close search results icon

Απ. Τζιτζικώστας: Η κλιματική κρίση «τρέχει» πιο γρήγορα από εμάς

"Πρέπει να αλλάξει ο σχεδιασμός πολιτικής προστασίας". 

Ο περιφερειάρχης βρέθηκε στην ημερίδα «Πολιτική Προστασία και Ενεργειακά Ζητήματα» που διοργανώνεται από τη Βεργίνα Τηλεόραση στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο το απόγευμα της Παρασκευής και επεσήμανε κατά την τοποθέτησή του ότι πρέπει να υπάρξουν σαφείς αρμοδιότητες αλλά και ένας νέος σχεδιασμός αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και των σοβαρών συνεπειών της σε περιοχές της χώρας. «Η κλιματική κρίση τρέχει πολύ πιο γρήγορα από μας. Δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο. Η ώρα είναι τώρα», ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας.


Και συμπλήρωσε: «Την κλιματική κρίση τη βλέπουμε, τη βιώνουμε και γίνεται κάθε χρόνο και μεγαλύτερη. Το είδαμε φέτος το καλοκαίρι στη Θεσσαλία, το βλέπουμε με μεσαία ή μικρότερα φαινόμενα σε όλη την Ελλάδα, σε όλο τον κόσμο. Ξέρουμε πια ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ. Κι αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές πρέπει να επανασχεδιάσουμε από το μηδέν την πολιτική προστασία και στη χώρα μας. Πρώτα απ’ όλα στο επίπεδο των αρμοδιοτήτων, όπου σήμερα εμπλέκονται πολλοί φορείς για την αντιμετώπιση των καταστροφών. Αλλά όχι μόνο αυτό. 

Για τη διαδικασία πριν και μετά την καταστροφή, δηλαδή πριν στην πρόληψη και μετά όταν έρθει η ώρα να στηριχθεί μια περιοχή που έχει πληγεί. Σήμερα έργα αντιπλημμυρικά που γίνονται σε όλη την Ελλάδα γίνονται και από τους δήμους και από τις περιφέρειες και από την κεντρική κυβέρνηση. Αυτό πρέπει να αλλάξει. 

Οι ευθύνες πρέπει να είναι συγκεκριμένες. Οι ευθύνες πρέπει να έχουν ονοματεπώνυμο. Άμα θέλουμε να είμαστε απολύτως ειλικρινείς πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται σήμερα η πρόληψη δεν επαρκεί. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Οι καιροί έχουν αλλάξει. Η κλιματική κρίση τρέχει πολύ πιο γρήγορα από εμάς. Αν θέλουμε να μιλάμε για πολιτική προστασία, για πρόληψη, για έργα που θα θωρακίσουν πραγματικά τις τοπικές μας κοινωνίες, πρέπει να αλλάξουμε συνολικά τον σχεδιασμό. Οι πόροι που διαχειρίζονται σήμερα δήμοι και περιφέρειες δεν επαρκούν ούτε στο ελάχιστο, εθνικοί και ευρωπαϊκοί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ