close search results icon

Εκτός ενίσχυσης πολλές βασικές ποικιλίες επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών

Η ενίσχυση για ζημιά 40% θα έχει τιμή 135 ευρώ/στρέμμα και για 50% τιμή 150 ευρώ/στρέμμα.

Εκτός λίστας βρίσκονται ποικιλίες επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών που καλλιεργεί η μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών.

Η ενίσχυση για ζημιά 40% θα έχει τιμή 135 ευρώ/στρέμμα και για 50% τιμή 150 ευρώ/στρέμμα.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάουσας κ. Κώστας Ταμπακιάρης, «οι ενισχύσεις θα καταβληθούν για συγκεκριμένες ποικιλίες ροδάκινων που έπαθαν ζημιά από τις βροχοπτώσεις και δεν ήταν εμπορεύσιμα. Στην σχετική λίστα που αφορά τα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια έχουν εντάξη νέες ποικιλίες που δεν καλλιεργούν σε μεγάλη έκταση οι παραγωγοί. Όμως βγαίνουν εκτός ποικιλίες που τις καλλιεργεί η μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών.

Είχα προειδοποιήσει την ηγεσία του ΥπΑΑΤ να προσέξει στην πληρωμή των ενισχύσεων γιατί μπορεί να υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις αν γίνουν λάθη.

Οι συγκεκριμένες ποικιλίες, που αφορούν μεγάλες ποσότητες και μένουν εκτός λίστας, συγκομίζονται από 15 Ιουλίου μέχρι 5 Αυγούστου. Είναι πολύ ευαίσθητες στην Μονίλια. Είναι οι ποικιλίες που ο ΕΛΓΑ αναφέρει ότι έπαθαν ζημιά σε ποσοστό 30%. Όμως δεν είναι αυτή η αλήθεια γιατί τα περισσότερα ροδάκινα και νεκταρίνια αυτών των ποικιλιών είχαν πολλά μετασυλλεκτικά προβλήματα. Ουσιαστικά δεν ήταν εμπορεύσιμα, σάπισαν και κατέληξαν στις χωματερές. Ήταν αυτά τα ροδάκινα και νεκταρίνια που έμειναν απούλητα στις αποθήκες μας και ζητούσαμε από το ΥπΑΑΤ να γίνει καταγραφεί αλλά ποτέ δεν έγινε. Υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στους παραγωγούς και ζητάνε να υπάρξουν διορθώσεις».

Από την πλευρά του ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, ροδακινοπαραγωγός και πρόεδρος στον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Νάουσας, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «πολλοί παραγωγοί που καλλιεργούν τις κλασσικές ποικιλίες επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών ανακάλυψαν ότι μένουν εκτός ενίσχυσης. Μιλάμε για ποικιλίες που είχαν μεγάλα προβλήματα κατά την μετασυλλεκτική περίοδο και δεν ήταν εμπορεύσιμα. Τα περισσότερα από αυτά σάπισαν και έμειναν απούλητα και οι παραγωγοί δεν πήραν χρήματα».

πηγή: agrotypos.gr - Παϊσιάδης Σταύρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ