close search results icon

Φτιάχνουμε εύκολες και δροσερές σαλάτες με καλοκαιρινά φρούτα

Φτιάχνουμε εύκολες και δροσερές σαλάτες με καλοκαιρινά φρούτα

Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, αναζητάμε πιάτα δροσερά, ελαφριά και γεμάτα γεύση. Οι σαλάτες με καλοκαιρινά φρούτα είναι ο ιδανικός συνδυασμός φρεσκάδας και θρεπτικής αξίας, με υλικά που βρίσκουμε άφθονα αυτή την εποχή. Από ζουμερά ροδάκινα και τραγανό καρπούζι μέχρι αρωματικά μάνγκο και γλυκές φράουλες, φτιάχνουμε σαλάτες που εντυπωσιάζουν τόσο στη γεύση όσο και στην εμφάνιση.

Καλοκαιρινή σαλάτα με καρπούζι, φέτα και γλιστρίδα

Υλικά
250γρ. ντοματίνια
1 ματσάκι γλιστρίδα
40ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1½ κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό λευκό
6-7 φύλλα φρέσκο δυόσμο + μερικά επιπλέον
100γρ. καρπούζι
100γρ. φέτα πικάντικη
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Βήμα 1
Κόβετε τα ντοματίνια στη μέση και κρατάτε τα τρυφερά φύλλα της γλιστρίδας, τα βάζετε σε μπολ και προσθέτετε το ελαιόλαδο, το ξίδι, τα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα, αλάτι και πιπέρι.
Βήμα 2
Ανακατεύετε και αφήνετε τη σαλάτα να μαριναριστεί για 10 λεπτά.
Βήμα 3
Κόβετε το καρπούζι σε μικρά τρίγωνα κομμάτια και το προσθέτετε στη σαλάτα, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα. Σερβίρετε τη σαλάτα με θρυμματισμένη φέτα, επιπλέον ελαιόλαδο και λίγα επιπλέον φύλλα δυόσμου.

Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη-Funky Cook

Σαλάτα με σύκα, γκοργκοντζόλα και προσούτο

salata-prasini-me-suka-gkorgkontzolo-kai-prosciuto.webp

Υλικά
8 σύκα ώριμα, κομμένα στη μέση
100γρ. τυρί γκοργκοντζόλα (ή άλλο μπλε τυρί της αρεσκείας σας) σε χοντρά κομμάτια
1 ματσάκι ρόκα ή αντράκλα (γλιστρίδα) ή άλλη
8 φέτες προσούτο
2 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι,
6-8 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Tips
Αν θέλετε, προσθέστε της και μερικές ρόγες από σταφύλι-σουλτανίνα.
Μια ωραία σαλάτα εποχής…. Μαζί με καλό χωριάτικο ψωμί είναι από μόνη της ένα πλήρες γεύμα.

Διαδικασία
Βήμα 1
Πλένετε στραγγίζετε και αφαιρείτε τα κοτσάνια από τη ρόκα. Το ίδιο κάνετε και για τη γλιστρίδα (αν χρησιμοποιήσετε). Απλώνετε τη ρόκα ή τη γλιστρίδα σε πιατέλα.
Βήμα 2
Ετοιμάζετε τα σύκα, το τυρί και το προσούτο και τα μοιράζετε στην πιατέλα πάνω από την πρασινάδα.
Βήμα 3
Χτυπάτε με ένα σύρμα το ελαιόλαδο μαζί με το βαλσαμικό ξίδι και λίγο αλατοπίπερο. Όταν θέλετε να σερβίρετε περιχύνετε τη σαλάτα σας με αυτό το ντρέσινγκ και τη σερβίρετε αμέσως στο τραπέζι.

Σαλάτα με σπανάκι, ροδάκινα ή μάνγκο, τραγανό μπέικον, αμύγδαλα και λεμονάτη βινεγκρέτ

salata-spanaki-rodakina-mpeikon-amygdala-1.webp

Υλικά
Για τη σαλάτα
250γρ. σπανάκι (baby), μόνο τα τρυφερά φύλλα, πλυμένα και στραγγισμένα καλά
1 ροδάκινο με τη φλούδα του, σε λεπτές φέτες
50γρ. μπέικον, σε καρεδάκια
1 χούφτα αμύγδαλα φιλέ
Για τη λεμονάτη βινεγκρέτ
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
1 κουτ. γλυκού ξίδι από λευκό κρασί
1 κουτ. γλυκού μέλι (ζεσταμένο για να είναι ρευστό)
ξύσμα από 1 λεμόνι
μερικά φυλλαράκια βασιλικού ψιλοκομμένα
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Η απόλυτη ισορροπία των γεύσεων σε μια σαλάτα: Γλυκιά από το ροδάκινο, ελαφρώς αρμυρή από το τραγανό μπέικον, ξινούτσικη από τη λεμονάτη βινεγκρέτ. Το τρυφερό σπανάκι τους ταιριάζει ιδανικά.


Διαδικασία
Βήμα 1
Σε αντικολλητικό τηγάνι ψήνετε τα αμύγδαλα φιλέ να ροδοκοκκινίσουν και τα βγάζετε στην άκρη να κρυώσουν.

Βήμα 2
Στο ίδιο τηγάνι ρίχνετε το μπέικον και το ψήνετε μέχρι να γίνει τραγανό. Το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει κι αυτό.

Βήμα 3
Απλώνετε τα φύλλα του σπανακιού σε σαλατιέρα και από πάνω μοιράζετε ομοιόμορφα τις φέτες των ροδάκινων. Πασπαλίζετε με το τραγανό μπέικον και τα αμύγδαλα.

Βήμα 4
Ετοιμάζετε τη βινεγκρέτ χτυπώντας όλα τα υλικά μαζί στο multi. Όταν θέλετε να σερβίρετε, περιχύνετε τη σαλάτα με τη βινεγκρέτ, ανακατεύετε και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Πεπόνι με μανούρι, κρέμα βαλσαμικού και μυρωδικά

epidorpio.webp

Υλικά
1 πεπόνι
300γρ. μανούρι
10 φύλλα μέντα
10 φύλλα βασιλικό φρέσκο
30ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
κρέμα βαλσαμικού (σύκο ή ρόδι)
πιπέρι φρεσκοτριμμένο (κατά προτίμηση 4 διαφορετικά είδη -μαύρο, λευκό, ροζ, πράσινο)

Tips
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το πεπόνι με ροδάκινα, που ταιριάζουν εξίσου ωραία.
Κρέμα βαλσαμικού θα βρείτε σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Δεν φαντάζεστε πόσο ταιριάζει το πεπόνι με το μανούρι.


Διαδικασία
Βήμα 1
Καθαρίζετε το πεπόνι, το κόβετε σε χοντρούς κύβους και το βάζετε σε μπολ.
Βήμα 2
Κόβετε το μανούρι σε χοντρούς κύβους. Ζεσταίνετε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, να κάψει και σοτάρετε τους κύβους του τυριού, να πάρουν χρώμα από όλες τις μεριές, ανακατεύοντας με σπάτουλα.
Βήμα 3
Ρίχνετε το τυρί στο μπολ με το πεπόνι, προσθέτετε τα φύλλα της μέντας και του βασιλικού, το ελαιόλαδο και ανακατεύετε.
Βήμα 4
Σερβίρετε σε μεγάλη σαλατιέρα, πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, περιχύνετε με την κρέμα βαλσαμικού.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφίες: Studiom.gr

cantina.protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ