close search results icon

Από το Princeton στο Άγιον Όρος και τα Μετέωρα του 1929

Εγκαίνια της έκθεσης «No Woman’s Land».

Εγκαινιάστηκε από τον Δήμαρχο Θεσσαλονικης και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Αγιορειτικής Εστίας κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα, παρουσία του Ιερομονάχου Θεόφιλου Παντοκρατορινού, μέλους του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας και εκπροσώπου της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους, καθώς και της κυρίας Maria Alessia Rossi, ιστορικού τέχνης του τμήματος τεχνών και αρχαιολογίας, εκπροσώπου του πανεπιστήμιου του Princeton των ΗΠΑ, η έκθεση με ιστορικές φωτογραφίες από την αποστολή τριών περιηγητών – καλλιτεχνών από το Princeton στο Άγιον Όρος και τα Μετέωρα το 1929.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν τα μέλη του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας, ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος κ. Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος και ο εντεταλμένος σύμβουλος παιδικών σταθμών του Δήμου Θεσσαλονικης κ. Στεφανος Γωγάκος. Επίσης, ο αντιδήμαρχος ανάπτυξης Δημ. Κοινοτήτων - ΚΕΠ κ. Χάρης Αηδονόπουλος, ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Χρυσόστομος Σταμούλης, καθώς και ο Πρόεδρος της ΕΜΣ Κ. Βασίλειος Πάππας.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από την Αγιορειτική Εστία και το τμήμα Τέχνης και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Princeton, οι οποίοι παρουσιάζουν από κοινού και για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα σπάνια αυτά φωτογραφικά και κινηματογραφικά ντοκουμέντα.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονικης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας εγκαινιάζοντας την έκθεση τόνισε: Η μοναδικότητα του Αγίου Όρους προσέλκυε διαρκώς τα βλέμματα των περιηγητών, κυρίως των καλλιτεχνών, που ταξίδευαν με κάθε μέσο στην Αθωνική Πολιτεία με σκοπό την καταγραφή και αποτύπωση της ιδιαιτερότητας του τόπου μέσα από ζωγραφικά έργα, σχέδια, φωτογραφίες, χαρακτικά και κείμενα. Πολλά από αυτά τα αρχεία έχουν δει το φως της δημοσιότητας και πολλές έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί από εξειδικευμένους επιστήμονες αναδεικνύοντας σημαντικές πτυχές του Αγίου Όρους. Στη συνέχεια του λόγου του, ανέφερε ότι: Είμαστε λοιπόν όλοι ιδιαίτερα χαρούμενοι για την έκθεση που εγκαινιάζουμε σήμερα, καθώς το σπάνιο κινηματογραφικό και φωτογραφικό υλικό από το Άγιον Όρος και τα Μετέωρα του 1929, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά και διεθνώς, ενώ η συνεργασία με το Τμήμα Τέχνης και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Πρίνστον είναι μεγάλη τιμή για όλους εμάς, καθώς επικυρώνει το σπουδαίο ερευνητικό και επιστημονικό έργο του φορέα και αναδεικνύει την διεθνή ακτινοβολία της Αγιορειτικής Εστίας. Τέλος, ευχαρίστησε από καρδιάς τα στελέχη του τμήματος Τέχνης και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πρίνστον για την εξαιρετική συνεργασία τους και ειδικά την κα. Maria Alessia Rossi που ταξίδεψε από την Αμερική για τα εγκαίνια της έκθεσης.

Ο Ιερομόναχος Θεόφιλος Παντοκρατορινός, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους, ανέγνωσε τον Χαιρετισμό της Ιεράς Κοινότητας, όπου μεταξύ των άλλων αναφέρονται τα ακόλουθα: Ἐπὶ ἕνδεκα αἰῶνας τὸ Ἅγιον Ὄρος ἀδιαλείπτως συνεχίζει τὴν πορείαν του καὶ παραμένει μοναδικὸς ἀλλὰ καὶ ἰδανικὸς τόπος Ὀρθοδόξου ἀσκήσεως καὶ ἁγιασμοῦ. Τὸ Ἅγιον Ὄρος, κατὰ γενικὴν ὁμολογίαν, ἐκίνει πάντοτε τὸ ἐνδιαφέρον Ἑλλήνων καὶ ξένων ταξιδιωτῶν, οἱ ὁποῖοι ἀναζητοῦσαν ἑρμηνείαν, ἀπάντησιν καὶ διέξοδον εἰς μεγάλα, διαχρονικὰ ζητήματα καὶ ἐρωτήματα. Ἐπιστήμονες, διπλωμάται, δημοσιογράφοι, λογοτέχναι, κατέλιπον ταξιδιωτικὰ ὁδοιπορικά, προσωπικὰ ἡμερολόγια, ἐπιστολάς, μυθιστορήματα, δοκίμια, ποιήματα, σχέδια, φωτογραφικὰς καὶ κινηματογραφικὰς ἀποτυπώσεις, διὰ τῶν ὁποίων ψηλαφᾶται ἡ σκέπη καὶ προστασία τῆς πανάγνου Θεομήτορος.

Μὲ τὰς ὡς ἄνω σκέψεις ἡ καθ’ ἡμᾶς Ἱερὰ Κοινότης ἀσμένως χαιρετίζει τὴν παροῦσαν ἔκθεσιν τῶν φωτογραφιῶν καὶ κινηματογραφικοῦ ὑλικοῦ μὲ τὴν περιήγησιν τριῶν καλλιτεχνῶν περιηγητῶν, κατὰ τὸ ἔτος 1929, οἱ ὁποῖοι ἀπεφάσισαν νὰ ταξιδεύσουν ἀπὸ τὴν Ἀμερικὴν εἰς τὴν Ἑλλάδα διὰ νὰ ἐπισκεφθοῦν τὰ Μετέωρα καὶ τὸ Ἅγιον Ὄρος, συγχαίρει δὲ τὴν Ἁγιορειτικὴν Ἑστίαν καὶ τὴν διεύθυνσιν τοῦ Πανεπιστημίου τοῦ Princeton, εἰς τὸ Τμῆμα Ἀρχαιολογίας καὶ Τέχνης τοῦ ὁποίου ἀνήκει τὸ σύνολον τῆς συλλογῆς, διὰ τὴν ἀνάληψιν τῆς πρωτοβουλίας καὶ ὑλοποίησιν τῆς ἐκθέσεως.
Η κυρία Maria Alessia Rossi εκπροσωπώντας το πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ μετέφερε τις ευχές και ευχαριστίες του Προέδρου του Τμήματος κ. Rachael Z. DeLue και τόνισε τη σημασία που έχει για την ιστορική καταγραφή η έκθεση αυτή ενώ ευχαρίστησε για την ουσιαστική συμβολή της Αγιορειτικής Εστίας και προσωπικά του διευθυντού της κ. Αναστάσιου Ντούρου στην τεκμηρίωση του υλικού, εκφράζοντας τη χαρά της για την ευόδωση του εγχειρήματος αλλά την έναρξης της συνεργασίας των δύο φορέων.

Τέλος ο διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας κ. Αναστάσιος Ντούρος πραγματοποίησε μια ιστορική αναφορά για την συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Princeton, για την μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σχετικά με την τεκμηρίωση του υλικού και ακολούθως ξενάγησε τους παρευρισκόμενους στην έκθεση.

unnamed-9.jpg
unnamed-10.jpg

Έρευνα και επιμέλεια έκθεσης: Αναστάσιος Ντούρος
Διάρκεια έκθεσης: 25 Μαΐου – 16 Σεπτεμβρίου 2023
Εκθεσιακός χώρος: Αγιορειτική Εστία, Εγνατία 109, Θεσσαλονίκη
Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα και Τετάρτη: 09:00 – 16:00
Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 09:00 – 20:00
Σάββατο: 09:00 – 14:00
Ξεναγήσεις ομάδων κατόπιν συνεννόησης.
Αγιορειτική Εστία |Τ. 2310263308 | www.agioritikiestia.gr | info@agioritikiestia.gr



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ