Γ. Ανδρίτσος: Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κιλκίς μιλά στην έντυπη ΠΕΛΛΑNEWS για υγεία και πολιτική
συνέντευξη στον Παύλο Νεκτάριο Παπαδόπουλο
«Είναι πράγματι και θέση υψίστης σημασίας, καθώς καλείσαι να διαχειριστείς και να διοικήσεις πρωτίστως ανθρώπινο δυναμικό, με διαφορετικές ιδέες, αντιλήψεις, απόψεις, που όμως έχουν έναν κοινό σκοπό: την παροχή υπηρεσιών υγείας στον πολίτη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», σημείωσε σε συνέντευξη του στην ΠΕΛΛΑNEWS ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κιλκίς, πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε. Πέλλας, Γιάννης Ανδρίτσος. Ο κ. Ανδρίτσος μίλησε για την περίοδο της έξαρσης του κορωνοϊού και πώς την αντιμετώπισε στο Νοσοκομείο του Κιλκίς, αλλά και για τους στόχους του στη διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος της πρωτεύουσας του γειτονικού μας Νομού, ενώ έκανε αναφορά τόσο για την περίοδο που ήταν Περιφερειακός Σύμβουλος, όσο και για το μέλλον, το οποίο στο φάσμα των κοινών που κινείται είναι πάντα ρευστό. Δεν παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί και στην οπτική του για τη νυν Κυβέρνηση της Ν.Δ.
~ κ. Ανδρίτσο, έχετε αναλάβει μία θέση εξαιρετικής ευθύνης, όπως είναι η διοίκηση του Νοσοκομείου Κιλκίς. Τι συναντήσατε όταν αναλάβατε; Σας το ρωτώ αυτό διότι προηγήθηκε επί 4 χρόνια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία άφησε πίσω της μία κατάσταση η οποία δεν βελτίωσε κάτι από τις ελλείψεις του παρελθόντος.
Πριν από την απάντηση στην ερώτησή σας θα ήθελα να προσθέσω ότι η διοίκηση ενός νοσοκομείου δεν είναι μόνον θέση ευθύνης, αλλά και θέση προσφοράς και θέση τιμής, καθώς από αυτήν δίνεται η δυνατότητα να προσφέρει κανείς τα μέγιστα στο συνάνθρωπο και να συνεισφέρει στη διαφύλαξη και προστασία του ύψιστου αγαθού της ζωής και της δημόσιας υγείας. Είναι πράγματι και θέση υψίστης σημασίας, καθώς καλείσαι να διαχειριστείς και να διοικήσεις πρωτίστως ανθρώπινο δυναμικό, με διαφορετικές ιδέες, αντιλήψεις, απόψεις, που όμως έχουν έναν κοινό σκοπό: την παροχή υπηρεσιών υγείας στον πολίτη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όταν ανέλαβα τη διοίκηση του Νοσοκομείου Κιλκίς με χαροποίησε το γεγονός ότι συνάντησα από το προσωπικό που με υποδέχθηκε ευήκοα ώτα, ανθρώπους πρόθυμους να δουλέψουν, που υπερβάλλουν εαυτό καθημερινά με ένα και μοναδικό στόχο, την προσφορά στο συνάνθρωπο. Σαφώς και η κατάσταση δεν ήταν ειδυλλιακή, σαφώς και η εικόνα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αντικατοπτρίζονταν ως μικρογραφία στη διοίκηση του νοσοκομείου, αλλά για εμένα, όπως και για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αυτό σημαίνει μόνο ένα πράγμα: δουλειά. Η υπό στελέχωση των υπηρεσιών, οι παθογένειες χρόνων του συστήματος υγείας, η έλλειψη ιατρικού προσωπικού, διαγωνιστικές διαδικασίες που δεν ξεκίνησαν έγκαιρα και δημιουργούν ακόμα προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου είναι κάποια από τα πρώτα ζητήματα που αντιμετώπισε η νέα διοίκηση. Το ευτυχές της υπόθεσης είναι ότι το προσωπικό του νοσοκομείου αντιλαμβανόταν τι συνέβαινε και με την αλλαγή της διοίκησης προσφέρθηκε άμεσα να βοηθήσει προκειμένου να διορθωθούν όλα τα κακώς κείμενα.
~ Πώς αντιμετωπίσατε την περίοδο του lockdown, την κρίσιμη περίοδο της έξαρσης του κορωνοϊού;
Η περίοδος του lockdown μας βρήκε να είμαστε καθημερινά στο νοσοκομείο, να αφιερώνουμε πολλές ώρες δουλειάς για να καλύψουμε τις ελλείψεις, να αντιμετωπίσουμε την υπό στελέχωση, να προχωρήσουμε όλα τα θέματα, να ενισχύουμε ταυτόχρονα το προσωπικό και να τοποθετούμε από ένα λιθαράκι στην επίλυση των προβλημάτων που βρήκαμε και βρίσκουμε καθημερινά. Την περίοδο αυτή προσπαθήσαμε να την εκμεταλλευτούμε και να προχωρήσουμε όσα ζητήματα μπορούσαμε. Ταυτόχρονα, προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε με υγειονομικό υλικό το νοσοκομείο και το δημόσιο σύστημα υγείας εν γένει, για την αντιμετώπιση της διάδοσης του ιού και διατηρήσαμε την επιχειρησιακή του ετοιμότητα. Θέσαμε προτεραιότητες σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΔΥ, οργανώσαμε κατάλληλα το χρόνο, το ανθρώπινο δυναμικό, δημιουργήσαμε κατάλληλους χώρους υποδοχής για να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία, ενώ παράλληλα ήμασταν σε αυξημένη επαγρύπνηση για την υγειονομική φροντίδα των δομών φιλοξενίας που υπάρχουν στην περιοχή. Αυτό που μας συγκίνησε ήταν η προσφορά του κόσμου, από τους πιο απλούς πολίτες μέχρι θεσμικούς φορείς, το Μητροπολίτη Κιλκίς, πολιτικούς εκπροσώπους και τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής, που ανάλογα με τις δυνάμεις και τις δυνατότητες του καθένα, συνεισέφεραν στην κοινή προσπάθεια, αποδεικνύοντας έμπρακτα τι σημαίνει Άνθρωπος και κάνοντάς μας περήφανους ως Έλληνες.
~ Περιμένετε κάποιες βελτιώσεις στον χώρο της υγείας από εδώ και έπειτα; Δεν υπάρχει Νοσοκομείο χωρίς ανάγκες, όπως άλλωστε και το ίδρυμα του Κιλκίς.
Πριν μιλήσουμε για βελτιώσεις πρέπει να αποδεχθούμε ως δεδομένο ότι ο χώρος της υγείας και της επιστήμης της ιατρικής εξελίσσεται καθημερινά, γι' αυτό και η παροχή υπηρεσιών υγείας πρέπει να ακολουθεί αντίστοιχους ρυθμούς. Η κατάσταση που προκλήθηκε από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιβράδυνε περισσότερο αυτούς τους ρυθμούς. Βρήκαμε εκκρεμή θέματα με διαγωνιστικές διαδικασίες που δε φρόντισε η προηγούμενη διοίκηση να ανανεώσει και δημιουργήθηκαν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου. Χρειάστηκε να ανανεωθούν αρκετές από τις διαδικασίες του παρελθόντος για να εισέλθει το νοσοκομείο σε μία «κανονικότητα». Οι βελτιώσεις όμως που επιζητούμε πρέπει να ξεκινούν πρωτίστως από εμάς. Για όσους με γνωρίζουν θα ξέρουν ήδη ότι δεν είμαι από τους ανθρώπους που περιμένουν έτοιμες λύσεις από άλλους. Έχω θέσει κάποιους στόχους και κάποια προσωπικά στοιχήματα για τη διοίκηση του Νοσοκομείου Κιλκίς, με μοναδικό γνώμονα τον άνθρωπο σε συνδυασμό με την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Η διενέργεια διαγωνισμών, η χρηστή διαχείριση των υλικών πόρων και του έμψυχου δυναμικού, η στελέχωση και ενίσχυση του Νοσοκομείου με το απαραίτητο ιατρικό και λοιπό προσωπικό, η διασφάλιση του δημόσιου χρήματος αποτελούν την κορυφή της λίστας των στόχων μου. Η βελτίωση, λοιπόν, στο χώρο της υγείας είναι και χρέος μου και προσωπικό μου στοίχημα από το μετερίζι που μάχομαι.
~ Αναπολείτε την περίοδο που ήσασταν Περιφερειακός Σύμβουλος; Πείτε μας 3-4 σημεία τα οποία είχατε θέσει τότε ως ζητήματα για την Πέλλα.
Δεν αναπολώ καμία περίοδο. Για μένα κάθε περίοδος που έχω διανύσει στη ζωή μου, από όποια θέση και να βρισκόμουν, μου έχει προσφέρει τις δυνάμεις και τις εμπειρίες που με βοηθούν να συνεχίσω. Το αξίωμα του Περιφερειακού Συμβούλου αποτέλεσε για μένα μοναδική ευκαιρία να συμβάλλω στην ανάδειξη και επίλυση των προβλημάτων του τόπου μου. Το σημαντικότερο σημείο που είχα θέσει και συνεχίζω να επισημαίνω καθημερινά είναι ένα: o οδικός άξονας Χαλκηδόνας – Γιαννιτσών – Έδεσσας. Έχω τονίσει και έχω επαναλάβει τόσο στο Περιφερειακό Συμβούλιο όσο και σε συνεντεύξεις μου ότι η ολοκλήρωση του έργου αυτού θα προσφέρει πρωτίστως την απαιτούμενη ευχερή σύνδεση των αστικών κέντρων, θα παρέχει ασφάλεια στους χρήστες της οδού και συνακόλουθα την επιζητούμενη ανάπτυξη.
~ Πώς βλέπετε την πορεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία βρίσκεται έναν χρόνο στον τιμόνι της χώρας; Πώς βλέπετε τη λεγόμενη «κανονικότητα»;
Η πορεία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδεικνύει ξεκάθαρα μέχρι σήμερα ότι είχε εξ αρχής οργάνωση και πρόγραμμα, είχε κάνει ενδελεχή μελέτη και ανάλυση, μία «ακτινογραφία» της κατάστασης της χώρας και μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή όλο το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας και ανασυγκρότησης της χώρας. Είναι πασιφανές ότι η χώρα βγαίνει από το τέλμα στο οποίο βρισκόταν. Η αγορά διαπίστωνε ότι όχι μόνον είχε επανέλθει η «κανονικότητα», αλλά μέχρι το Μάρτιο του 2020, που είχαμε το lockdown, διαπιστώνονταν ήδη θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, δημιουργούνταν θέσεις εργασίας, ο κόσμος επανέκτησε την εμπιστοσύνη του στο κράτος, στην αγορά στην οικονομία. Δεν επανήλθε δηλαδή η σταθερότητα, αλλά σημειώθηκε και ανάπτυξη. Αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την εργατικότητα, τη μεθοδικότητα και την οργάνωση της κυβέρνησης. Πρόκειται για διαφορά αντίληψης και νοοτροπίας, που αντικατοπτρίζεται στην καθημερινότητα των πολιτών. Θεωρώ ότι είμαστε τυχεροί που η πανδημία του κορωνοϊού μας βρήκε υπό τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, διαφορετικά δε θα ήθελα καν να φανταστώ τι θα είχε συμβεί. Αλλά και μετά το άνοιγμα που ακολούθησε το lockdown, διαπιστώνεται εύκολα ότι με τις κατάλληλες και απαραίτητες παρεμβάσεις από το κράτος, η καθημερινότητα βρίσκει τους ρυθμούς της. Είμαι βέβαιος πως, μόλις σταθεροποιηθεί αυτή η παγκόσμια υγειονομική κρίση, η χώρα μας θα γνωρίσει αναπτυξιακή ώθηση που θα ξεπεράσει οποιεσδήποτε προβλέψεις.
~ Έχει πάντα στην ατζέντα του ο Γιάννης Ανδρίτσος την βουλευτική υποψηφιότητα ή θα προσαρμόσετε τους σχεδιασμούς σας ανάλογα με την πορεία καταστάσεων και εξελίξεων;
Η παρουσία μου στα κοινά είναι γνωστή εδώ και χρόνια. Μου ανατέθηκε να εκτελέσω το καθήκον μου από τη θέση του Διοικητή του Γ.Ν. Κιλκίς και έχω αφοσιωθεί σε αυτό, καταβάλλοντας όλες μου τις δυνάμεις για να προσφέρω τα μέγιστα και να βελτιώσω αυτό που βρήκα. Αν κληθώ να προσφέρω τις υπηρεσίες μου σε άλλο πόστο, είμαι έτοιμος να επιδείξω το ίδιο σθένος και την ίδια σοβαρότητα και υπευθυνότητα για να φέρω σε πέρας το έργο που θα μου ανατεθεί. Οι σχεδιασμοί στην πολιτική είναι ιδιαίτερα ρευστοί και έχει αποδειχθεί ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να ανατραπούν. Ποτέ δεν αποτέλεσαν μέρος του χαρακτήρα μου και πάντα προτιμούσα να είμαι πραγματιστής και να κοιτάζω τους συμπολίτες μου με καθαρότητα και ειλικρίνεια στα μάτια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Μουσική βραδιά στο Μεσημέρι με τον Γιώργο Βέρο και τη Βίλλυ Ράζη
28 Ιουλίου 2026