close search results icon

Ανώμαλη προσγείωση στα επίπεδα των τιμών του 2021 για το σύσπορο βαμβάκι

Ανώμαλη προσγείωση στα επίπεδα των τιμών του 2021 για το σύσπορο βαμβάκι

Στα επίπεδα των αρχών του Οκτωβρίου του 2021 επέστρεψε η τιμή του σύσπορου βάμβακος στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει καθημερινά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ενώ όλη την προηγούμενη εμπορική περίοδο είδαμε περίπου ένα «ράλι» ανόδου, με αποκορύφωμα το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, που η τιμή ήταν μεταξύ 1 και 1,2 ευρώ/κιλό (μετά από αναγωγή και με απόδοση 33%), από τον Ιούλιο και μετά η καθοδική πορεία ήταν σταθερή, με αποτέλεσμα η τιμή για τον παραγωγό να είναι ίδια με πέρυσι τον Οκτώβριο, περίπου στα 0,75 ευρώ/κιλό (παράδοση στο εκκοκκιστήριο).

Φυσικά, σε σχέση με άλλες χρονιές, είναι καλύτερα τα πράγματα. Αλλά από τη μία οι μεγάλες προσδοκίες από το πρώτο εξάμηνο του 2022 και από την άλλη η κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής, έχουν οδηγήσει τους παραγωγούς σε κατήφεια και απογοήτευση. Οι μόνοι κερδισμένοι - και είναι πολλοί φέτος - είναι όσοι είχαν προσυμφωνήσει με τιμές πάνω από 0,80 ευρώ/κιλό, για κάποιο ποσοστό της συνολικής τους παραγωγής.

Ο πιθανότερος λόγος για την ανώμαλη προσγείωση των τιμών είναι οι «καμπάνες» της παγκόσμιας ύφεσης. Σύμφωνα με τους αναλυτές, το βαμβάκι ως εμπόρευμα είναι το πρώτο από αυτά που επηρεάζονται αρνητικά, καθότι σχετίζεται με την ένδυση και όχι με την τροφή. Επίσης, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, έχει βοηθήσει μεν στη συγκράτηση της πτώσης της τιμής, αλλά όχι τόσο ώστε να βρεθεί πάνω από το περσινό ξεκίνημα κατά τη συγκομιδή.

Το ανησυχητικό είναι πως η τιμή δύσκολα θα ξανανέβει άμεσα στα επίπεδα των προηγούμενων μηνών. Και πολλοί φοβούνται ότι αν είναι να περιμένουν να πάρουν τις τιμές άνω του 1 ευρώ, κάτι καθόλου βέβαιο, τότε θα έχουν πληρώσει πολύ μεγάλο μέρος από το κέρδος τους σε έξοδα αποθήκευσης. Είναι γεγονός πάντως ότι και λόγω της προθεσμίας που δίνει η ΚΑΠ για την παράδοση του βαμβακιού στα εκκοκκιστήρια, προκειμένου να πάρει ο παραγωγός την ειδική ενίσχυση, δεν υπάρχει βαμβάκι στα «χέρια» των καλλιεργητών από τον Μάρτιο και μετά.

Ανοδική τάση των τελευταίων δύο ημερών

Τόσο η τιμή του Δείκτη Cotlook A, που διαπραγματεύεται στο Λίβερπουλ και αφορά το εκκοκκισμένο βαμβάκι, όσο και τα συμβόλαια Δεκεμβρίου για το σύσπορο στη διεθνή αγορά - με βάση τα οποία γίνεται ο μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών παγκοσμίως - παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις τις δύο τελευταίες μέρες. Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με το cotton-net.gr, είχαμε limit up στα συμβόλαια για τους δύο επόμενους μήνες, καθώς η Κίνα διατήρησε το ελάχιστο όριο των 894.000 τόνων βαμβακιού για το 2023, στο πλαίσιο των δασμολογικών ποσοστώσεων του ΠΟΕ.

Οι δασμολογικές ποσοστώσεις εισαγωγής ισχύουν για εμπορεύματα που καθορίζονται από το πρωτόκολλο για την προσχώρηση της Κίνας στον ΠΟΕ, συμπεριλαμβανομένων 47 8ψήφιων δασμολογικών κλάσεων όπως σιτηρά, βαμβάκι, ζάχαρη, λίπασμα κ.λ.π.

Όπως αναφέρει το cotton-net.gr, τη Δευτέρα το βαμβάκι σημείωσε άνοδο στο χρηματιστήριο βάμβακος, με τον DEC΄22 να κλείνει στο limit up, στα 88,23$c/lb, σημειώνοντας άνοδο +4,00$c/lb ή +4,75% από τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Limit up σημείωσε επίσης και ο Mar΄23 κλείνοντας στα 86,66$c/lb, σημειώνοντας άνοδο +4,00$c/lb ή +4,84% από την συνεδρίαση της Παρασκευής.

agro24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ