close search results icon

Άντεξε, άλλαξε και πέταξε στους τελικούς

Στους τελικούς της Volley League γυναικών ο Παναθηναϊκός που κέρδισε την ΑΕΚ.

Μια εντυπωσιακή σειρά ημιτελικών τελείωσε όπως της άξιζε, δηλαδή με ένα σπουδαίο παιχνίδι. Ο Παναθηναϊκός κόντρα σε όλα τα στραβά και ανάποδα που κουβαλούσε όλη τη χρονιά ανέκαμψε και κατάφερε να φτάσει στους τελικούς της Volley League με εμφατικό τρόπο κόντρα σε έναν άξιο και ισχυρό αντίπαλο όπως η ΑΕΚ.

Η φετινή σεζόν είναι ένα ηχηρό μάθημα προς πολλές κατευθύνσεις. Το πιο ενδιαφέρον συμπέρασμα είναι πως τίποτα δεν κρίνεται στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και όποιος είναι έτοιμος την κατάλληλη στιγμή μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω. Αυτό δεν είναι ελληνικό φαινόμενο βέβαια καθώς ολόκληρη Περούτζια, μια εκ των κορυφαίων ομάδων του κόσμου, έμεινε εκτός συνέχειας από το πρώτο νοκ άουτ από την όγδοη ομάδα της Ιταλίας. Αυτό που θα δούμε στους τελικούς της Volley League είχε συμβεί στο αντρικό πρωτάθλημα του 2016 όταν ο τέταρτος ΠΑΟΚ και ο τρίτος Φοίνικας Σύρου είχαν βρεθεί στους τελικούς.

Όσον αφορά τον Παναθηναϊκό πάντως κατάφερε να κάνει κάτι πολύ σπουδαίο. Μιλάμε για την ίδια ομάδα που λίγες εβδομάδες πριν έδειχνε αδυναμίες και άγχος και αυτά τα είδαμε στο μέγιστο με την ήττα από το Μαρκόπουλο στο Μαρούσι. Το βόλεϊ, όμως, δεν αρχίζει και δεν τελειώνει με μια ήττα. Ο Γιάννης Καλμαζίδης ήξερε καλύτερα από τον καθένα πως όλη η χρονιά θα παιχτεί στα πλέι οφ και ότι πήγε στραβά στο προηγούμενο διάστημα θα μπορέσει να σβηστεί με τον καλύτερο τρόπο. Όταν ο κόουτς του τριφυλλιού έλεγε μετά από κάθε ματς πως τίποτα δεν κρίνεται στη regular season δεν το έλεγε για να καμουφλάρει τις αδυναμίες της ομάδας του αλλά γιατί είχε αρχίσει να σχεδιάζει τον Παναθηναϊκό ώστε να είναι έτοιμος την στιγμή που πρέπει.

Σίγουρα ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός ήταν επίσης πολύ καλές ομάδες ωστόσο η ΑΕΚ έμοιαζε να είναι ένα βήμα πιο μπροστά από όλες. Αυτό σημαίνει ότι οι ημιτελικοί που είχε να παίξει ο Παναθηναϊκός ήταν οι δυσκολότεροι δυνατοί και μάλιστα με μειονέκτημα έδρας. Οι δύο πρώτοι αγώνες έδειξαν πως δεν υπάρχει φαβορί και ουσιαστικά δεν υπάρχει πλεονέκτημα έδρας αφού όλα έχουν να κάνουν με λεπτομέρειες. Οι λεπτομέρειες ήταν πολλές, όμως, στον τρίτο αγώνα και έγειραν την πλάστιγγα προς την πράσινη πλευρά.

Στο παιχνίδι υπήρξαν πολλές και μεγάλες ανατροπές αφού είδαμε τις δύο ομάδες να βγάζουν την ποιότητά τους σε μεγάλα διαστήματα αλλά να έχουν διακυμάνσεις. Η εικόνα του δεύτερου σετ μέχρι περίπου τα μισά έδειχνε πως ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να χάσει αυτό το σετ ενώ στο τρίτο σετ συνέβη το αντίθετο. Και όμως η ΑΕΚ ήταν αυτή που κέρδισε το δεύτερο σετ και ο Παναθηναϊκός το τρίτο. Αυτό που έδωσε στην ΑΕΚ το τρίτο σετ ήταν το καλό σερβίς και το πολύ καλό μοίρασμα της Κωνσταντινίδου που αξιοποίησε τις δύο Κουβανές και με ψηλά χτυπήματα να απενεργοποιεί το μπλοκ του Παναθηναϊκού.

Την ώρα που όλα έδειχναν ΑΕΚ στο τρίτο σετ, όμως, το σερβίς ήταν αυτό που έκανε τη διαφορά. Οι πράσινες άλλαξαν τα δεδομένα όταν η Παπαφωτίου βρέθηκε σε θέση σερβίς και με πολλά και διάφορα χτυπήματα χάλασε τελείως την υποδοχή της ΑΕΚ. Κανένας ωστόσο δεν κερδίζει απλά και μόνο από το καλό σερβίς. Ο Καλμαζίδης είχε προετοιμάσει την ομάδα του άριστα και αυτό φαίνεται στο πάθος που έδειξαν οι παίκτριές του σε κάθε φάση. Πρώτη και καλύτερη η Πένυ Ρόγκα η οποία έμοιαζε να είναι παντού και να βγάζει άμυνες με κάθε δυνατό και αδύνατο τρόπο. Η λίμπερο του τριφυλλιού ήταν έτοιμη να… βουτήξει σε άδεια πισίνα για να βγάλει άμυνα. Ο Παναθηναϊκός ένοιωθε ασφάλεια όσο προχωρούσε το παιχνίδι και αυτό άγχωνε την ΑΕΚ που δυσκολευόταν όλο και περισσότερο στο τελείωμα των φάσεων.

Η Παπαφωτίου είδε το μπλοκ της ΑΕΚ να σταματάει πολλές φορές τις συμπαίκτριές της στο πρώτο μισό του αγώνα. Αυτό οδήγησε την πασαδόρο των πρασίνων στο να ψάξει εναλλακτικές επιλογές. Πέρα από την Ανθούλη έβαλε για τα καλά στην επίθεση την Γκρότους και την Ανάε ενώ βρήκε σιγουριά από την Κρος. Σε παιχνίδια σαν αυτά η συνεισφορά της πασαδόρου μπορεί να κρίνει το παιχνίδι και σε μεγάλο βαθμό αυτό συνέβη. Όσο για τις Κρος και Ανθούλη έκαναν πράγματα που δύσκολα βλέπουμε από παίκτριες τέτοιου μεγέθους. Πέρα από την επιθετική τους δεινότητα και το μπλοκ έβγαλαν άμυνες όταν χρειάστηκε, είχαν καλά σερβίς ενώ συγκεκριμένα η Ανθούλη έβγαλε αλλεπάλληλα ντουμπλάζ κάτι που δείχνει τη διάθεση και το πάθος της για νίκη. Η “Jenny from the block” από την άλλη, είχε διάρκεια και τις στιγμές που ο Παναθηναϊκός κολλούσε ήταν έτοιμη να σταματήσει με μπλοκ την ΑΕΚ αλλά και να περάσει τη μπάλα εκεί που δεν ήταν δυνατό να βγει άμυνα.

Η ΑΕΚ έκανε μια πολύ καλή σεζόν γενικότερα και δεν ήταν καθόλου κακή στα πλέι οφ παρότι δεν προκρίθηκε στους τελικούς. Ο Οτσάλ έψαξε τον πάγκο του, έκανε ότι μπορούσε για να σταματήσει τον Παναθηναϊκό και μάλιστα έφτασε σε σημείο να παίξει με δίδυμο ακραίων την Βλαχάκη και την Ξηντάρα μαζί ώστε να καθαρίσει το μυαλό της Νίζετιχ και της Καλντερόν και παράλληλα να σταματήσει το σερβίς του Παναθηναϊκού. Ο Τούρκος δεν έκανε κακό κοουτσάρισμα αλλά είδε την ομάδα του να βρίσκεται σε κακή μέρα και να πέφτει θύμα του άγχους της, κάτι που δεν είχε πάθει στα περισσότερα κρίσιμα ντέρμπι της χρονιάς. Από τη στιγμή που η Σίλβα βγήκε από το ρυθμό της και η Νίζετιχ μπλόκαρε τα περιθώρια στένεψαν. Ενδεχομένως με κάποιο άλλο σταύρωμα στα ημιτελικά η ΑΕΚ να έδινε το παρόν στους τελικούς αλλά αυτό είναι απλά μια υπόθεση. Μια πολύ καλή σεζόν ολοκληρώθηκε για τις κίτρινες με το Κύπελλο Ελλάδος να είναι η επιβράβευση αυτής της προσπάθειας.

Ο αθλητισμός και συγκεκριμένα το βόλεϊ χρειάζονται υπομονή. Όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και το αποτέλεσμα δείχνει ότι ο Παναθηναϊκός θα έχει την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον τίτλο του. έτσι, αποδεικνύεται πως κανένας δε βρέθηκε τυχαία σε αυτή την ομάδα είτε μιλάμε για τον προπονητή είτε για τις αθλήτριες και φυσικά πως κανείς δεν είναι αναντικατάστατος. Ο Ολυμπιακός δε θα είναι εύκολος αντίπαλος ακόμα και αν ηττήθηκε δις από τις πράσινες και ακόμα και αν τερμάτισε τέταρτος. Οι τελικοί είναι μια καινούργια σελίδα στη φετινή σεζόν και μάλιστα και η τελευταία. Ότι έγινε μέχρι τώρα μένει πίσω και ο ισχυρότερος και ο πιο καλά προετοιμασμένος θα είναι πρωταθλητής και αν λάβουμε υπόψιν τους δύο προπονητές των φιναλίστ τότε μάλλον θα δούμε βόλεϊ υψηλού επιπέδου και σπουδαίους τελικούς.

πηγή: sdna.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ