close search results icon

Κοινή βάση για υποκλοπές και Τέμπη στο τετ α τετ Κασσελάκη- Ανδρουλάκη

Ο διάλογος μπροστά και η συζήτηση πίσω από τις κάμερες. 

Η διάθεση για κοινό βηματισμό στην ανάληψη θεσμικών πρωτοβουλιών για τη διαλεύκανση του σκανδάλου των υποκλοπών, αλλά και της διερεύνησης της τραγωδίας των Τεμπών, αναδείχθηκε απ' την πρώτη κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης, στη σκιά και των τελευταίων καταιγιστικών αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις.

Κασσελάκης: Θα καταβάλουμε κάθε θεσμική και πολιτική προσπάθεια για να λάμψει το φως

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταβάλει κάθε θεσμική και πολιτική προσπάθεια «για να λάμψει το φως» στην υπόθεση των υποκλοπών, «η οποία είναι μια υπόθεση η οποία δεν μπορεί να κρυφτεί με ειρωνείες από την κυβέρνηση για ένα δήθεν ζύγι του 41%», υπογράμμισε ο Στέφανος Κασσελάκης σε δηλώσεις του στο γραφείο του στη Βουλή, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμανε ότι την προηγούμενη εβδομάδα συνάντησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «όπου ανέδειξα με τον πλέον έντονο τρόπο το ζήτημα των νομιμοφανών επισυνδέσεων και του Predator και τον κάλεσα τότε και το λέω και τώρα ως πολιτικός προϊστάμενος να προβεί στην άρση του απορρήτου των στελεχών της ΕΥΠ, ώστε να μπορούν να καταθέσουν στην δικαιοσύνη χωρίς να κρύβονται πίσω από το απόρρητο». Στο πλαίσιο αυτό, είπε, συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο και με τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κωνσταντίνο Μενουδάκο.

«Πλέον τα στοιχεία κατατείνουν σε ένα ενιαίο κέντρο μεταξύ Predator και ΕΥΠ και ίσως να μην είναι τυχαίο ότι προς αυτή την κατεύθυνση έγινε τόσο βιαστικά η αλλαγή της ολομέλειας στην ΑΔΑΕ, με μία πλειοψηφία τριών πέμπτων η οποία πολύ πιθανώς να μην είναι καν νόμιμη με τον τρόπο με τον οποίο υπολογίστηκε και με τη συνεργασία μόνο του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Βελόπουλο, δηλαδή την ακροδεξιά».

Τόνισε, στο ίδιο πλαίσιο ότι «το Σύνταγμα μας δεν έχει φτιαχτεί για να δουλεύει έτσι», προσθέτοντας ότι «η ποιότητα της δημοκρατίας μας αφορά όλους μας». «Γιατί», σημείωσε, «αν δε λάμψει η αλήθεια σ' αυτό το ζήτημα πολύ απλά πολλοί νέοι δεν θα θέλουν πλέον ασχοληθούν με την πολιτική, γιατί όλοι θα χάσουν ελπίδα για την ενασχόληση με τα κοινά και η ποιότητα της δημοκρατίας αυτή θα απογοητεύσει τον Έλληνα πολίτη». «Αυτό πρέπει να αλλάξει», τόνισε.

Ο κ. Κασσελάκης είπε ότι σε αυτό το πλαίσιο μίλησε με τον κ. Ανδρουλάκη, «με τον οποίο μεταξύ άλλων συζητήσαμε το θέμα των υποκλοπών, προφανώς κι ο ίδιος είναι θύμα αυτής της κατάστασής». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «από μεριάς μας θα καταβάλουμε κάθε θεσμική και πολιτική προσπάθεια για να μπορέσουν οι ανεξάρτητες αρχές να είναι ανεξάρτητες λειτουργικά και οικονομικά, να μη βασίζονται πλέον οικονομικά στην εκάστοτε κυβέρνηση για τη στελέχωση τους…».«Για να λάμψει το φως σ' αυτή την υπόθεση, η οποία είναι μια υπόθεση η οποία δεν μπορεί να κρυφτεί με ειρωνείες από την κυβέρνηση για ένα δήθεν ζύγι του 41%», πρόσθεσε. Τόνισε ότι «αφορά όλες τις Ελληνίδες όλους τους Έλληνες, από εμάς εδώ στη Βουλή μέχρι την τελευταία γωνιά της Ελλάδας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψουμε μια τέτοια αλαζονεία -με την εκλογή που πέρασε- να μπλοκάρει το φως που δικαιούται ο Έλληνας πολίτης μπροστά σε αυτήν την υπόθεση που προσβάλλει την κοινή λογική την κοινή νοημοσύνη και τους πολύ γενναίους λειτουργούς σε αυτές ανεξάρτητες αρχές».

Συνεννόηση

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν συνεννόηση προκειμένου να πέσει άπλετο φως τόσο στην τραγωδία των Τεμπών όσο και στην υπόθεση των υποκλοπών.

Κατά τη συνάντηση ο Ν. Ανδρουλάκης ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την επικείμενη κατάθεση εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αιτήματος σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Οι δυο τους, πέρα απ' το σκάνδαλο των υποκλοπών, συζήτησαν επίσης για την οικονομία, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τα ζητήματα του κράτους δικαίου και της ενίσχυσης των ανεξάρτητων αρχών, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ.

Η συνάντηση έλαβες χώρα στο γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, έπειτα από σχετικό αίτημα του κ. Κασσελάκη στο πλαίσιο των θεσμικών επαφών του με αρχηγούς κομμάτων.

Ο διάλογος μπροστά στις κάμερες

Η ανάγκη να λάμψει η αλήθεια για τις υποκλοπές και η κοινή βούληση να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία των ανεξάρτητων αρχών αναδείχθηκε απ' τις δηλώσεις που έκαναν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί μπροστά στις κάμερες.

«Γεια σου Νίκο. Πάλι σε καναπέ κάθομαι», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.

«Συγχαρητήρια για την εκλογή σου. Χαίρομαι πάρα πολύ για τη συζήτηση», απάντησε ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Να συναντιόμαστε όλοι οι αρχηγοί για τα μεγάλα θέματα, όπως την ακρίβεια, τα εθνικά θέματα. Είναι κρίσιμη συγκυρία, χαίρομαι, να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας, πεδίο εμπιστοσύνης και συναινέσεως» σημείωσε.

«Ο κόσμος θέλει λύσεις. Το πιο προοδευτικό πράγμα είναι να λάμψει η αλήθεια στο θέμα των υποκλοπών», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Από πέρυσι όταν ξεκίνησε αυτή η περιπέτεια και με προσωπικό χαρακτήρα, εμείς προσπαθήσαμε και με θεσμικό τρόπο να αναδείξουμε, θλίβομαι πάρα πολύ που η κυβέρνηση έχει αυτή την στάση σε αυτές τις ανεξάρτητες αρχές, είναι ένας πυλώνας θεσμικών αρχών πολύ κρίσιμος για την εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας. Δυστυχώς η αγωνία τουπρωθυπουργού για να πετύχει την συγκάλυψη οδηγεί τη χώρα πέρα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο λειτουργίας των θεσμών και ήταν πάρα πολύ δυσάρεστο που από το βήμα της βουλής επιτέθηκε στον Χρήστο Ράμμο κάτι που έγινε πρώτη φορά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό….Εμείς από πέρυσι τον Ιούλιο με την νομική μας ομάδα κινηθήκαμε και στην ελληνική δικαιοσύνη και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο…η πλειοψηφία της κυβέρνησης μπλόκαρε την κλήση και άλλων προσώπων, εγώ πιστεύω με την θεσμική μας στάση και τον αγώνα μας θα καταφέρουμε στο τέλος να μην υπάρχει συγκάλυψη και οι υπεύθυνοι να πάνε στη δικαιοσύνη» είπε απ' την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Και μόνο που υπάρχει αυτό το 3/5 της διάσκεψης των προέδρων που δεν σεβάστηκαν τώρα…δεν γνωρίζω κάποιο άλλο σύστημα στο οποίο το 3/5 πάει προς τα κάτω. Δεν καταλαβαίνω πως γίνεται αυτό και το περνάνε έτσι και να μην προσπαθούν να έχουν μία ευρύτερη συναίνεση, όπως προβλέπει και το σύνταγμα. Εμείς δεν ρωτηθήκαμε καθόλου» είπε ο Στ. Κασσελάκης και διερωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να γίνεται αυτό στη Διάσκεψη και να μην προσπαθούν να υπάρχει μια ευρύτερη συναίνεση όπως προβλέπει το Σύνταγμα».

«Μπορούμε να πάρουμε πρωτοβουλίες για να διασφαλιστεί ότι η εκπροσώπηση των ανεξάρτητων αρχών θα είναι σεβαστή πάνω από όλα, όπως προβλέπει το Σύνταγμα», σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Συναντήσεις με Ράμμο και Μενουδάκο

Πριν από το τετ α τετ με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο Στ. Κασσελάκης είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο και τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Κωνσταντίνο Μενουδάκο.

«Έχω έντονους προβληματισμούς για την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Θα αναφερθώ σε αυτούς λίγο αργότερα σήμερα», είπε ο Στ. Κασσελάκης μετά τη συνάντηση με τον κ. Ράμμο.

«Ό,τι και να κάνουν, η αλήθεια για τις υποκλοπές θα λάμψει. Τα στόματα θα ανοίξουν και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν είναι το μήνυμα που στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Είναι αδήριτη ανάγκη να αποκαλυφθεί κάθε πτυχή αυτής της σκοτεινής υπόθεσης που τορπιλίζει τα θεμέλια του κράτους δικαίου και δηλητηριάζει την πολιτική ζωή της χώρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ θα εξαντλήσει κάθε θεσμική και πολιτική πρωτοβουλία για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, συνεχίζοντας τις θεσμικές συναντήσεις με εκπροσώπους των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών, των ανεξάρτητων αρχών αλλά και των αρμόδιων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωναν νωρίτερα πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Διαδοχικές παρεμβάσεις εν μέσω καταιγιστικών αποκαλύψεων

Την περασμένη Τρίτη ο Στ. Κασσελάκης επισκέφθηκε την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Αδειλίνη, και εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία των ερευνών. Αφορμή ήταν η απόφαση της εισαγγελέα να αφαιρέσει τη δικογραφία από τους εισαγγελείς Πρωτοδικών και να την αναθέσει στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αχιλλέα Ζήση, ενώ βρισκόταν σε φάση ολοκλήρωσης για να διαπιστωθεί αν υπήρχε κοινό κέντρο παρακολουθήσεων.

Ακολούθως, την περασμένη Τετάρτη έθιξε το ζήτημα και στον πρωθυπουργό, με τον οποίο συναντήθηκε. Ο κ. Κασσελάκης κάλεσε τον Κυρ. Μητσοτάκη να διευκολύνει τη διαλεύκανση του σκανδάλου εγκρίνοντας ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ την άρση απορρήτου για τους υπαλλήλους της υπηρεσίας, προκειμένου αυτοί να καταθέτουν ενώπιον των δικαστικών αρχών τουλάχιστον ως μάρτυρες.

Επίσης, εξέφρασε τη στήριξή του στο πρόσωπο του επικεφαλής της ΑΔΑΕ, ο οποίος δήλωσε, σχεδόν βουρκωμένος, ότι «θίγεται η δικαστική μου τιμή», μιλώντας σε συνέδριο των Ανεξάρτητων Αρχών.

πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ