close search results icon

Ένα από τα πιο θανατηφόρα 24ωρα στη Λωρίδα της Γάζας

Στο νότιο τμήμα της Λωρίδας, οι εναέριες και χερσαίες επιθέσεις συνεχίζονται στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της επικράτειας.

Τουλάχιστον 166 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Γάζα το τελευταίο 24ωρο και άλλοι 384 τραυματίστηκαν, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Συνολικά 20.424 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 54.036 έχουν τραυματιστεί από την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές. Χιλιάδες πτώματα θεωρείται πως είναι θαμμένα κάτω από τα ερείπια.

Ασταμάτητες μάχες στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, σε μία από τις πιο θανατηφόρες ημέρες σύγκρουσης έως σήμερα. Οι σφοδροί βομβαρδισμοί της Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού εδάφους, συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Κυριακής, ενώ στην πόλη της Γάζας, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ξεκίνησαν χερσαία επιχείρηση στην κεντρική γειτονιά Tufah. Στο νότιο τμήμα της Λωρίδας, οι εναέριες και χερσαίες επιθέσεις συνεχίζονται στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της επικράτειας, το Χαν Γιουνίς. Σχεδόν 2,3 εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι κάτοικοι της Λωρίδας που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στα νότια.

Το πρωί της Κυριακής, ο ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε τα ονόματα οκτώ στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας το σύνολο σε 154 απώλειες από τότε που το Ισραήλ κήρυξε τον πόλεμο στη Χαμάς.

Αντιπροσωπεία της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ (PIJ) -ένοπλης οργάνωσης που έχει συμμαχήσει με τη Χαμάς και είναι γνωστή για την κράτηση μερικών από τους Ισραηλινούς ομήρους στη Γάζα- έφτασε στο Κάιρο, για συνομιλίες με αξιωματούχους των αιγυπτιακών αρχών ασφαλείας, όπως μετέδωσε το Reuters.

Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην εξεύρεση «τρόπων για τον τερματισμό της επιθετικότητας των Ισραηλινών κατά του λαού μας», δήλωσε ο αξιωματούχος της οργάνωσης.

screenshot-4-t2eyK.png
(AP Photo/Adel Hana)

Ο αυξανόμενος αριθμός νεκρών έρχεται παρά τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι μετά από 12 εβδομάδες συγκρούσεων έχει επιτύχει πλήρη επιχειρησιακό έλεγχο στη βόρεια Γάζα.

Μετά από ημέρες αντιρρήσεων και διαπραγματεύσεων από τις ΗΠΑ -τον σημαντικότερο σύμμαχο του Ισραήλ- το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατάφερε να εγκρίνει ένα ψήφισμα την Παρασκευή το οποίο προκρίνει μέτρα για να επιτραπεί «ασφαλής, απρόσκοπτη και διευρυμένη ανθρωπιστική πρόσβαση» στη Γάζα και «προϋποθέσεις για μια βιώσιμη παύση» των πυρών.

Στο κείμενο αναφέρεται πως απαιτείται «από όλες τις πλευρές να επιτρέψουν και να διευκολύνουν αμέσως την ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση» στην ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και «να ληφθούν κατεπειγόντως» μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε «να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών».

Το Συμβούλιο απαιτεί επίσης να χρησιμοποιηθούν «όλες οι διαθέσιμες δίοδοι πρόσβασης και κυκλοφορίας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας» για τη μεταφορά καυσίμων, τροφίμων και ιατροφαρμακευτικού υλικού σε όλον τον παλαιστινιακό θύλακα. Η απόφαση υιοθετήθηκε με 13 ψήφους υπέρ και δύο αποχές, των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Ο Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, συνομίλησαν σε μια τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 45 λεπτών το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με δήλωση του Λευκού Οίκου.

Όπως ξεκαθαρίζεται, ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους σχολίασε ότι επρόκειτο για «ιδιωτική συνομιλία», αλλά δήλωσε με σαφήνεια: «Δεν ζήτησα κατάπαυση του πυρός».

Σύμφωνα με το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τη στάση τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αποφασισμένος να συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι την εξολόθρευση της Χαμάς, με όποιο τίμημα, εμφανίζεται ο πρωθυπουργός του Ισραήλ. «Αυτό είναι ένα δύσκολο πρωινό, μετά από μια πολύ δύσκολη μέρα μάχης στη Γάζα... Ο πόλεμος επιβάλλει ένα πολύ βαρύ τίμημα... αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε να πολεμάμε», σχολίασε χαρακτηριστικά.

πηγή: efsyn.gr

κεντρική φώτο: AP Photo/Adel Hana


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ