close search results icon

Διεθνείς αγορές: Μεγάλες απώλειες – Το φάντασμα της ύφεσης επιστρέφει και πιέζει μετοχές, ομόλογα, νομίσματα και εμπορεύματα

Δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές εκείνοι που έλεγαν τόσο καιρό, ότι η ύφεση τελικά μπορεί να είναι το γιατρικό απέναντι στον πληθωρισμό. 

Διεθνείς αγορές: Μεγάλες απώλειες – Το φάντασμα της ύφεσης επιστρέφει και πιέζει μετοχές, ομόλογα, νομίσματα και εμπορεύματα

Η αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες ως φάρμακο απέναντι στον πληθωρισμό που επιμένει, φαίνεται όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο να φέρνει πιο κοντά την ύφεση στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα στις μεγάλες πιέσεις σε χρηματιστήρια, εμπορεύματα, ομόλογα και νομίσματα.

Εξάλλου δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές εκείνοι που έλεγαν τόσο καιρό, ότι η ύφεση τελικά μπορεί να είναι το γιατρικό απέναντι στον πληθωρισμό και σημείωναν με έμφαση ότι το ένα κακό θα αποτρέψει το άλλο κακό, αλλά δεν ήταν σίγουροι, ποιο είναι το μεγαλύτερο.

Σήμερα (23.09.2022) οι αγορές δέχονται ισχυρές πιέσεις με αποτέλεσμα τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη να υποχωρούν σημαντικά, οι αποδόσεις των ομολόγων να ενισχύονται, το ευρώ να καταρρέει έναντι του δολαρίου και η τιμή του πετρελαίου να «βουτάει» κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι.

Την ίδια στιγμή τα futures στην Νέα Υόρκη δείχνουν ότι οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες θα ανοίξουν καταγράφοντας σημαντικές απώλειες.

Μέσα σε αυτό κλίμα ο δείκτης Dax στην Φρανκφούρτη υποχωρεί 2,13%, ο FTSE 1,91%, ο CAC 1,96% και ο Stoxx 600 2,19%. Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης χάνει 2,17%.

Το Brent έχει απώλειες κοντά στο 3% υποχωρώντας κάτω και από τα 88 δολάρια το βαρέλι και συγκεκριμένα στα 87,78 δολάρια, ενώ το ευρώ βουλιάζει στα 0,9759 έναντι του δολαρίου.

Σημαντική άνοδος και στις αποδόσεις των ομολόγων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Γερμανικό 10ετές έχει ξεπεράσει το 2%, κάτι που έχει να συμβεί εδώ και δέκα χρόνια. Το ελληνικό 10ετές έχει κάνει άλμα στο 4,578%.

Χθες η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 2,25% από 1,75% και ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να «αντιμετωπίζει σθεναρά» την άνοδο του πληθωρισμού, παρά το γεγονός ότι η οικονομία της χώρας εισέρχεται σε ύφεση.

Η BoE, σύμφωνα με το Reuters, εκτιμά ότι η οικονομία της Βρετανίας θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο – εν μέρει λόγω της αργίας για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ – η οποία, σε συνδυασμό με την πτώση της παραγωγής το δεύτερο τρίμηνο, ορίζεται ως τεχνική ύφεση.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters την περασμένη εβδομάδα είχαν προβλέψει επανάληψη της αύξησης των επιτοκίων κατά μισή μονάδα τον Αύγουστο, αλλά οι χρηματοπιστωτικές αγορές είχαν στοιχηματίσει σε άνοδο τριών τετάρτων, τη μεγαλύτερη από το 1989, με εξαίρεση, αποτυχημένη προσπάθεια το 1992 να στηρίξουν τη στερλίνα.

Πηγή: newsit.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ