close search results icon

Απόγνωση στο Μισισίπι: Νεκροί, αγνοούμενοι και εικόνες καταστροφής

Περίπου 4.800 κάτοικοι δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα στον Μισισίπι και σχεδόν 11.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη γειτονική Αλαμπάμα.

Σαρωτικό το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου σε μια από τις πιο φτωχές περιοχές των ΗΠΑ, με το Μισισίπι να κηρύσσεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι 25 νεκροί και δεκάδες τραυματίες, σε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες εξαιτίας ανεμοστρόβιλων στην ιστορία της χώρας.

Σήμερα, Κυριακή, ξεκίνησαν εκ νέου οι επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης μέσα στα συντρίμμια, καθώς εκφράζονται φόβοι για εγκλωβισμένα άτομα, ενώ οι πρώτες εικόνες από τον τόπο της καταστροφής προκαλούν σοκ.

1-N84G9.jpg

Μετά τις ανακοινώσεις Μπάιντεν θα διατεθούν ομοσπονδιακά κονδύλια για τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού, την δημιουργία προσωρινών καταλυμάτων τις επισκευές κατοικιών, αλλά και την έκδοση δανείων για πολίτες και επιχειρήσεις.

Ο ανεμοστρόβιλος ισοπέδωσε ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας προειδοποιεί για ακραία καιρικά φαινόμενα και σήμερα, με ανέμους, χαλάζι και ζωντανή την πιθανότητα νέων ανεμοστρόβιλων σε Μισισίπι , Λουζιάνα και την Αλαμπάμα.

«Προτεραιότητα σε αυτό το στάδιο» είναι να εγγυηθούμε «την ασφάλεια των επιζώντων και να εντοπίσουμε τους ανθρώπους ώστε να βεβαιωθούμε ότι είναι ασφαλείς», τόνισε η Μάλορι Γουάιτ της MSEMA, υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της πολιτείας.

Περίπου 4.800 κάτοικοι δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα στον Μισισίπι και σχεδόν 11.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη γειτονική Αλαμπάμα.

2-sNjW2.jpg

«Δεν μπορώ να καταλάβω πως επιζήσαμε. Τα σπίτια έχουν εξαφανιστεί, έχουν πέσει το ένα πάνω στο άλλο και στην κορυφή αυτοκίνητα και άλλα οχήματα» δηλώνει στο AP ο Ρόντεϊ Πόρτερ.
Η Ανέτ Μπόντι κατοικεί στην Μπελόζι, γειτονικά της Σίλβερ Σίτι, και πήγε στο σημείο της τραγωδίας μετά το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου. Δηλώνει ευλογημένη γιατί το σπίτι της δεν καταστράφηκε, όμως βάζει τα κλάματα παρατηρώντας τα ισοπεδωμένα κτίρια. «Όλα έγιναν τόσο γρήγορα που οι άνθρωποι δεν πρόλαβαν να προστατευθούν» δηλώνει σχετικά.

3-fLjow.jpg

Τα πρώτα στοιχεία αναφέρουν ότι ο ανεμοστρόβιλος ήταν στο έδαφος για περισσότερο από μια ώρα, ενώ διέσχισε απόσταση περίπου 274 χιλιομέτρων.

πηγή: efsyn.gr






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ