close search results icon

Δημοτικό Συμβούλιο Πέλλας: Καρέ καρέ τα γεγονότα με την ισχυρή διένεξη των δύο συμβούλων

Άναψαν τα "αίματα" αφού άναψαν τα "στόματα". 

του Παύλου Νεκτάριου Παπαδόπουλου

Ένα συμβούλιο που σημαδεύτηκε με ένα ιδιαίτερα ατυχές περιστατικό συνέβη στο περιθώριο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πέλλας, μεταξύ συμβούλου της δημοτικής αρχής και της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Πρόκειται για μία καταρχήν λεκτική αντιπαράθεση σε πολιτικό πεδίο εντός συνεδρίασης και η οποία μετατράπηκε σε ισχυρή διένεξη, η οποία προχώρησε με έντονο χαρακτήρα εκτός αίθουσας συμβουλίου, στον αύλειο χώρο του Δημαρχείου Γιαννιτσών.

Η συζήτηση εκτός ημερησίας διάταξης, για τα μπουκάλια με τα φυτοφάρμακα τα οποία πετιούνται ανεξέλεγκτα ή πλημμυρίζουν τα σημεία εναπόθεσης τους και τα οποία δημιουργούν σωρούς που εμπεριέχεται κίνδυνος υγείας και περιβαλλοντικός, ένα θέμα που εισηγήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης Τάσος Στεφανίδης, είχε ενδιαφέρον. Ήταν μία αφορμή για να γίνει ενημέρωση και από πλευράς δημοτικής αρχής (όπως και έγινε από τον Δήμαρχο Γρηγόρη Στάμκο, που επεκτάθηκε σε όσα έχει κάνει η δημοτική αρχή για το θέμα αλλά και τις περιβαλλοντικές δράσεις, με κατόπιν παρέμβαση ενημέρωσης και από πλευράς του Αντιημάρχου Πέτρου Σεραΐδη) και να τοποθετηθεί η αντιπολίτευση επ’ αυτού, όπως επίσης και έγινε όπου τοποθετήθηκαν όλοι οι παριστάμενοι επικεφαλής των παρατάξεων.

Μέσα στα όσα αναφέρθηκαν από τους συμβούλους, παρενέβη και ο Δημοτικός Σύμβουλος της ελάσσονος Γιώργος Ελευθερίου. Αναφέρθηκε στο θέμα και συμπερασματικά κατέληξε ότι «την ευθύνη στο τέλος τη φέρει η διοίκηση του Δήμου».

Κάπου εκεί και με τις παρεμβάσεις να συνεχίζονται, όπως και έγινε από πλευράς του Αντιδημάρχου Καθαριότητας Γιώργου Ανδρεάδη, που απάντησε στον Στάθη Καστερίδη, όπως η παρέμβαση της Αναστασίας Δαρδανελιώτη, που ανταπάντησε στις τοποθετήσεις, έτσι παρενέβη και ο δημοτικός σύμβουλος της διοίκησης Ανδρέας Καραφυλλιάς, ο οποίος απευθυνόμενος προς τον κ. Ελευθερίου του είπε πως «λες παπατζιλίκια, αυτά που λες είναι παπατζιλίκια». Κάπου εκεί, η συζήτηση συνεχίστηκε με κάποιους εκ των συμβούλων να αποχωρούν από την αίθουσα, περνώντας στον αύλειο χώρο του Δημαρχείου, όπου κάνουν το προσωπικό τους διάλειμμα.

Εκτός αιθούσης και ενώ ο κ. Καραφυλλιάς βρισκόταν στον αύλειο χώρο μαζί με τον Αντιδήμαρχο Μ. Αλεξάνδρου Μιχάλη Παναγιωτίδη, ο δημοτικός σύμβουλος Γ. Ελευθερίου βγαίνοντας έξω από το Δημαρχείο, συνεχίζοντας την εντός αιθούσης λεκτική αντιπαράθεση, είπε «εμένα θα πεις παπατζή ρε κλεφτρόνι;».

«Εμένα είπες κλεφτρόνι», ρώτησε στρεφόμενος στον κ. Ελευθερίου ο κ. Καραφυλλιάς, για να πάρει την απάντηση «ναι, εσένα ρε κλεφτρόνι». Κάπου εκεί ανέβηκε η ένταση και ο κ. Καραφυλλιάς έσπρωξε τον κ. Ελευθερίου, με αποτέλεσμα να πέσει κάτω ανάσκελα. Με τη βοήθεια άλλων συμβούλων (ηρωϊκός «εθελοντής» συγκράτησης πνευμάτων ο κ. Τανάσκος, σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης, όπως ομοίως ηρωϊκός ο κ. Παναγιωτίδης), σηκώθηκε ο κ. Ελευθερίου και η λεκτική αντιπαράθεση, με ιδιαίτερα βαριές κουβέντες (όπως «θα μπω στο….και θα σε….εκεί μέσα….» που εξαπέλυσε ο κ. Ελευθερίου, με τον κ. Παναγιωτίδη να του απαντά «ρε συ, ακούς τι λες, αυτά που λες είναι χοντρά, σταμάτα. Ακούς τι λες; Δεν υπάρχει λόγος…», Ανρ. Καραφυλλιάς και Γ. Ελευθερίου επήλθαν σε έντονο «τζατζάρισμα», τον οποίο αποσοβήθηκε με περαιτέρω μορφής έκταση από την παρέμβαση που έγινε από τους παριστάμενους συμβούλους.

Κάπου εκεί και ενώ η ένταση είχε φτάσει στο…pic της, η κατάσταση έληξε, με τον κ. Ελευθερίου να μεταφέρεται προληπτικά στο Νοσοκομείο, όπου και διαπιστώθηκε πρόβλημα τον καρπό του χεριού, προφανώς από το πέσιμο που έγινε και στην προσπάθεια του να συγκρατηθεί πέφτοντας με τα χέρια.

Το όλο ζήτημα αποτέλεσμα έντονο θέμα συζήτησης αμέσως μετά στη συνεδρίαση του συμβουλίου, καθώς όσοι δημοτικοί σύμβουλοι ήταν παρόντες στο συμβάν και «μεσάζοντες» στο να συγκρατούν και να προσπαθήσουν να ηρεμήσουν τα «πνεύματα» των δύο συναδέλφων τους, ενημέρωσαν τι συνέβη στον εξωτερικό χώρο. Οι δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από το δημοτικό συμβούλιο, διαμαρτυρόμενες για το συμβάν.

Το θέμα χωράει μεγάλη συζήτηση, η κάθε πλευρά έδωσε τη δική της οπτική, αλλά σαφώς μία εμπεριστατωμένη ανάλυση, με μπροστά την αυτοδιοίκηση και την ποιότητα, την αξιοπρέπεια της ως θεσμό, να βγει ένα συμπέρασμα. Κάπου εδώ θα μπει και ο δρόμος της δικαιοσύνης. Κι εκεί σαφώς θα λυθούν οι διαφορές και θα κατατεθούν τα γεγονότα ως έγιναν. Οψόμεθα, για ένα ζήτημα που δημιουργήθηκε από το πουθενά, με αφορμή μία εσωτερική κουβέντα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία κακώς μεταφέρθηκε εκτός αυτής, μπροστά από την είσοδο του δημαρχείου. Η περαιτέρω πρόκληση εκτός αιθούσης ήταν η «σπίθα» που άναψε τη φωτιά. Εντός αιθούσης μπορεί να ειπωθεί το οτιδήποτε, ακούμε άλλωστε και στη Βουλή τα χίλια δυο και επί προσωπικού και επί γενικού. Στην αίθουσα όμως λύνονται οι διαφορές και δεν υπάρχουν περαιτέρω προκλήσεις στο καφενείο της.

Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον τη συνέχεια, για την αξιοπρέπεια ενός θεσμού άμεσου στη ζωή του πολίτη, όπως είναι η αυτοδιοίκηση. Ας πάρουμε για παράδειγμα τους δύο ανθρώπους που φιλοξενούνταν στην αίθουσα χθες και οι οποίοι ήταν έτοιμοι να παρουσιάσουν ένα μεγάλο ζήτημα για την πόλη των Γιαννιτσών, όπως τα Στρατόπεδα, οι διαδικασίες και η εκμετάλλευση τους από πλευράς Δήμου Πέλλας, για αξιοποίηση υπέρ των πολιτών και της τοπικής κοινότητας. Τσάμπα μας βγήκε τ’ όνομα, ας έβγαινε το μάτι;

~ Με δήλωση του ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος αναφέρθηκε στο περιστατικό ισχυρής διένεξης που συνέβη:

«Το αποψινό επεισόδιο (σ.σ.: 24/7/2023) έξω από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου επιβεβαιώνει τις απαισιόδοξες προβλέψεις μου για το προεκλογικό κλίμα.

Απόψε δεν τραυματίστηκε κανένας άλλος παρά το πολιτικό μας επίπεδο και η αξιοπιστία ορισμένων που διεκδικούν την εμπιστοσύνη των συνδημοτών μας. Η διερεύνηση του θέματος δεν θα εκπλήξει κανέναν: ένας άξιος συνάδελφος δέχθηκε απρόκλητη υβριστική επίθεση και απάντησε αντί να αγνοήσει τον προβοκάτορα που τον προκάλεσε.

Καταλαβαίνω την οργή του έντιμου, του εργατικού ανθρώπου όταν ακούει να τον κατηγορούν για κλέφτη, αλλά το λάθος, πολιτικά και ηθικά, παραμένει.

Προτρέπω όλους τους συμβούλους και τους υποψηφίους όλων των παρατάξεων να διδαχθούν και να προσέξουν -η ενδεδειγμένη κατάληξη των άθλιων υβριστών δεν είναι το Νοσοκομείο αλλά το Δικαστήριο!».

~ Στο περιστατικό της ισχυρής διένεξης αναφέρθηκε με δήλωση του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Στάθης Καστερίδης:

«Δυστυχώς τα φαινόμενα τραμπουκισμού εξακολουθούν να συμβαίνουν στην διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού συμβουλίου Πέλλας με τον κ. Στάμκο να τα ανέχεται. Σύσσωμη η παράταξη μας αποχώρησε σήμερα από την συνεδρίαση εκφράζοντας την αγανάκτηση της για την επιθετική συμπεριφορά συμβούλου της συμπολίτευσης που αποδεικνύει την καθεστωτική νοοτροπία των 13 χρόνων στην παράταξη του δημάρχου. Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα, ειδικά με λεκτικές επιθέσεις εναντίον συναδέλφων και με τον κ. Στάμκο να παραμένει απλός θεατής. Ελπίζουμε πως αυτή τη φορά θα αποπέμψει τους τραμπούκους από τις συνεδριάσεις και από το ψηφοδέλτιο της παράταξης του στις επερχόμενες εκλογές».

~ Ανακοίνωση εξέδωσε για το συμβάν η παράταξη «Πέλλα Μπροστά»:

"Όλα ξεκίνησαν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πέλλας (πραγματοποιήθηκε Δευτέρα 24/7) όταν τέθηκε για πολλοστή φορά από την Δημοτική Παράταξη «Πέλλα Μπροστά» το οξύτατο πρόβλημα με τα σκουπίδια και την καύση τους σε μερικές περιπτώσεις.

Υπήρξε ένας έντονος διάλογος μεταξύ δύο Δημοτικών Συμβούλων. Βγαίνοντας από την αίθουσα, ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δημάρχου Γρηγόρη Στάμκου χειροδίκησε κατά του Δημοτικού Συμβούλου της παράταξης «Πέλλα Μπροστά» με αποτέλεσμα ο συνάδελφός μας να μεταβεί στο νοσοκομείο Γιαννιτσών για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Μετά από το πρωτοφανές αυτό περιστατικό σύσσωμη η αντιπολίτευση αποχώρησε από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου».

~ Από την πλευρά του ο κ. Θεοδωρίδης σημείωσε: «Ευχόμαστε περαστικά στο Σύμβουλο της Παράταξής μας και ταυτόχρονα καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τη χειροδικία. Τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι οι Δημοτικοί μας Σύμβουλοι θα συνεχίσουν να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους χωρίς να εκφοβίζονται από βίαιες συμπεριφορές και απειλές. Το θέμα θα το θέσουμε στο Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης και επιφυλασσόμαστε για κάθε περαιτέρω ενέργεια. Σήμερα είναι μια μαύρη σελίδα για την παρούσα δημοτική αρχή του Γρηγόρη Στάμκου και το Δημοτικό Συμβούλιο Πέλλας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ