close search results icon

Διετία παγκόσμιας ανόδου τιμών και τροφίμων

Η έκθεση επισημαίνει ότι «απαιτείται συντονισμένη, συλλογική δράση προτού οι κίνδυνοι φτάσουν σε οριακό σημείο...».

Η άνοδος των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων θα μπορούσε να συνεχιστεί για τα επόμενα δύο χρόνια, επηρεάζοντας αρνητικά τις όποιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της φτώχειας και της κλιματικής αλλαγής.

Τα παραπάνω υπογραμμίζει η ετήσια Έκθεση Παγκόσμιων Κινδύνων που ετοιμάστηκε για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της επόμενης εβδομάδας που θα διεξαχθεί στο Νταβός της Ελβετίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, η διεθνής κρίση κόστους ζωής (που πυροδότησε η πανδημία της νόσου Covid-19 και στη συνέχεια ο πόλεμος στην Ουκρανία) βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των ανησυχιών, σε μια έρευνα που συμμετείχαν πάνω από 1.200 ειδικοί, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και ηγέτες επιχειρήσεων, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ειδικότερα –και κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει της ετήσιας συγκέντρωσης των παγκόσμιων ηγετών στο ελβετικό ορεινό θέρετρο του Νταβός–, η έκθεση τονίζει ότι η κρίση στον εφοδιασμό σε ενέργεια και τρόφιμα είναι πιθανό να συνεχιστεί για τα επόμενα δύο χρόνια, αποτελώντας τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία.

Υπογραμμίζοντας πώς η πανδημία και ο πόλεμος στην Ευρώπη έχουν πυροδοτήσει μια σειρά από βαθιά αλληλένδετους παγκόσμιους κινδύνους, η έκθεση τονίζει επίσης ότι οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών για την αντιμετώπιση μακροπρόθεσμων προβλημάτων, όπως η κλιματική κρίση, η προστασία της βιοποικιλότητας και οι προσπάθειες μείωσης της φτώχειας.

Τα παραπάνω «δημιουργούν κινδύνους που θα κυριαρχήσουν τα επόμενα δύο χρόνια», όπως είναι η ύφεση, η αυξανόμενη δυσφορία χρέους, η συνεχιζόμενη κρίση του κόστους ζωής, οι διχασμένες κοινωνίες που δίνουν έδαφος στην παραπληροφόρηση καθώς και η παύση της ταχείας δράσης για το κλίμα.

Η έκθεση επισημαίνει ότι «απαιτείται συντονισμένη, συλλογική δράση προτού οι κίνδυνοι φτάσουν σε οριακό σημείο...».

Ουσιαστικά, η Έκθεση Παγκόσμιων Κινδύνων για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός επιβεβαιώνει ανάλογες εκτιμήσεις που προηγήθηκαν από Παγκόσμια Τράπεζα και ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), που έκαναν λόγο για μια «σκληρή» διετία παγκοσμίως.

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός έχει ήδη εκτοξευθεί σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, μετά το χτύπημα στην παγκόσμια οικονομία από τον κορονοϊό και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αυξάνοντας το ενεργειακό κόστος και διακόπτοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων. Ως αποτέλεσμα, το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να βρίσκεται σε ύφεση το 2023, αντανακλώντας τις επιπτώσεις του πολέμου, τον παρατεταμένο υψηλό πληθωρισμό και το αυξανόμενο κόστος δανεισμού για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις, τη στιγμή που οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια.

► Η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, αναφέρει πως η διετία 2023-2024 θα είναι διετία μεγάλου οικονομικού –κατά συνέπεια και κοινωνικού– «πόνου» και χρηματοδοτικής ασφυξίας.

screenshot-1-97vLG.png
screenshot-2-gTcRk.png

πηγή: efsyn.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ