close search results icon

Η φυσική κατάσταση ως κλειδί για την ψυχική υγεία

Η φυσική κατάσταση ως κλειδί για την ψυχική υγεία

“Νους υγιής εν σώματι υγιεί” έλεγαν και επαναλάμβαναν οι Αρχαίοι Έλληνες, και το περιεχόμενο αυτής της φράσης είναι άκρως διαχρονικό και ταυτόχρονα απολύτως ορθό.

Η σωματική με την ψυχική υγεία είναι αλληλένδετες, ενώ η εξασφάλιση της μιας δε θα έπρεπε να γίνεται εις βάρος της άλλης.

Ένα μη ισορροπημένο μυαλό, εύκολα μπορεί να οδηγήσει στην παραίτηση από την καθημερινή φροντίδα και τη στοιχειώδη περιποίηση του σώματος, πόσο μάλλον από την πιο απαιτητική ρουτίνα της υγιούς διατήρησής του. Αντίστροφα, ένα μη υγιές σώμα, μπορεί να βλάψει την εικόνα για τον εαυτό μας και την αυτοπεποίθησή μας, οδηγώντας σε δυσχερή συναισθήματα και ένα χαμηλότερο επίπεδο ψυχικής υγείας.

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι προκειμένου να προλάβουμε πιο δυσάρεστες καταστάσεις, όταν νιώθουμε το ένα από τα δύο να αποκλίνει, θα πρέπει να δράσουμε άμεσα ώστε να αποφύγουμε επιπλέον κόστη.

Πιο συγκεκριμένα, με ποιους τρόπους θα μπορούσε κάποιος να αποκτήσει ένα υγιέστερο και καλαίσθητο σώμα, που θα ενισχύσει θετικά τους υπόλοιπους τομείς της ζωής του, ανεβάζοντας το βιωτικό του επίπεδο;

1. Σωστή Διατροφή

You are what you eat, ακούμε, και δεν είναι ψέμα. Είμαστε αυτό που τρώμε.

Ανεξάρτητα από τις βασικές διατροφικές αξίες και τα αδιαπραγμάτευτα σημεία μιας υγιούς διατροφής, κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ανάγκες, οι οποίες ταυτόχρονα επηρεάζονται από την επικρατούσα ατομική ρουτίνα καθώς και πιθανούς στόχους.

Έτσι, η επίσκεψη σε έναν διατροφολόγο είναι απαραίτητη για να συνταχθεί μια προσωποποιημένη διατροφή για χάσιμο λίπους, να λυθούν πιθανές απορίες και να υπάρχει παρακολούθηση με στοχευμένες αναπροσαρμογές.

2. Ψυχολογικός Παράγοντας

Η κακή εικόνα του σώματος, είναι σχεδόν βέβαιο ότι βάζει κάποιον σε διαδικασία συνεχούς σύγκρισης με τους γύρω του, και προκαλεί άβολα συναισθήματα.

Το ενδεχόμενο μιας διατροφικής διαταραχής, ως μέρος μηχανισμού άμυνας για την αντιμετώπιση μιας δυσάρεστης ψυχολογικής κατάστασης, θα πρέπει πάντοτε να εξετάζεται πριν από την οποιαδήποτε έναρξη ειδικού προγράμματος πρόσληψης ή απώλειας βάρους.

Ακόμη και αν αυτό το σενάριο δεν είναι αυτό που σας αντιστοιχεί, η απόφαση της δέσμευσης με ένα συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο, είναι απαιτητική. Η παράλληλη επαγγελματική ψυχολογική υποστήριξη συνιστάται, και μπορεί να επηρεάσει καταλυτικά τα αποτελέσματα. Η υπαρξιακή ψυχοθεραπεία με τον Dr. Γρηγόρη Βασιλειάδη, θα σας βοηθήσει να αποδεχθείτε τον εαυτό σας, και θα σας προσφέρει την επιζητούμενη εμψύχωση και ενθάρρυνση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας προς ένα υγιέστερο σώμα.

3. Άσκηση & Διατήρηση

Τέλος, για να είναι επιτυχημένη η συνταγή προς την προσπάθεια απόκτησης ενός πιο γυμνασμένου και υγιούς σώματος, απαιτείται η ενδυνάμωσή του.

Διάφοροι εναλλακτικοί τρόποι προπόνησης, ατομικής ή ομαδικής, προσφέρονται πλέον σε αρκετά προσεγγίσιμες τιμές, κάνοντας εφικτή την σωματική άσκηση ως ένα ευχάριστο χόμπυ, παρά ως ένα καταναγκαστικό μέσο που εξυπηρετεί αποκλειστικά την επίτευξη ενός στόχου. Μάλιστα, ανάλογα με τις ανάγκες ή τις επιδιώξεις σας, βιταμίνες, διατροφικά συμπληρώματα ή πρωτεΐνες στο flexstores.gr, ίσως κριθούν ωφέλιμα.

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας με το διατροφολόγο και το γυμναστή σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ