close search results icon

Δήμος Πέλλας: Μία συνεδρίαση με "φωνή" και από Δημοτικούς Συμβούλους

Δεν μιλούν συχνά, αλλά η συνεδρίαση για την αλλαγή φωτισμού με LED, με χρηματοδότηση από δάνειο, αύξησε την ένταση και έλυσε κάποιες φωνές που συνήθως δεν ακούγονται.  

Δήμος Πέλλας: Μία συνεδρίαση με "φωνή" και από Δημοτικούς Συμβούλους

Για δεύτερη φορά δεν ψηφίστηκε η λήψη δανείου από τον Δήμο Πέλλας, για να προχωρήσει στην αντικατάσταση του φωτισμού με λάμπες LED, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Γιαννιτσών. Μέσα σε ένα κλίμα οξείας αντιπαράθεσης, με το «προεκλογικό κλίμα» να τίθεται κατά πόσο υφίσταται…χρονικά, αλλά και με ορισμένα σημεία που «έπεσε» ένα είδος «πολιτικού μποξ», η συζήτηση έδωσε κάποιες πληροφορίες ακόμη για το μεγάλο ζήτημα, υπενθυμίστηκαν κατά κύριο λόγο πράγματα που είχαν αναφερθεί σε συνεδρίαση του Ιουλίου που πέρασε. Το τελικό αποτέλεσμα με τη ψήφιση του θέματος παρόλα αυτά, ήταν το ίδιο.

Η κόντρα εστιάστηκε ανάλογα με την τοποθέτηση του κάθε συνδυασμού. Η δημοτική αρχή με τον Δήμαρχο Γρηγόρη Στάμκο έφερε πρόταση για να γίνει το έργο με δανειοδότηση από το «Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων», ή να γίνει το μισό έργο, πάλι με την ίδια μορφή αλλά μικρότερο το ποσό. Η μείζον αντιπολίτευση υποστηρίζει είτε την χρηματοδότηση του έργου με «ίδιους πόρους» από τον Δήμο Πέλλας, είτε με την ένταξη σε κάποιο πρόγραμμα, ενώ η ελάσσον αντιπολίτευση με επικεφαλής τον Θόδωρο Θεοδωρίδη, υποστηρίζει τον «δρόμο» της συνεργασία με ιδιώτη/εταιρία/ες-επενδυτές, δηλαδή τη μορφή ΣΕΑ. Κυρίαρχο επιχείρημα «καθρέφτης» από τις πλευρές Στάμκου και Θεοδωρίδη, οι Δήμοι που επέλεξαν δανειοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών, με τους Δήμους που επέλεξαν τον δρόμο ΣΕΑ.

Μετά τις αντιπαραθέσεις και εισηγήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων, σε κάποιο σημείο της συνεδρίασης όπου επικρατούσε τεταμένο κλίμα, τοποθετήθηκαν και δημοτικοί σύμβουλοι.

Γιώργος Ανδρεάδης

agtzidis6-qOdVf.jpg

«Σήμερα γράφουμε ιστορία. Δεν είναι το θέμα να χάσει ο Στάμκος, να κερδίσει ο Καστερίδης ή ο Θεοδωρίδης ή όσοι ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση. Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορεί ο Δήμος να πάρει δάνειο, χωρίς να πληρώσει τόκο. Το δάνειο θα αποπληρωθεί από την ενέργεια. Αλλά από την κακία που βγάζετε κ. Καστερίδη κι αυτό που λέτε “να χάσει ο Στάμκος”, αν είναι να χάσει ή να κερδίσει ο Στάμκος θα είναι επειδή το θέλει ο κόσμος. Το θέμα μας σήμερα είναι να κερδίσει η εξοικονόμηση ενέργειας», ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος της διοίκησης Γιώργος Ανδρεάδης. Πρόσθεσε «δεν ξέρω αν το αντιλαμβάνεστε, αυτήν την κακία που βγάζετε κατά των δημοτών, δεν την καταλαβαίνω. Όσο για τον κ. Θεοδωρίδη, έχει μία άποψη και τη στηρίζει. Αλλά αν καθίσουμε κάτω και βάλουμε συγκριτικά τα οικονομικά μεγέθη σίγουρα το 50 είναι μεγαλύτερο από το 30. Ο επενδυτής κοιτάει να κερδίσει, όπως κι εσείς είστε επενδυτής και κοιτάτε το κέρδος. Πρέπει να νιώθουμε τυχεροί που μπορούμε να πάρουμε αυτό το δάνειο. Τα υπόλοιπα όλα είναι στο χέρι του δημότη. Οι κακίες και όλα τα άλλα προσβάλλουν τον κόσμο που σας ψήφισε».

Απόστολος Φάκκας

agtzidis7-yOOJK.jpg

«Όταν πάμε να πάρουμε ένα δάνειο, πρέπει να ξέρουμε αν μπορούμε να το αποπληρώσουμε. Στην προκειμένη περίπτωση αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι το δάνειο θα αποπληρώνεται από μόνο του», ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος, Πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ Απόστολος Φάκκας, απευθυνόμενος στο σώμα, ενώ απευθυνόμενος στον Στ. Καστερίδη σημείωσε «Για ποιον λόγο λέτε όχι στο δάνειο; Σας εκτιμώ, αλλά δεν περίμενα να ακούσω σαν επιχείρημα ότι είναι προεκλογική περίοδος. Επιβεβαιώνετε τον Δήμαρχο που λέει ότι όσο μιλάτε εκτίθεστε».

Κώστας Μπαλτζίδης

agtzidis8-Pybvx.jpg

Τον λόγο πήρε αμέσως μετά ο δημοτικός σύμβουλος της διοίκησης, Αντιδήμαρχος Κρύας Βρύσης Κώστας Μπαλτζίδης, αναφέροντας απευθυνόμενος προς τους κ.κ. Στ. καστερίδη και Λ. Αμιτζόγλου που ανέφερε στην εισήγηση του την πορεία του ευρώ όταν ξεκίνησε και την ισοτιμία του με το δολάριο, αναφερόμενος σε σταθερό επιτόκιο δανεισμού που υπήρχε τότε 4,5%. «Όταν οι τράπεζες δανείζονταν από την Κεντρική Τράπεζα, υπερέβαινε το κέρδος των τραπεζών το 200%», πρόσθεσε. Σημειώνοντας πως «επειδή είναι προεκλογική περίοδος τι σημαίνει, ότι πρέπει να κατεβάσουμε τα στυλό κάτω; Δεν νομίζω, αυτό δεν συμβαίνει πουθενά», υπερασπιζόμενος τον δρόμο του δανείου και της συνέχισης του έργου.

Νίκος Αμπεριάδης

agtzidis19-LBDc7.jpg

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Αμπεριάδης έκανε παρέμβαση αναφέροντας ότι «η διαφωνία μας είναι στο δάνειο, όλα τα άλλα ψηφίζονται». «Ας πούμε ότι κερδίζει τις εκλογές ο Θόδωρος Θεοδωρίδης, δεν θα αναγκαστεί το δάνειο που θέλετε να πάρετε; Αν κερδίσετε τις εκλογές και φέρετε ξανά το δάνειο τότε θα το ψηφίσουμε», τόνισε, ξεσηκώνοντας τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ζ. Σπαθόπουλου, που του είπε ότι «δεν πρέπει να μπαίνει η κουβέντα σε τέτοια βάση», με τον Δήμαρχο να του λέει ότι «ξεφεύγεις». «Ποιο είναι το κακό; 13 χρόνια θα απολογούμαστε εμείς για ότι δεν έγινε από τη διοίκηση;», είπε μαινόμενος ο κ. Αμπεριάδης, με τη συζήτηση να μπαίνε σε νέα δίνη αντιπαράθεσης.

Πέτρος Σεραΐδης

agtzidis0.jpg

«Νομίζω ότι μέσα σε δύο ώρες, το οικονομικό κομμάτι το έχουμε εξαντλήσει. Έχουμε περάσει ξόφαλτσα όμως, πολύ λάιτ το περιβαλλοντικό κομμάτι. Ζούμε σε μια εποχή που το περιβάλλον καταστρέφει την οικονομία μας, τις παραγωγές μας, τους ανθρώπους που μας ταΐζουν, που ταΐζουν ολόκληρη την Ελλάδα», είπε σε παρέμβαση του ο δημοτικός σύμβουλος της διοίκησης, Πέτρος Σεραΐδης. «Όλοι ασχολούνται με το περιβάλλον τα τελευταία χρόνια, οικονομία, παιδεία, πράσινη ανάπτυξη και εμείς όλο αυτό το αψηφούμε, δεν ψηφίζουμε την τεράστια οικονομία ενέργειας που έχουν τα led, που σημαίνει και περιβαλλοντικό καλό. Και το οποίο περιβάλλον είναι πιο κοντά σας, στην δική σας αριστερή ιδεολογία, παρόλα αυτά με τη στάση σας δεν θα κάνουμε οικονομία στα άκρα, να το τερματίσουμε εντελώς, με αποτέλεσμα οι επόμενες γενιές που μαθαίνουμε να μαζεύουμε καπάκια στα σχολεία να πληρώσουν τις δικές μας αποφάσεις, επειδή κάποιοι, κάπου, κάποτε θεώρησαν ότι τον Σεπτέμβριο του 2022 είναι προεκλογική χρονιά και δεν θα επιβαρύνουμε αυτόν που θα αναλάβει τον Ιανουάριο του 2024, με όλες αυτές τις επιβαρύνσεις κάθε είδους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναστασία Δαρδανελιώτη

dardanel.jpg

«Ξεχάσαμε που ξεχάσαμε τι θα πει έργο τα τελευταία 12 χρόνια, δεν θα ξεχάσουμε και τα ελληνικά μας εδώ μέσα», παρενέβη από την πλευρά της η δημοτική σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Αναστασία Δαρδανελιώτη. «Ο κ. Καστερίδης και ο συνδυασμός μας είναι υπέρ της εγκατάστασης των φωτιστικών σωμάτων με led, αλλά είναι κατά της δανειοδότησης. Δεν είπαμε ότι θα βυθίσουμε τον Δήμο Πέλλας στο σκοτάδι, δεν είπαμε ποτέ ότι δεν θέλουμε να προστατέψουμε το περιβάλλον, δεν είπαμε ποτέ όλα αυτά τα οποία λέτε εσείς».

Εκτός μικροφώνου ερώτημα σε σχέση με το δάνειο έκανε ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος Λύσανδρος Αμιτζόγλου, ενώ την αντιπολίτευση επέκρινε σχετικά με τις δανειοδοτήσεις του παρελθόντος ο δημοτικός σύμβουλος, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και πρασίνου, Ανδρέας Καραφυλλιάς. 

agtzidis16-AKh0Q.jpg
agtzidis25-Nctak.jpg









ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ