close search results icon

Ελισσάβετ Αδαμίδου Παπαδοπούλου: "καταθέτω τις σκέψεις μου για την επίλυση των προβλημάτων που μαστίζουν τη λειτουργία της Σκύδρας"-Ανοιχτή επιστολή

Ελισσάβετ Αδαμίδου Παπαδοπούλου: "καταθέτω τις σκέψεις μου για την επίλυση των προβλημάτων που μαστίζουν τη λειτουργία της Σκύδρας"-Ανοιχτή επιστολή

Στο φύλλο της Πέλλαnews που κυκλοφόρησε την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου η κα Ελισσάβετ Αδαμίδου Παπαδοπούλου κατέθεσε τις απόψεις της για τον τόπο που κατοικεί και αγαπάει, τη Σκύδρα λίγο πριν την έναρξη της θητείας της νέας δημοτικής αρχής. Διαβάστε παρακάτω την επιστολή της η οποία καταλήγει με την έκκληση προς τους πολίτες να "ενδιαφερθούν για την πολιτισμένη και αξιοπρεπή συμβίωση μας στους δημόσιους χώρους της Σκύδρας, για την συντήρηση και ανάδειξη του τόπου μας μέσα από την ενεργοποίησή τους ως κοινωνία πολιτών".

Με αφορμή την έναρξη την 1 Ιανουαρίου 2024 των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής, που προέκυψε από της εκλογές της 8ης/10/2023, καταθέτω τις σκέψεις μου για την επίλυση των προβλημάτων που μαστίζουν την λειτουργία της πόλης μας και την ζωή των κατοίκων της και των έργων, που κατά την κρίση μου, πρέπει επειγόντως να γίνουν, ώστε να γίνει η Σκύδρα, μια πόλη που αξίζει να ζεις σ’ αυτήν.

1) Να ευρεθεί η αιτία που υπάρχει, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, έντονη δυσοσμία στην Σκύδρα, προφανώς λόγω της κακής λειτουργίας, συντήρησης ή της ανεπάρκειας του αποχετευτικού της δικτύου και να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα. Φέτος, το καλοκαίρι υπήρχαν μέρες που η Σκύδρα κυριολεκτικά βρωμούσε.

Επίσης, να διερευνηθεί αν λειτουργεί σωστά και αν επαρκεί ο βιολογικός καθαρισμός των λυμάτων της Σκύδρας.

2) Να ενεργοποιηθεί η καθαριότητα όλων των δημόσιων χώρων (πλατειών, πεζοδρομίων και δρόμων, ακαλύπτων χώρων, χώρων που παίζουν τα παιδιά, θέσεων των κάδων των σκουπιδιών, κ.ο.κ.).

Η πλατεία γύρω από τν λαϊκή αγορά π.χ. έχει καταστεί μη επισκέψιμη από σκουπίδια και περιττώματα πουλιών και αδέσποτων ζώων. Τα πεζοδρόμια και οι δρόμοι έξω από τα κέντρο έχουν επίσης σκουπίδια και περιττώματα πουλιών και αδέσποτων ζώων, ενώ είναι χορταριασμένα.

Τέλος, γύρω από τους κάδους αποκομιδής, υπάρχουν επί μέρες σκουπίδια, ενώ η κατάσταση πολλών κάδων είναι τραγική. Υπάρχουν σπασμένοι κάδοι κάτω από τους οποίους τρέχουν βρώμικα λύματα, οι οποίοι πρέπει επειγόντως να αντικατασταθούν.

3) Ο φωτισμός της Σκύδρας είναι κατ΄ επιεική διατύπωση ανεπαρκής και πρέπει να αντικατασταθεί με νέου τύπου λαμπτήρες LED και να επεκταθεί σ’ όλες τις γειτονιές και αυτές εκτός του κέντρου της πόλης.

4) Πρέπει να δημιουργηθούν ανοιχτοί, φυλασσόμενοι και οργανωμένοι χώροι στάθμευσης (πάρκινγκ), τουλάχιστον δύο. Προτείνω μία στην περιοχή του ΚΤΕΛ και μία στον κόμβο από Σεβαστιανά και Ριζό, ώστε να αποσυμφορηθεί το κέντρο της Σκύδρας, στο οποίο είναι διπλοπαρκαρισμένα και στις δύο πλευρές του δρόμου αυτοκίνητα και είναι σχεδόν αδύνατον, συνάμα και επικίνδυνο, να κυκλοφορείς με ασφάλεια και άνεση.

Η δημιουργία του έργου αυτού, θα έδινε επιπρόσθετα θέσεις εργασίας σε 4 τουλάχιστον άτομα, τα έσοδα θα ήταν εξασφαλισμένα, από το εισπραττόμενο αντίτιμο των φυλασσόμενων αυτοκινήτων, ενώ όλοι οι κάτοικοι θα μπορούσαν να αφήνουν σ΄αυτούς τα οχήματα τους (ίσως με μικρότερο τίμημα).

5) Πόλη, σήμερα, χωρίς πεζοδρομημένο κέντρο δεν νοείται. Είναι καιρός να αποφασίσουμε ότι θέλουμε να μπορούμε να απολαμβάνουμε το κέντρο της πόλης μας, χωρίς αυτοκίνητα, καυσαέριο και θορύβους.

Το ιδανικό, κατά την άποψη μου, θα ήταν η πεζόδρομη κίνηση ανάμεσα στις 4 πλατείες της πόλης. Θεωρώ ότι η πεζοδρόμηση του κέντρου της Σκύδρας θα αυξήσει την αγοραστική κίνηση επ’ ωφελεία των καταστημάτων και επαγγελματιών που έχουν τις επιχειρήσεις τους και προσφέρουν τις υπηρεσίες σ’ αυτό, ενώ η αντίθετη άποψη είναι απολύτως ξεπερασμένη.

Αρκεί κανείς να σκεφτεί την οδό Ερμού στην Αθήνα, τις οδούς Αριστοτέλους και την πιο πρόσφατα πεζοδρομημένη Αγία Σοφίας στην Θεσσαλονίκη, αλλά και κοντινότερα σ’εμάς την πεζοδρόμηση μέρους των κέντρων της Βέροιας, της Νάουσας, της Έδεσσας και των Γιαννιτσών.

Δεν έχασαν οι επαγγελματίες των πεζοδρομημένων αυτών περιοχών των παραπάνω πόλεων την πελατεία τους. Αντίθετα αυξήθηκε αυτή και έγινε ποιοτική αναβάθμιση της άσκησης των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων.

Επίσης, η πεζοδρόμηση του κέντρου της Σκύδρας θα εξυπηρετήσει και τους κατοίκους των άλλων δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου μας, αφού θα εξυπηρετούσε καλύτερα στο κέντρο της πόλης τους διότι το πεζοδρομημένο κέντρο της θα απολαμβάνουν όλοι οι κάτοικοι του Δήμου μας.

6) Η δημιουργία Δημοτικής βιβλιοθήκης με Αναγνωστήριο μέσα στο πεζοδρομημένο κέντρο.

Ο πλέον κατάλληλος και σχεδόν έτοιμος χώρος, είναι η ΛΑΦ, η οποία μπορεί να μισθωθεί με μακροχρόνια μίσθωση, χωρίς να απεμποληθεί το δικαίωμα του Δήμου να επιδιώκει παράλληλα κατά την διάρκεια της μισθώσεως και την απόκτηση της κυριότητας του.

Το κτίριο αυτό βρίσκεται στην καρδιά του κέντρου της Σκύδρας, έχει μεγάλους, ηλιόλουστους και φωτεινούς χώρους και προσφέρεται και για δημιουργία αναψυκτηρίου στην ταράτσα του.

Μπορεί η βιβλιοθήκη αυτή να γίνει κέντρο πνευματικής συνάθροισης όλων των κατοίκων και κυρίως των νέων, όπου μπορούν να γίνονται και π.χ. βραδιές ποίησης, παρουσιάσεις βιβλίων κ.λ.π.

Ενας ακόμη πιθανός χώρος στέγασης της βιβλιοθήκης είναι τα κτίρια της ΓΕΣΠΟΒ απέναντι από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σκύδρας, που διεκδικεί δικαστικά το Ελληνικό Δημόσιο και υπό τον όρο της οριστικής απόκτησής τους από αυτό με την περαιτέρω παραχώρησή τους στον Δήμο μας.

7) Η δημιουργία μόνιμης έκθεσης του αγροτικού προϊόντος της Σκύδρας, του ροδακίνου.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ιδιόκτητα, εγκαταλελειμμένα κτήρια δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές απέναντι από το κτηνιατρείο. Τμήμα του ακινήτου ανήκει και στον Δήμο, απ’ όσο γνωρίζω.

Επειδή η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη αναπτύξει πολιτιστική δραστηριότητα στα παραδοσιακά παραγόμενα αγροτικά προϊόντα στην Ελλάδα με προβολή και προώθηση στο εξωτερικό, έχοντας δημιουργήσει πρότυπα εκθετήρια-μουσεία π.χ. στην Καλαμάτα για την ελιά και το λάδι, στον Βόλο για τα μήλα, στην Λέσβο το Μουσείο Βιομηχανικής ελαιουργίας Λέσβου. Μάλιστα, το ανωτέρω Μουσείο-κόσμημα δημιούργησε σε ξένες εγκαταστάσεις και είναι γι’ αυτό βέβαιο ότι μια οργανωμένη επαφή με την Τράπεζα Πειραιώς θα συντελέσει, ώστε να δημιουργηθεί ένα ανάλογο κέντρο-εκθετήριο-μουσείο της ιστορίας του ροδακίνου, της καλλιέργειας και της αξιοποίησης του, ως νωπού και βιομηχανικού εξαγωγικού προϊόντος σ’ όλον τον κόσμο.

8) Ο καθαρισμός της κοίτης και των όχθων των δύο ποταμών που περιβάλλουν την Σκύδρα και η δημιουργία δρόμων περιπάτου στο μήκος τους καθώς και η δημιουργία παραποτάμιων χώρων αναψυχής.

Σ΄όλο τον πολιτισμένο κόσμο, Δύσης και Ανατολής τα ποτάμια είναι καθαρά και προσβάσιμα όχι μόνον για αναψυχή, αλλά και κολύμβηση, στους κατοίκους που ζουν γύρω τους. Μπορούν και στην πόλη μας να αξιοποιηθούν κατάλληλα καταρχήν με καθαρισμό, φωταγώγηση και μονοπάτια παραποτάμια για πεζοπορία και ποδηλασία.

9) Ο καθαρισμός, ο φωτισμός και η δημιουργία πεζοδρομίου 10-15 χιλιομέτρων στον χώρο του πρώην στρατοπέδου, για να αρχίσουν οι πεζοπόροι κάτοικοι να βιώνουν τον χώρο , να συντηρείται καθαρός και να απολαμβάνουν την υπέροχη θέα, μέχρι την περαιτέρω αξιοποίηση του. Άμεσα με την δημιουργία του πεζοδρομίου να ηλεκτροδοτηθεί και να φωτιστεί η περιοχή.

10) Η δημιουργία 2 ανοιχτών πισινών κολύμβησης, ημιθερμαινόμενου νερού στον χώρο του πρώην στρατοπέδου, όπου με μικρή είσοδο θα μαθαίνουν κολύμβηση τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες και θα απολαμβάνουν την κολύμβηση 7 μήνες τον χρόνο (Απρίλιος-Οκτώβριος).

11) Η δημιουργία αναψυκτηρίου και καταστήματος ειδών μίνι-μάρκετ στον χώρο των Εργατικών κατοικιών, στον σήμερα υπάρχον για τον σκοπό αυτό κατεστραμμένο κτήριο, που υπάρχει δίπλα στην παιδική χαρά, όπου οι αθλούμενοι στο κολυμβητήριο και οι πεζοπόροι στο πεζοδρόμιο του στρατοπέδου θα αναπαύονται μαζί με τους κατοίκους των εργατικών κατοικιών και τους απασχολούμενους αλλά και επισκεπτόμενους το κέντρο Υγείας Σκύδρας.

Θα έπρεπε σήμερα ο λόφος που βρίσκονται οι εργατικές κατοικίες να είναι η «Κηφησιά» της πόλης μας, διότι η ρυμοτομία, το ύψος των κατοικιών και οι αποστάσεις μεταξύ τους σε συνδυασμό με την αρχική άρτια δεντροφύτευση τους ευνοούν να λειτουργεί η περιοχή αυτή, ως εξοχικόςπροορισμός, αφού η αρχική δόμηση του έγινε άψογα.

Αντ΄ αυτού σήμερα, υπάρχει εγκατάλειψη και έλλειψη καθαριότητας και φωτισμού, όπως τα προβλήματα αυτά εμφανίζονται σ΄ ολόκληρη την Σκύδρα.

Με δεδομένο ότι στον χώρο αυτόν πρόκειται να γίνει ανασκαφή από την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία, στον υπάρχοντα λόφο για την ανεύρεση ιερού του Διός, οφείλει ο Δήμος και οι Δημότες να φυλάγουν και να αναβαθμίσουν κατά το μέγιστο την περιοχή αυτή.

Όλες οι παραπάνω καλοπροαίρετες προτάσεις μου είναι εύκολα πραγματοποιήσιμες και δεν έχουν μεγάλο κόστος, αλλά συμβάλλουν στην μεταμόρφωση της Σκύδρας από άμορφη Κωμόπολη και σε μια όμορφη πόλη, άξια της ιστορίας της.

Διότι η Σκύδρα είναι δημιούργημα του μόχθου των κατοίκων της (γηγενών εντοπίων Ελλήνων και προσφύγων Ελλήνων της Μικράς Ασίας) που με εργατικότητα, τόλμη και επιμονή πέντε γενεών μετέτρεψαν το «Βερτεκόπ» -που αναφέρει και η Πηνελόπη Δέλτα στο βιβλίο της «Τα μυστικά του βάλτου»- σε μία κοσμοπολίτικη μικρή πόλη γνωστή σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο, κέντρο εμπορίου νωπών και βιομηχανοποιημένων αγροτικών προϊόντων, που καλλιεργούνται από τους κατοίκους όχι μόνον του Δήμου μας αλλά και όλης της Ελληνικής Επικράτειας.

Αυτήν την πόλη πρέπει να πονέσουμε και να ξανά αγαπήσουμε. Να ενσκήψουμε στα παραπάνω, χρονίζοντα προβλήματα της και να συνδράμουμε όλοι στην επίλυση τους.

Διότι υπεύθυνοι είμαστε όλοι, όχι μόνον η Δημοτική αρχή, αλλά και οι Δημότες της. Εκ του περισσεύματος της καρδιάς μου, ομίλησα, όχι για να ασκήσω κριτική σ’ όσους θα ασκήσουν διοίκηση, αλλά για να ενεργοποιήσω το ενδιαφέρον τους και να υιοθετηθούν τα προτεινόμενα από την νέα Δημοτική Αρχή και να προτεραιοποιηθούν. Άλλωστε, πολλά από αυτά περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της. Οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν, πρέπει να στηριχθούν από όλους τους Δημότες, γιατί θα επιφέρουν λύσεις στα προαναφερόμενα χρονίζοντα προβλήματα της πόλης.

Έκκληση κάνω στους συμπολίτες μου να ενδιαφερθούν για την πολιτισμένη και αξιοπρεπή συμβίωση μας στους δημόσιους χώρους της Σκύδρας, για την συντήρηση και ανάδειξη του τόπου μας μέσα από την ενεργοποίησή τους ως κοινωνία πολιτών.

Για να γίνει η κωμόπολη μας, μια Πόλη που της αξίζει και μας αξίζει.

Με τις ειλικρινείς ευχές μου και διάθεση να συμβάλλω στην υλοποίηση όσων προτείνω.

Ελισσάβετ Αδαμίδου Παπαδοπούλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ