Γιαννιτσά: «Κλειστά 10 με 15 καταστήματα στο κέντρο της πόλης» – «Λουκέτα» στο 15%-20% της αγοράς – Πρόεδρος ΕΣΓ: «Πρέπει να δοθούν κίνητρα στην περιοχή»
Τι φταίει.

Στα Γιαννιτσά, στην πόλη των 40.000 κατοίκων όπου το 80% με 90% του πληθυσμού αποτελείται από αγρότες, αυτή τη στιγμή λειτουργούν γύρω στα 300 με 350 εμπορικά καταστήματα. «Η κατάσταση είναι πάρα πολλή δύσκολη αυτή τη στιγμή στα περισσότερα εμπορικά καταστήματα της πόλης μας. Και όσον αφορά τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης η κίνηση είναι πάρα πολλή υποτονική», λέει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιαννιτσών (ΕΣΓ) Παναγιώτης Σαραφούδης.
Φθίνει το αγροτικό εισόδημα μικρή και η καταναλωτική δύναμη
«Δυστυχώς όλη η χρονιά δεν πάει καλά» διευκρινίζει ο κ. Σαραφούδης. Και προσθέτει «μάλιστα τις ημέρες του Πάσχα, που περιμέναμε να υπάρχει κίνηση από τους καταναλωτές, δυστυχώς ήταν μεγάλη η πτώση στην κίνηση σε σχέση με πέρσι. Στην περιοχή μας το 80%-90% είναι αγρότες οι περισσότεροι κάτοικοι. Αν δεν έχει έσοδα ο αγρότης η πόλη τελείωσε και δυστυχώς το αγροτικό όσο πάει και φθίνει . Η αλήθεια είναι ότι η περιφέρεια της πόλης, τα χωριά, στηρίζουν την αγορά όπως η επαρχία Παιονίας, η Γουμένισσα και τα γύρω χωριά. Οι κάτοικοι έρχονται στην αγορά των Γιαννιτσών για να ψωνίσουν. Μας δίνουν μια μικρή ‘ανάσα’. Όμως δυστυχώς δεν φτάνει. Δεν μπορούν ν’ αντεπεξέλθουν οι περισσότεροι έμποροι στα λειτουργικά έξοδα γι’ αυτό κι έχουμε αρκετά κλειστά καταστήματα στην αγορά. Από την άλλη υπάρχουν και άλλα καταστήματα που ανοίγουν. Παίρνουν μια επιδότηση και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα κλείνουν. Και πάλι όμως είναι περισσότερα τα καταστήματα που κλείνουν από αυτά που ανοίγουν. Περίπου το 15%-20% των εμπορικών καταστημάτων της αγοράς μας είναι κλειστά και παραμένουν ξενοίκιαστα. Στο κέντρο των Γιαννιτσών που περικλείεται από τους δύο κεντρικούς δρόμους, την Ελευθερίου Βενιζέλου και την Χατζηδημητρίου, υπάρχουν περίπου 10 με 15 κλειστά καταστήματα» περιγράφει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιαννιτσών.
Τί φταίει
Όπως εξηγεί ο κ. Σαραφούδης «οι λόγοι για την άσχημη κατάσταση που επικρατεί είναι ότι ο κόσμος δεν προλαβαίνει από την ακρίβεια της εποχής να αγοράσει κάτι από ένδυση ή υπόδηση. Από το να πληρώνει λογαριασμούς δεν του φτάνουν πολλές φορές τα χρήματα ούτε και για τα τρόφιμα στο σούπερ μάρκετ. Δεν υπάρχει πια η αγοραστική δύναμη στον Έλληνα καταναλωτή. Βέβαια ένα μέρος των εσόδων του καταναλωτή το… απορροφά το ηλεκτρονικό εμπόριο καθώς υπάρχουν κάποιοι που επιλέγουν τις ηλεκτρονικές αγορές. Αλλά κι εκεί δεν είναι αισιόδοξα τα πράγματα. Τη… μερίδα του λέοντος παίρνουν οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και οι μεγάλες εταιρείες οι οποίες πάνω στον τζίρο τους θα έχουν κι ένα κέρδος. Εκείνο που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι η ‘καρδιά’ της κάθε πόλης είναι η αγορά της, τα φυσικά εμπορικά καταστήματά της».
Αισιοδοξία και κίνητρα για ένα καλύτερο μέλλον
«Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι» υπογραμμίζει με σθένος ο κ. Σαραφούδης. Και συμπληρώνει «οι συνάδελφοι καταστηματάρχες της αγοράς μας τα έχουν όλα. Δεν λείπει κάτι από την πόλη μας. Πάντα υπάρχουν προσφορές και πολύ καλές τιμές στα περισσότερα καταστήματα για να μην πω σε όλα. Είναι προσεγμένα τα καταστήματά μας και υπάρχει πάντα η φιλική διάθεση για την εξυπηρέτηση του καταναλωτή. Όπως οι αρμόδιοι θα πρέπει να δώσουν κίνητρα για την ανάπτυξη της περιοχής μας . Δεν δοθήκανε ποτέ κίνητρα στην περιοχή κι ίσως φταίμε όλοι μας γι’ αυτό. Ποτέ δεν είχαμε στην περιοχή μας μια τριτοβάθμια σχολή. Επίσης τα αρχαία της Πέλλας δεν έχουν αναπτυχθεί για να προσελκύσουμε το τουριστικό ενδιαφέρον στην περιοχή μας και να έχουμε κι εμείς τον ανάλογο τουρισμό», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΣΓ Παναγώτης Σαραφούδης.
από το thesseconomy.gr και τον συνάδελφο ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΤΣΙΑΝΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Τη Δεύτερα η κρίσιμη απόφαση για το αεροπλανάκι του ΕΛΓΑ
10 Μαΐου 2025
ΣΧΟΛΙΑ