close search results icon

Έως 3 ευρώ οι τιμές για τα όψιμα κεράσια, στο έδαφος ωστόσο το 80% της σοδειάς

Ακόμη και η ελαφρώς καλύτερη εικόνα της Πέλλας, δεν σώζει την κατάσταση...

Ανάµεικτα συναισθήµατα προκαλεί στους παραγωγούς το πέρας της συγκοµιδής στις µεσοπρώιµες ποικιλίες κερασιών. Από τη µία αναγνωρίζεται η ίδια σε όλες τις περιοχές και λογική τιµολόγηση στα 2,5 έως 3 ευρώ το κιλό καθαρά όµως από την άλλη εντοπίζεται σηµαντική ανησυχία για τα εκτεταµένα φαινόµενα καρπόπτωσης, που ήρθαν ως συνέχεια του χειµώνα ο οποίος ήρθε και δεν ακούµπησε φέτος, περιορίζοντας σηµαντικά το δυναµικό της παραγωγής των δέντρων.

Αυτές τις µέρες, οι νότιες παραγωγικές ζώνες της Φθιώτιδας κόβουν τις τελευταίες ποσότητες, οι οποίες αγοράζονται από το εµπόριο στα 3 ευρώ το κιλό, µε προορισµό κυρίως την εσωτερική αγορά. Εφεξής, όψιµο προϊόν µαζεύεται στις µεγαλύτερες ζώνες της Μακεδονίας. Με µειωµένη παραγωγή σχεδόν 60% η συγκοµιδή κερασιών στην Πιερία, µε τον παραγωγό και γεωπόνο Νίκο Σάββα, από τον Α.Σ. Άγιος Λουκάς Ράχης να τονίζει πως κάποιες από τις όψιµες ποικιλίες είναι άδειες, ενώ και στην Πιερία οι τιµές είναι στα 2,5-3 ευρώ το κιλό.

Ελαφρώς καλύτερη είναι η εικόνα σε χωριά όπως ο Μεγαπλάτανος και η Κερασιά, στην Έδεσσα, αλλά και εδώ, ό,τι γλίτωσε από τη ζέστη, έχει υποστεί αλλοιώσεις από τις έντονες βροχές. «Κάνουµε διαλογή, σε έναν κουβά 6-7 κιλά, τα 2-3 κιλά είναι µε σκισµένη σάρκα, µη εµπορεύσιµα», εξηγεί ο Βαγγέλης Μιζόγλου. Για παραγωγή, κατά µέσο όρο, στο 50% της περσινής, που και εκείνη ήταν µικρότερη του κανονικού, κάνει λόγο ο Χρήστος Γιώργου, από την Κερασιά, ο οποίος µας αναφέρει πως ως προς την τιµή, γίνονται πράξεις µε 2,5 – 3 ευρώ το κιλό στον παραγωγό.

Πάνω από 80% μείωση στις αποδόσεις λόγω καρπόπτωσης

Άδεια δέντρα αντικρίζουν οι κερασοπαραγωγοί στα ορεινά χωριά που βρίσκονται περιµετρικά του λεκανοπεδίου της Βεγορίτιδας, στα όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων Εορδαίας και Πέλλας. Η ζηµιά στην καλλιέργεια προσεγγίζει το 100% και για την πλειονότητα των παραγωγών τίθεται ζήτηµα ακόµη και αν αξίζει τον κόπο να µπουν στα κτήµατα και να αποπειραθούν να συγκοµίσουν. Στο επίκεντρο της καταστροφής είναι περιβόλια σε µια έκταση χιλιάδων στρεµµάτων σε οικισµούς όπως οι Πύργοι, το Μεσόβουνο, τα Κοµνηνά, το Μανιάκι, το Αντίγονο, το Ανατολικό και όχι µόνο. «Στα ορεινά σχεδόν το 90%-95%, από τις όψιµες ποικιλίες κερασιού, δεν έχουν τίποτε πάνω τους τα δέντρα» επισηµαίνει, ο παραγωγός Γιώργος Ταξίδης, από τους Πύργους Εορδαίας. Με µελανά χρώµατα περιγράφει την κατάσταση στην περιοχή και ο παραγωγός Νίκος Θεοδώρου από τον οικισµό της Άρνισσας. «Σε όψιµες ποικιλίες όπως είναι η Ferrovia, η Kordia και η Regina, η ζηµιά ξεπερνά το 80%-90%».

Άμεσα κάλυψη των εξόδων καλλιέργειας

∆εδοµένου ότι ο κανονισµός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει αποζηµιώσεις γι’ αυτά τα αίτια, οι παραγωγοί στηλιτεύουν την «απουσία» του φορέα να τους στηρίξει τώρα που υπάρχει ανάγκη και ζητούν να προβλεφθεί η ενίσχυσή τους µέσω των ΚΟΕ – πρώην ΠΣΕΑ. «Είναι νωπή ακόµη η υπόσχεση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ότι ο κανονισµός του ΕΛΓΑ θα αλλάξει και από το 2024 θα προβλέπεται να αποζηµιώνονται ζηµίες στο προανθικό στάδιο. ∆υστυχώς, όµως, ακόµη βρισκόµαστε στη διαβούλευση», σηµειώνει ο Νίκος Θεοδώρου. Αντίστοιχα, ο Γιώργος Ταξίδης αναδεικνύει τη δύσκολη θέση των παραγωγών, οι οποίοι «θα πάρουν ξανά λεφτά στα χέρια τον Αύγουστο του 2025. Το ζητούµενο είναι τί θα γίνει τώρα, διότι αν εξαιρεθούν τα κόστη συλλογής, όλες τις υπόλοιπες φροντίδες οι παραγωγοί τις έχουν κάνει, µιλάµε για ένα φυτικό κεφάλαιο που πρέπει να προστατευτεί».

Τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της Περιφέρειας ∆υτικής Μακεδονίας, υπό τον περιφερειάρχη Γ. Αµανατίδη, οι οποία διαπίστωσε το µέγεθος της καταστροφής και δεσµεύτηκε για ενέργειες ώστε να καλυφθεί το χαµένο εισόδηµα.

*από το fresher.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ