρωση των δενδρωδών καλλιεργειών, καθώς όπως αναφέρθηκε από το πάνελ «το πρόγραμμα τρέχει εδώ και δύο χρόνια, υπάρχει η αναγκαιότητα της αναδιάρθρωσης και γι’ αυτό, ακόμη κι όπου δεν υπάρχουν, πρέπει να δημιουργηθούν συλλογικότητες».

pontioi-dafnis5.jpg
pontioi-dafnis15.jpg
pontioi-dafnis4.jpg
pontioi-dafnis9.jpg
pontioi-dafnis10.jpg
pontioi-dafnis16.jpg
pontioi-dafnis13.jpg

Παρέμβαση και μάλιστα ηχηρή (που προς έκπληξη των παριστάμενων πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων κέρδισε και το χειροκρότημα των παριστάμενων παραγωγών), έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Τζαμτζής, αναφερόμενος στη δυναμική της Πέλλας, μιλώντας με «σκληρά λόγια» για την πραγματικότητα που υπάρχει και ουσιαστικά τονίζοντας ότι «στο πρόγραμμα πρέπει να ενταχθούν και οι μεμονωμένοι παραγωγοί», για λόγους τους οποίους εξήγησε. «Υπάρχουν Συνεταιρισμοί που πληρώνουν κανονικά, υπάρχουν Συνεταιρισμοί που υπάρχουν πολλά “πιστόλια” είπε μεταξύ άλλων, κυρίως για την επιφύλαξη που διατηρούν ακόμη και σήμερα, αγρότες απέναντι στους Συνεταιρισμούς. Το παρελθόν άλλωστε, δεν έχει αφήσει λίγα σημάδια «αμαρτίας», χρεών και “δακρύων”. «Οι Συνεταιρισμοί σήμερα είναι υγιέστατοι και δεν χρωστούν ούτε ένα ευρώ», σημείωσε κάπως “απαντητικά” o Πρόεδρος του ΣΕΑΣ κ. Μηνάς.

Υπήρξαν αγρότες που έθεσαν ερωτήματα, υπήρξαν αγρότες που φώναξαν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα, μία κατάσταση που βιώνεται από την συντριπτική πλειοψηφία, υπήρξαν ακόμη και ορισμένοι που αποχώρησαν, προτιμώντας να ηρεμήσουν ή να αποχωρήσουν οριστικά από την εκδήλωση, διότι διαφώνησαν σε πολλά σημεία και κυρίως στην προϋπόθεση του «συνεταιριζόμενου». Κάτι που οποιεσδήποτε διευκρινίσεις εκ μέρους πάνελ, δεν κατάφεραν να κατευνάσουν.

Στο σημείο των συνεταιριζόμενων αγροτών μάλιστα, χαρακτηριστική είναι η στιχομυθία που αντηλλάχθη, μεταξύ του Πρόεδρου της Κοινοπραξίας Χρήστου Γιαννακάκη, με τον Αντιπεριφερειάρχη Δάνη Τζαμτζή. Ο κ. Τζαμτζής ανέφερε στην παρέμβαση του, πως «οργανωμένοι συνεταιρισμοί υπάρχουν στην Ημαθία, αλλά στην Πέλλα δεν βρίσκονται ακόμη σ’ αυτήν την κατάσταση». «Στην περίπτωση αυτή, ας ονομαστεί “Πρόγραμμα Ημαθίας και όχι Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης», είπε με ένταση ο Αντιπεριφερειάρχης. Απαντώντας σε άλλο σημείο στην υπογράμμιση αυτή, ο κ. Γιαννακάκης σημείωσε πως «η Πέλλα έχει εγγεγραμμένους 50 Συνεταιρισμούς στο κεντρικό Μητρώο, ενώ η Ημαθία περίπου 40. Άρα, η Πέλλα έχει δυναμική για να λάβει χρηματοδότηση (η οποία είναι 700.000 για κάθε Συνεταιρισμό, ποσό διόλου…ευκαταφρόνητο), και δεν κοιτά κανείς να στρέφεται μόνο στην Ημαθία».

pontioi-dafnis11.jpg
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής
pontioi-dafnis12.jpg
ο Δήμαρχος Δήμου Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος

Τι θα δούμε, τι θα ακούσουμε, τι μπορεί (εάν μπορεί) να αλλάξει κάτι έως την ολοκλήρωση της μελέτης/έρευνας, η οποία θα πρέπει να φτάσει στα χέρια των αρμοδίων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και να τρέξουν οι χρηματοδοτήσεις, είναι άγνωστο. Όπως είπε μάλιστα παριστάμενος Πρόεδρος Ομάδας Παραγωγών, στο ερώτημα «ποιος εγγυάται και τι σε νέα δέντρα που θα χρειαστούν 4-5 χρόνια να μεγαλώσουν για να αποδίδουν», απάντησε «εδώ δεν ξέρουμε τι ξημερώνει αύριο, θα ψάξουμε εγγύηση για 4-5 χρόνια μετά»;.

Άδικο έχει;

















ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ