close search results icon

Ένας στους 4 Ευρωπαίους αντιμέτωπος με την οικονομική επισφάλεια

Μια πολύ δύσκολη χρονιά. 

Έρευνα που απεικονίζει τα επίπεδα της φτώχειας και της επισφάλειας στη γηραιά ήπειρο πραγματοποιήθηκε σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, δείχνει ότι το 70% των Ιταλών, το 68% των Ελλήνων και το 63% των Γάλλων θεωρούν υπαρκτό τον κίνδυνο να βρεθούν στο εγγύς μέλλον σε επισφαλή οικονομική κατάσταση. Εν έτει 2022 δραματική είναι η κατάσταση για τα νοικοκυριά που προέρχονται από χώρες του αναπτυγμένου κόσμου και δυσκολεύονται να καλύψουν βασικές ανάγκες των παιδιών τους.

Η δημοσκόπηση με δείγμα 6.000 πολίτες από Γερμανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία, αλλά και Ηνωμένο Βασίλειο, πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της γαλλικής οικονομικής εφημερίδα LA ΤRIBUNE που δείχνει ότι ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους (23%) είναι αντιμέτωπος με την οικονομική επισφάλεια.

Κεντρική διαπίστωση είναι ότι οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και των καταναλωτικών αγαθών, που σημειώθηκαν στο τέλος της κρίσης της Covid και ενισχύθηκαν με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν αποδυναμώσει τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά. Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους που ερωτήθηκαν, «η αύξηση των τιμών» είναι ο παράγοντας που «εξηγεί καλύτερα τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, πολύ πιο πάνω από τους φόρους και τη μείωση του εισοδήματος που συνδέεται με τη δραστηριότητά τους».

Κατά την γαλλική οικονομική εφημερίδα, «η ανησυχία για τον κίνδυνο να βρεθούν σε επισφαλή οικονομική κατάσταση» είναι πλέον έκδηλη μεταξύ των Ευρωπαίων που ερωτήθηκαν. Για το 55% των ερωτηθέντων, αυτός ο κίνδυνος είναι είτε «μάλλον σημαντικός», είτε «πολύ σημαντικός».

Επίσης, επισημαίνεται πως το 62% των ερωτηθέντων Γάλλων δηλώνει ότι πρόσφατα περιόρισε τις μετακινήσεις του, ενώ το 50% των Γάλλων ότι μείωσε την θέρμανση.

Μια δύσκολη χρονιά

Η έρευνα αποδεικνύει ότι η κατάσταση για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά έχει επιδεινωθεί το 2022, καθώς το 53% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι έπρεπε να «κάνουν περίπλοκες επιλογές λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης» τους τελευταίους έξι μήνες.

Έτσι, το 36% αναγκάστηκε να περιορίσει τις μετακινήσεις του (με αυτοκίνητο ή μέσα μαζικής μεταφοράς), το 22% να περιορίσει τη θέρμανση στο σπίτι του και επομένως να κρυώσει, το 14% να ζητήσει από συγγενείς να τους δανείσουν ή να τους δώσουν χρήματα, το 14% να αναβάλει τη θεραπεία ενός προβλήματος υγείας, το 13% χρειάζεται να κάνει πάνω από μία δουλειές για να επιβιώσει ή να αποδεχθεί μια δουλειά που δεν το ικανοποιεί (11%), το 11% παραλείπει ένα γεύμα παρά το γεγονός ότι πεινάει ή το 6% για να ζητήσει τη βοήθεια φίλων, οικογένειας για διαμονή ή σύλλογο για τρόφιμα και είδη ένδυσης (6%).

Οι Ευρωπαίοι «σφίγγουν» το ζωνάρι

Οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με την έρευνα, έχουν αναγκαστεί να «σφίξουν το ζωνάρι», για να μπορέσουν να καλύψουν τα έξοδα διατροφής, αλλά και θέρμανσης καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, ενώ μειώνουν και τα χρήματα που προορίζονταν για τις ανάγκες των παιδιών τους.

Ποσοστό 16% απάντησαν ότι δεν μπορούν να τους προσφέρουν διατροφή που να έχει σχετική ποικιλία, 12% ότι δεν μπορούν να πληρώσουν για σχολικό γεύμα ή τα σχολικά είδη και το 13% ότι συνεχίζουν να τους ντύνουν με ρούχα που τους πέφτουν στενά. Ομοίως, το 23% των ερωτηθέντων είπε ότι φοβόταν ότι δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους (γεύματα, κόστος υγείας, σχολείο, ρούχα κ.λπ.) τους επόμενους έξι μήνες.

Βασικός ένοχος, ο πληθωρισμός

Σύμφωνα με τους 6.000 Ευρωπαίους που ερωτήθηκαν, για το 89% η αύξηση των τιμών είναι αυτό που «εξηγεί περισσότερο τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, πολύ περισσότερο από τους φόρους και τη μείωση του εισοδήματος που συνδέεται με τη δραστηριότητά τους».

Το αντίστοιχο ποσοστό είναι 92% στη Γερμανία και 91% στο Ηνωμένο Βασίλειο, δύο χώρες όπου οι λογαριασμοί ενέργειας έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Εντός της ευρωζώνης, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε ξανά τον Οκτώβριο στο +10,7% σε διάστημα ενός έτους έναντι 9,9% τον Σεπτέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο από τότε που η Eurostat άρχισε να δημοσιεύει τον δείκτη τον Ιανουάριο του 1997. Θετικό σημάδι, ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ευρώ έπεσε τον Σεπτέμβριο στο χαμηλότερο ιστορικό του επίπεδο, δηλαδή στο 6,6% του ενεργού πληθυσμού.

πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ