close search results icon

Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις: Έως αρχές Νοεμβρίου η προδημοσίευση του Οδηγού – Με κριτήρια οι επιδοτήσεις

Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις: Έως αρχές Νοεμβρίου η προδημοσίευση του Οδηγού – Με κριτήρια οι επιδοτήσεις

Στην τελική ευθεία μπαίνει η ενεργοποίηση του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις», καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του energypress μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα το ΥΠΕΝ θα προχωρήσει στην προδημοσίευση του Οδηγού. Έτσι, θα ανοίξει ο δρόμος για την προκήρυξη του προγράμματος, ώστε να εκκινήσει η υποβολή αιτήσεων ένταξης.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 160 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Φορέας υλοποίησής του θα είναι το ΤΑΙΠΕΔ.

Όπως έχει γράψει το energypress, τα επιλέξιμα συστήματα θα είναι zero feed-in, δηλαδή δεν θα έχουν τη δυνατότητα έγχυσης στο δίκτυο της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Επομένως, η ηλεκτροπαραγωγή θα μπορεί είτε να καταναλώνεται απευθείας (ταυτοχρονισμός) είτε να αποθηκεύεται σε μπαταρία, ώστε να αξιοποιείται κάποιο μεταγενέστερο χρονικό διάστημα.

Σε σχέση πάντως με τον προγενέστερο σχεδιασμό, φαίνεται πως τελικά προκρίθηκε η επιλογή για χρηματοδότηση και «απλών» φωτοβολταϊκών, δηλαδή συστημάτων χωρίς μπαταρίες. Κι αυτό γιατί θεωρήθηκε σημαντικό να μπορούν να χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις που δεν χρειάζονται μπαταρίες, για χρονική μετάθεση της κατανάλωσης των «πράσινων» κιλοβατωρών, αφού χάρις στο ωράριο λειτουργίας τους μπορούν να επιτύχουν σημαντικό ποσοστό ταυτοχρονισμού.

Όπως είναι φυσικό, η επιδότηση των «απλών» φωτοβολταϊκών θα είναι σημαντικά μικρότερη από την κρατική στήριξη συστημάτων τα οποία συνδυάζονται με μπαταρίες. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη προσέγγιση του ΥΠΕΝ ήταν να καταστεί υποχρεωτική η προσθήκη μπαταρίας, η οποία μάλιστα θα ήταν και ο εξοπλισμός ο οποίος θα επιδοτείτο.

Από την άλλη πλευρά, δεν έχει υπάρξει διαφοροποίηση στην εισαγωγή κριτηρίων για την πρόκριση των ωφελουμένων. Επομένως, δεν θα ισχύσει το μοντέλο first in - first out, που εφαρμόζεται στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη».

Μεταξύ αυτών των κριτηρίων θα είναι ο τζίρος της επιχείρησης, καθώς και το ποσοστό μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο, που θα επιτυγχάνει μέσω του φωτοβολταϊκού. Πάντως, στόχος του ΥΠΕΝ είναι να ενταχθούν επιχειρήσεις όλων των μεγεθών – από μικρές εταιρείες, μέχρι και οι μεγαλύτερες (και πιο ενεργοβόρες).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιλογή zero feed-in συστημάτων καθιστά δυνατή την εγκατάστασή τους ακόμη και σε περιοχές με κορεσμένα δίκτυα, στην περίπτωση που ο κορεσμός οφείλεται σε εξάντληση του ηλεκτρικού «χώρου». Ωστόσο, πρόβλημα σύνδεσης εξακολουθεί να υφίσταται στις περιοχές όπου ο κορεσμός οφείλεται σε υπέρβαση της στάθμης βραχυκύκλωσης. Πάντως, το ΥΠΕΝ προωθεί λύση ώστε οι δικαιούχοι να μην αντιμετωπίσουν αδυναμία σύνδεσης ακόμη και σε αυτή την περίπτωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ