close search results icon

Γεωργιάδης: Τι θα ζητήσει από τους διοικητές των νοσοκομείων – Σήμερα η μαραθώνια συνάντηση

Γεωργιάδης: Τι θα ζητήσει από τους διοικητές των νοσοκομείων – Σήμερα η μαραθώνια συνάντηση

Τα καθημερινά προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων, τα Επείγοντα και οι εφημερίες, οι αναμονές, η νέα οργάνωση των χειρουργείων, καθώς και η αξιοποίηση του συστήματος DRG, θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της 5ωρης συνάντησης – ημερίδας που πραγματοποιεί σήμερα η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με τους διοικητές των νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).

Οι διοικητές κλήθηκαν για μια ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο της Εθνικής Πινακοθήκης από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Αυτή θα είναι ουσιαστικά η πρώτη επαφή του νέου Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, από τη νέα του θέση, με τους διοικητές.

Κατά την έναρξη των εργασιών της ημερίδας θα απευθύνουν ομιλίες ο Υπουργός Υγείας, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη, οι δύο Υφυπουργοί Υγείας, κκ. Μάριος Θεμιστοκλέους και Δημήτρης Βαρτζόπουλος καθώς και η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, κυρία Λίλιαν Βιλδιρίδη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το αντικείμενο της συνάντησης αφορά στο πλαίσιο λειτουργίας των νοσοκομείων και στην παροχή οδηγιών με σκοπό τη βέλτιστη απόδοσή τους.

«Αύριο το πρωί έχω την πρώτη μεγάλη συνάντηση με όλους τους διοικητές όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ για να φτιάξουμε συστήματα ελέγχου και επιμέτρησης της εξυπηρέτησης των ασθενών ανά νοσοκομείο, να δώσουμε διαφάνεια σε αυτό, να δούμε πώς θα μειώσουμε τις αναμονές, την ενιαία λίστα χειρουργείου, τι θα κάνουμε με τα απογευματινά χειρουργεία», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης σε συνέντευξή του χθες στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ.

Στην σύσκεψη αναμένεται να συζητηθούν οι λεπτομέρειες εφαρμογής του συστήματος DRG (Diagnostic Related Group), δηλαδή της κατάταξης των ασθενών σε ομάδες βάσει κριτηρίων που αφορούν στην ομοιότητα σε κλινικά χαρακτηριστικά και σε απαιτούμενους πόρους για τη διαχείρισή τους.

Στο σύστημα DRG έχουν ενταχθεί όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ενώ εφαρμόζεται εδώ και καιρό με επιτυχία σε Κρήτη και Μακεδονία (7η και 3η Υγειονομική Περιφέρεια). Μάλιστα, στα νοσοκομεία των δύο αυτών Υγειονομικών Περιφερειών που είναι ψηφιακά… ώριμα, προχωρά η αποζημίωσή τους με βάση το παραγόμενο έργο, δηλαδή τις ιατρικές πράξεις, τα χειρουργεία και τις νοσηλείες που πραγματοποιούν.

Τα οφέλη από την εφαρμογή του συστήματος DRG συνοψίζονται στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών και στην εξοικονόμηση πόρων. Συγκεκριμένα, δημιουργείται ένα εργαλείο διακυβέρνησης βασισμένο σε πραγματικά στοιχεία αποδοτικότητας των φορέων δημόσιας υγείας. Επίσης, βελτιώνεται ο σχεδιασμός υπηρεσιών υγείας και τεκμηριώνεται η λήψη αποφάσεων για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού, τη στιγμή που διασφαλίζεται η ορθή και τεκμηριωμένη αποζημίωση των Υγειονομικών Μονάδων.

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, η σημερινή συνάντηση αφορά μόνο στους διοικητές των νοσοκομείων και των ΥΠΕ. Θα ακολουθήσουν επιμέρους κατ’ ιδίαν συναντήσεις των οργανισμών υγείας, όπως είναι για παράδειγμα ο Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ), με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Μείωση στις αναμονές για χειρουργεία

Η λειτουργία της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων δεν θα λείψει από την 5ωρη συνάντηση. Μετά την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η νέα ηλεκτρονική λίστα ξεκινά από την 1η Φεβρουαρίου. Μέσω αυτής, το Υπουργείο σκοπεύει να βάλει τέλος σε αναμονές για τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις και αδιαφάνεια. Κάθε θεράπων χειρουργός, μετά την κλινική εκτίμηση της κατάστασης κάθε ασθενούς του, θα αξιολογεί τη σοβαρότητα της νόσου και θα κατατάσσει το περιστατικό σε μία από τις πέντε κατηγορίες που έχουν οριστεί για τον εκτιμώμενο χρόνο αναμονής μέχρι την πραγματοποίηση της επέμβασης. Το εύρος του χρόνου αναμονής κυμαίνεται από καθόλου έως και δύο εβδομάδες και φτάνει τις 25 εβδομάδες και πάνω.

Στην ατζέντα του κ. Γεωργιάδη επανέρχεται η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ. Πρόκειται για μια δυνατότητα που θεσμοθετήθηκε το 2022 και δίνει στον ασθενή μια επιπλέον και οικονομικότερη σε σχέση με τις ιδιωτικές κλινικές επιλογή για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Το όφελος είναι διπλό: Αφενός συρρικνώνεται η λίστα – και η αναμονή – για πρωινές χειρουργικές επεμβάσεις, και αφετέρου τόσο ο ιατρός όσο και συνολικά το προσωπικό – νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό – καθώς και το νοσοκομείο θα έχουν επιπλέον έσοδα.

Στην τελική ευθεία για τις αιτήσεις νέων διοικητών

Στο μεταξύ, αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη των αιτήσεων για διοικητές νοσοκομείων και ΥΠΕ. Αύριο, 18 Ιανουαρίου, είναι η «πρεμιέρα» υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους για τις Υγειονομικές Περιφέρειες. Παράλληλα, από τις 22/1 μπορούν να αιτούνται υποψήφιοι διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων.

Η προκήρυξη για τους διοικητές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων είναι ενιαία και αφορά συνολικά στην κάλυψη 152 θέσεων Διοικητών και αναπληρωτών Διοικητών σε 95 νοσοκομεία, στο σύνολο των επτά υγειονομικών περιφερειών της χώρας (Αττικής, Πειραιώς-Αιγαίου, Μακεδονίας, Μακεδονίας-Θράκης, Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδος, Πελοποννήσου-Ιονίων Νήσων-Ηπείρου-Δυτικής Ελλάδος και Κρήτης). Πολλοί από τους σημερινούς διοικητές που έχουν εμπειρία στη διοίκηση μονάδων υγείας θα υποβάλλουν αίτηση, με σκοπό την ανανέωση της…θητείας τους στο ΕΣΥ.

ygeiamou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ