Διπλή επιτυχία Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής - Σαφές ευρωπαϊκό μήνυμα σε Τουρκία και Λιβύη

ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΘ. ΣΚΙΤΖΗ
Μετά από ένα 36ωρο απαιτητικών διεθνών υποχρεώσεων ο πρωθυπουργός επέστρεψε σήμερα στην πρωθυπουργική έδρα με τις εξελίξεις στο εσωτερικό να είναι συνεχείς -φωτιές, ΟΠΕΚΕΠΕ-αλλά και με τον ίδιο να κομίζει διπλωματικές επιτυχίες σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής για θέματα-«αγκάθια», όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Από τη βελγική πρωτεύουσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα προς τη Λιβύη λέγοντας ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι άκυρο και συνεπώς δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες σε τρίτα κράτη. Είχαν προηγηθεί έντονες διπλωματικές διεργασίες από την ελληνική πλευρά, προκειμένου στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου να περιλαμβάνει την εξής παράγραφο: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας Δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη». Στόχος είναι και με την ευρωπαϊκή βούλα να καταστεί σαφές σε Τουρκία και Λιβύη ότι το μνημόνιο που υπεγράφη δεν έχει ουσιαστικά καμία πρακτική και νομική αξία.
Στις ελληνικές διπλωματικές επιτυχίες καταγράφεται το γεγονός ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου και συγκεκριμένα στην παράγραφο 21 συμπεριελήφθη η ελληνική πρόταση όπου αναφέρεται ότι στο σκέλος των αμυντικών συνεργασιών της Ε.Ε. με «ομονοούσες χώρες»(like-minded countries) ότι αυτές πρέπει να «συμμερίζονται τους στόχους μας στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας».
Στόχος να περιχαρακωθεί στο πλαίσιο συμμετοχής στο αμυντικό πρόγραμμα Safe τρίτων χωρών, όπως η Τουρκία -να δυσκολέψει δηλαδή την πρόσβασή της στην ευρωπαϊκή άμυνα- με τον πρωθυπουργό σύμφωνα με πληροφορίες στην παρέμβασή του στη σχετική συζήτηση να τονίζει ότι οι όποιες τρίτες χώρες θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της Ε.Ε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ευρώπη οφείλει να λάβει υπόψη τα στρατηγικά συμφέροντά της και να μην αντιμετωπίσει αυτές τις συνεργασίες ως business as usual, ή απλώς ως μια επιχειρηματική συναλλαγή. Ειδικά για τη χρηματοδότηση της άμυνας, χαρακτήρισε χρήσιμη την ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι από μόνη της δεν αρκεί και συνεπώς απαιτείται ένα ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο για την προώθηση προγραμμάτων κοινού ενδιαφέροντος. Τέλος, αναφέρθηκε στο 12ετές εξοπλιστικό σχέδιο της Ελλάδας και υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει το ευρωπαϊκό σύστημα νεοφυών επιχειρήσεων στην άμυνα.
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός για το Μεταναστευτικό και ειδικά την έκρηξη των ροών που προέρχονται από την Ανατολική Λιβύη, θέτοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προ των ευθυνών της και ζητώντας υποστήριξη για το φλέγον αυτό θέμα. «Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα στις λιβυκές αρχές ότι η πρακτική αυτή δεν μπορεί να γίνει ανεκτή» τόνισε, χαιρετίζοντας την απόφαση του αρμόδιου Ευρωπαίου Επίτροπου, Μάγκνους Μπρούνερ, να μεταβεί στις 8 Ιουλίου στη Λιβύη μαζί με τους αρμόδιους υπουργούς από την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Μάλτα.
Διπλωματικές λύσεις στη Μέση Ανατολή
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη να διατηρηθεί η εκεχειρία η οποία επιτεύχθηκε μεταξύ Ιράν και Ισραήλ. Να επανέλθουν όλα τα μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε η πυρηνική απειλή του Ιράν να αντιμετωπιστεί όχι με στρατιωτικό αλλά με διπλωματικό τρόπο. Ωστόσο, η Αθήνα επαναφέρει στη δημόσια συζήτηση το ζήτημα της άμεσης εκεχειρίας στη Γάζα, με την ταυτόχρονη απελευθέρωση όλων των ομήρων, ώστε να σταματήσει αυτή η πρωτοφανής ανθρωπιστική κρίση.
eleftherostypos.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Λάκης Βασιλειάδης: Όλα...μέσα στη συνάντηση με τον Κ. Τσιάρα
30 Ιουνίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ