close search results icon

Αθλητικός Τύπος (22/10): «Νίκη σημαίνει εκτόξευση για τον Παναθηναϊκό - Πολύ ψηλότερο το ταβάνι του Ολυμπιακού»

Ακόμη οι... λογικοί τραυματισμοί της ΑΕΚ και η χιτσκοκική νίκη του Άρη.

Το ελληνικό clasico κυριαρχεί και στον Πρωινό Τύπο της Κυριακής. Πως θα παίξουν οι δύο "αιώνιοι" στο Φάληρο και το μεγάλο διακύβευμα του ντέρμπι. Ακόμη οι... λογικοί τραυματισμοί της ΑΕΚ και η χιτσκοκική νίκη του Άρη.

Διαβάστε παρακάτω αποσπάσματα από την αρθρογραφία αθλητικών εφημερίδων και του διαδικτύου...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΡΕΤΗΣ – LIVE SPORT

Όταν έχεις αποδειχθεί αναποτελεσματικός στα ντέρμπι, η ισοπαλία σε εκτός έδρας μεγάλη αναμέτρηση σαν τη σημερινή, αν μη τι άλλο, δεν είναι αρνητικό αποτέλεσμα. Ο Παναθηναϊκός επί Γιοβάνοβιτς έμαθε από την πρώτη του κιόλας σεζόν να παίζει για τη νίκη με όλους τους αντιπάλους (ανεξαρτήτως της έδρας ή του τρόπου με τον οποίο προσπαθεί να την κατακτήσει), όμως η αλήθεια είναι πως αυτό το σημερινό είναι το τελευταίο ντέρμπι του πρώτου γύρου.

Για τον Παναθηναϊκό μέχρι τη λήξη του πρώτου γύρου ακολουθούν τρία εύκολα εντός έδρας ματς (με Πανσερραϊκό, Κηφισιά, ΟΦΗ), ένα επίσης θεωρητικά εύκολο στη Λαμία και ένα δύσκολο στο “Κλεάνθης Βικελίδης”. Συνεπώς, θα έχει όλες τις προϋποθέσεις να τερματίσει κοντά στην κορυφή ή και στην πρώτη θέση μέχρι τα Χριστούγεννα, όταν θα αντιμετωπίσει και Βόλο, Ατρόμητο, ΠΑΣ Γιάννινα στις αρχές του β' γύρου. Αν, δε, καταφέρει να νικήσει; Ε, τότε, βάσει προγράμματος μόνο με ποδοσφαιρική 'αυτοκτονία” δεν θα τερματίσει πρώτος στο τέλος του 2023. Νίκη θα σημαίνει... “εκτόξευση” στην τρέχουσα σεζόν για την ομάδα του Γιοβάνοβιτς.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ - SPORTDAY

Ποδοσφαιρικά μιλώντας εκείνος που μπαίνει σε ένα ντέρμπι με το σκεπτικό ότι η νίκη είναι μονόδρομος και δεν υπάρχει αύριο που το αντιμετωπίζει ως τελικό, έχει και τις περισσότερες πιθανότητες να πανηγυρίσει στο φινάλε. Αν ψάξουμε για σταθερές ο Παναθηναϊκός έχει σίγουρα περισσότερες. Η ομάδα του Γιοβάνοβιτς ακολουθεί φέτος για τρίτη χρονιά την ίδια συνταγή, οι παίκτες έχουν μάθει να ανταποκρίνονται καλύτερα στους ατομικούς ρόλους και το γενικότερο σενάριο. Με δύο λέξεις, είναι πιο ομάδα απ’ τον Ολυμπιακό στην παρούσα φάση.

Οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν απ’ το καλοκαίρι σε διαδικασία αναδόμησης. Απέκτησαν νέο αρχιτέκτονα (Κορδόν), νέο εργολάβο (Μαρτίνεθ), αγόρασαν κι ορισμένα πανάκριβα υλικά με σκοπό να χτίσουν το πιο καλό οικοδόμημα. Θα συμφωνήσουμε νομίζω πως παρότι κι οι «πράσινοι» ενισχύθηκαν σε σημαντικό βαθμό, το ταβάνι του φετινού Ολυμπιακού μπορεί να φτάσει πολύ ψηλότερα. Έχει, ωστόσο, σημασία ο χαρακτήρας που θα βγάλουν απόψε οι γηπεδούχοι... Για να μην πάμε τη… βαλίτσα του ντέρμπι μακρύτερα απ’ τον Καραϊσκάκη, ταπεινή μου άποψη είναι ότι το αποψινό τρίποντο θα το καθορίσουν οι άμυνες. Όποια αποδώσει καλύτερα, όποιο σύνολο ανταποκριθείς καλύτερα στον ανασταλτικό τομέα, αυτό θα είναι που -εκτός απροόπτου- θα φτάσει στην κατάκτηση του πολύτιμου τρίποντου.

ΠΑΝΟΣ ΛΟΥΠΟΣ - ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Όταν έχεις την ομάδα που παίζει εδώ και ένα χρόνο, εκτός από την καλύτερη μπάλα, και το ποδόσφαιρο με τη μεγαλύτερη ένταση, κάτι που αυτόματα σημαίνει και ένταση στις προπονήσεις, το να έχεις τους περισσότερους τραυματισμούς από τις υπόλοιπες ομάδες, δεν είναι παράλογο. Πάντα κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις, ανάλογα με τις επιλογές σου. Και στην ΑΕΚ είναι αποδεδειγμένο ότι με τις επιλογές του Ματίας, η «Ένωση» είναι κερδισμένη και με διαφορά.

Οι νέες απουσίες που προέκυψαν με τον Πόνσε και τον Μουκουντί, δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τον γρίφο της σημερινής αναμέτρησης στην Τρίπολη. Αλλά ο Αλμέιδα έχει λύσει και πολύ πιο δύσκολους. Προσωπικά θα επαναλάβω αυτό που έγραψα και μέσα στην εβδομάδα. Μεγαλύτερη σημασία έχει όσοι είναι διαθέσιμοι για να παίξουν, να είναι σε επίπεδο ενέργειας στο 100%. Αν συμβεί αυτό, η ΑΕΚ θα περάσει με νίκη από την Τρίπολη, αφού είναι πολύ απλά, όσες απουσίες κι αν έχει, είναι κλάσεις ανώτερη σε όλα από τον αντίπαλό της.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ – REAL NEWS

Στα δύο πρώτα ντέρμπι που έδωσε στη Λεωφόρο, ο Παναθηναϊκός έχασε από την ΑΕΚ και ισοφάρισε τον ΠΑΟΚ στο τελευταίο δευτερόλεπτο. Είναι, όμως, δεύτερος και του δίνεται η ευκαιρία να δώσει απαντήσεις. Και πρώτα στην ίδια του την ομάδα. Είτε με νίκη είτε και με ισοπαλία, που δεν θα είναι αρνητικό αποτέλεσμα. Μία πιθανή ήττα, όμως, θα τον φρενάρει, κυρίως ψυχολογικά. Θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να χτυπήσει τίτλο όταν δεν θα έχει “σταυρώσει” νίκη στα ματς με τους μεγάλους του αντιπάλους.

Γι' αυτό και ο αποψινός αγώνας έχει πολύ μεγάλη σημασία γι τους “πράσινους”. Ο Γιοβάνοβιτς ξέρει πολύ καλά τι πρόκειται να αντιμετωπίσει. Το θέμα είναι πώς θα διαβάσει τον Ολυμπιακό και ο αγωνιστικός προσανατολισμός που θα δώσει στην ομάδα του. Εκτιμώ ότι ο Παναθηναϊκός θα πάει σε ματς ισορροπίας, διότι, αν παίξει τελείως ανοιχτά, κινδυνεύει να την πατήσει. Και έχει μείνει και με δύο στόπερ. Όλα έχουν τη σημασία τους. Ο Ολυμπιακός διαθέτει εξαιρετικές μονάδες και ο Σέρβος τεχνικός θα δώσει βαρύτητα στον χώρο του κέντρου, στις προσωπικές μονομαχίες και στις δεύτερες μπάλες, ώστε να πάρει το μομέντουμ του αγώνα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΓΛΙΔΗΣ - ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

H τωρινή κατάσταση, με τη βαθμολογική εικόνα και την απαιτούμενη ψυχολογία ενόψει και των ευρωπαϊκών αγώνων που ακολουθούν, το τρίποντο θα είναι σπουδαίο για όποιον το κατακτήσει. Και η ισοπαλία φυσικά όχι κάτι που θα επιφέρει (ή τουλάχιστον δεν θα πρέπει) αναταράξεις στη μία ή στην άλλη πλευρά, με όσα έχουν μπροστά τους να διεκδικήσουν σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο. Αυτή είναι η πραγματικότητα όσο αφορά τη γενική ανάλυση της σημερινής αναμέτρησης. Από κει και πέρα είναι ξεκάθαρο ότι θα έχει σημασία ο τρόπος αντιμετώπισης και διαχείρισης της αναμέτρησης από τους προπονητές.

Ο Γιοβάνοβιτς έχει το πλεονέκτημα ότι είναι πιο έμπειρος σε τέτοιους αγώνες. Ο Μαρτίνεθ τη φιλοδοξία (ενδεχομένως και την πίεση) να κάνει ιδανικό ντεμπούτο σε έναν αγώνα από αυτούς για τους οποίους αποφάσισε να εργαστεί στην Ελλάδα, όπως ο ίδιος δήλωσε. Αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι ο προπονητής του Παναθηναϊκού δεν έχει σοβαρό κίνητρο για μία επιτυχία επί του Ολυμπιακού, λίγους μήνες μάλιστα μετά την ήττα το ίδιο γήπεδο που στέρησε από τον ίδιο και την ομάδα του έναν τίτλο. Ούτε ο Ισπανός θα παίξει φάουλ επίθεση για να πάει αλόγιστα για τη νίκη που θα ζητά με πάθος η εξέδρα. Κάτι, άλλωστε, που δείχνει η πρόθεσή του να πάει με ενισχυμένη μεσαία γραμμή για να μη χάσει αυτή την κομβική από τους αντίπαλους χαφ.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ - METROSPORT

Ο Άρης κέρδισε χθες μια παρτίδα με αντίπαλο τον Πανσερραϊκό από την οποία όλα έδειχναν ότι θα πάρει το μικρότερο κέρδος. Έτσι όμως όπως εξελίχθηκε ο αγώνας την κέρδισε πέρα για πέρα δίκαια. Και την κέρδισε για όλα όσα έκανε μετά το 80ο λεπτό. Όταν αντέχεται λες και τον χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα και δημιούργησε επτά ευκαιρίες οι οποίες μύριζαν γκολ και πέτυχε στις καθυστερήσεις το πολύτιμο γκολ με τον Φαμπιάνο. Μάλιστα στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων ύστερα από εκτέλεση κόρνερ του Σουλεϊμάνοφ που ήταν χθες από τους καλύτερους της ομάδας του Άρη. Κι όταν η νίκη έρχεται μ' αυτόν τον τρόπο ανεβάζει ακόμη περισσότερο την αδρεναλίνη του κόσμου.

Ο Άρης όμως που πανηγυρίζει τη χθεσινή του επιτυχία, θα πρέπει να προβληματιστεί για όσα δεν έκανε στο υπόλοιπο διάστημα του αγώνα. Εκεί όπου δεν έδειξε πρόοδο σε σχέση με την εικόνα που παρουσίαζε πριν από τη διακοπή. Ίσως να ήταν και χειρότερος, απόδειξη ότι χρειάζεται να γίνουν πολλά περισσότερα από μία μίνι προετοιμασία ώστε να αλλάξει το αγωνιστικό πρόσωπο της ομάδας, η οποία χθες μέχρι το 80ο λεπτό φλέρταρε με την ισοπαλία.

* από το sdna.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ