close search results icon

Εξασφαλίζοντας το δικαίωμα στην εγκυμοσύνη

Εξασφαλίζοντας το δικαίωμα στην εγκυμοσύνη

Στο σύντομο παρελθόν ήρθαμε αντιμέτωποι με την είδηση πως μια σταρ της Ισπανίας “έφερε” στον κόσμο ένα παιδί, χρησιμοποιώντας μία παρένθετη μητέρα και το κατεψυγμένο σπέρμα του νεκρού γιου της. Το συγκεκριμένο θέμα διέγειρε δεκάδες ερωτηματικά και αποτέλεσε μείζον ζήτημα συζήτησης, κυρίως λόγω της ηλικίας της μητέρας στα 68 έτη, αλλά και άλλα ηθική ερωτήματα. Ωστόσο, αυτό που εμείς θέλουμε να σταθούμε, είναι η δυνατότητα που προσφέρει η επιστήμη σε κάποιο πρόσωπο, ή και να τεκνοποιήσει σε οποιαδήποτε ηλικία και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, μέσω της κατάψυξης γενετικού υλικού.

Ιδιαίτερα στο γυναικείο πληθυσμό, φαίνεται πως η διαδικασία της κρυοσυντήρησης, είναι όλο και πιο δημοφιλής, δεδομένου ότι η ηλικία μιας υποψήφιας μητέρας συνδέεται άμεσα με τις πιθανότητες της γονιμοποίησης του ωαρίου αλλά και της αποφυγής επιπλοκών, προσφέροντας έτσι απόλυτη ευελιξία και αυτονομία στην επιλογή της εμπειρίας της εγκυμοσύνης, ανεξαρτήτου συνθηκών.

Εφόσον η μακροχρόνια κατάψυξη των ωαρίων, αποτελεί στην ουσία ένα προκαταρκτικό στάδιο της εξωσωματικής γονιμοποίησης, ο γιατρός Μαρίνος Τσιριγώτης, ειδικός εξωσωματικής γονιμοποίησης, είναι ο αρμόδιος για τη χορήγηση κατευθυντήριων συμβουλών, αναλυτικής εξέτασης όλων των παραμέτρων επιρροής και επίλυσης πιθανών αποριών. Έτσι, η προσφυγή σε κάποιον επαγγελματία είναι αναπόφευκτη ακόμη και για απλή διερεύνηση.

Σίγουρα ωστόσο, δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε την επανάσταση που φέρει στην κοινωνική νόρμα η συγκεκριμένη μέθοδος. Η φύση του αναπαραγωγικού συστήματος, μέχρι τώρα επέτρεπε ουσιαστικά στους άντρες την τεκνοποίηση σε οποιαδήποτε φάση, στερούσε όμως αυτό το δικαίωμα από τις γυναίκες, για τις οποίες ίσως είναι μια επιλογή υψηλότερης συναισθηματικής αξίας, λόγω του πολύμηνου ταξιδιού της κυοφορίας και την αμεσότερη σύνδεση με το βρέφος. Είναι λοιπόν ένα χαρμόσυνο επιστημονικό και συνάμα φεμινιστικό νέο, να βλέπουμε ότι οι γυναίκες, μπορούν με κάποιον τρόπο να διασφαλίσουν το δικαίωμά τους στην απόκτηση παιδιών.

Διάφοροι λόγοι εκούσιοι και ακούσιοι μπορεί να οφείλονται πίσω από την απόφαση για την κατάψυξη ωαρίων, οι κυριότεροι εκ των οποίων είναι:

1. Επαγγελματική Σταδιοδρομία

Στον 21ο αιώνα, η θέση της γυναίκας δεν είναι στην κουζίνα να μαγειρεύει και να περιμένει τον άντρα της να επιστρέψει από τη δουλειά, ο οποίος μεριμνάει για τη συντήρηση του νοικοκυριού, αλλά ούτε και ο μοναδικός της στόχος η δημιουργία οικογένειας. Οι γυναίκες μορφώνονται, εργάζονται, θέτουν (και καταφέρνουν) υψηλούς επαγγελματικούς στόχους και γνωρίζουν επαγγελματική καταξίωση.

Η εστίαση στην καριέρα και ο περιορισμένος ελεύθερος χρόνος που προκύπτει από αυτή, μπορεί να αποτελέσει αιτία για την καθυστέρηση στην έναρξη οικογένειας.

Πλέον η βιολογική ηλικία δεν μάχεται εναντίον σας.

2. Λόγοι Υγείας

Πολλές ιατρικές θεραπείες έχουν ισχυρό αντίκτυπο στα επίπεδα γονιμότητας. Μια γυναίκα προτού μπει σε διαδικασία της αντιμετώπισης κάποιας ασθένειες ή νοσήματος, μπορεί πλέον να καταψύξει μέρος των ωαρίων της, εξασφαλίζοντας ότι αυτή η άτυχη συγκυρία δε θα σταθεί εμπόδιο για τη μελλοντική απόκτηση βιολογικού παιδιού.

3. Κοινωνικοί Παράγοντες

Τα πάντα σε αυτή τη ζωή έχουν το δικό τους timing το οποίο διαφέρει για κάθε άνθρωπο, ενώ οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής και οι συχνές αλλαγές στις τάσεις υπογραμμίζουν ακόμη εντονότερα τον παράγοντα της τύχης.

Ακόμη και αν δε συντρέχει προσωπικό θέμα υγείας, ή δεν υπάρχουν άλλες προτεραιότητες, δεν είναι εγγυημένο ότι όλα θα λειτουργήσουν γραμμικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ