close search results icon

Γιαννιτσά: Οι αγρότες που τόλμησαν με την κινόα και δικαιώθηκαν

Ο γεωπόνος Βαγγέλης Γραμματικού μιλά για τη κινόα που ήρθε να ριζώσει στην περιοχή.

Γιαννιτσά: Οι αγρότες που τόλμησαν με την κινόα και δικαιώθηκαν
ghrammatikos.jpg
Ο γεωπόνος Βαγγέλης Γραμματικού μιλά για τη κινόα που ήρθε να ριζώσει στην περιοχή
Μια νέα σελίδα για την αγροτική παραγωγή των Γιαννιτσών φαίνεται πως ανοίγουν οι καλλιεργητές που αποφάσισαν να στραφούν στην κινόα, το δημητριακό – υπερτροφή που τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος και στην Ελλάδα. Παρά τις αμφιβολίες που υπήρχαν στην αρχή, η φετινή συγκομιδή έδειξε ότι η επιλογή τους αποδείχθηκε σωστή.


Οι πρώτοι αγρότες που πειραματίστηκαν με την καλλιέργεια κινόας αντιμετώπισαν δυσπιστία από κάποιους συναδέλφους τους όσο και από τοπικούς εμπόρους που δραστηριοποιούνται στις παραδοσιακές καλλιέργειες. Ωστόσο, η ανθεκτικότητα του φυτού στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής και η περιορισμένη ανάγκη σε νερό, σε συνδυασμό με την υψηλή τιμή διάθεσης στην αγορά, τους έδωσαν σημαντικό πλεονέκτημα.

Η προστιθέμενη αξία της κινόας, ως προϊόν υγιεινής διατροφής που καταναλώνεται από όλο και περισσότερους Έλληνες και Ευρωπαίους, επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή που ανοίγει νέους δρόμους για τον πρωτογενή τομέα.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η επιτυχία αυτή δεν είναι μεμονωμένη, αλλά μπορεί να αποτελέσει οδηγό και για άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου ήδη υπάρχουν ενδιαφερόμενοι παραγωγοί.

Οι αγρότες των Γιαννιτσών δηλώνουν πλέον δικαιωμένοι, καθώς η καλλιέργεια που ξεκίνησε ως «στοίχημα» εξελίσσεται σε σίγουρη επένδυση με μέλλον.

kinoa.JPG

Η διστακτικότητα που υπήρχε την περίοδο της σποράς, μιας και μιλάμε για μία νέα καλλιέργεια και δεν υπήρχε η επιθυμητή εμπειρία στους παραγωγούς, αμέσως μετά την συγκομιδή έδωσε τη θέση της στα χαμόγελα και στη δικαίωση. Ένα αίσθημα επιβεβαίωσης και ανακούφισης κυριάρχησε στους παραγωγούς που τόλμησαν.

Σε όλους… είναι το ερώτημα; Σίγουρα σε αυτούς που ακολούθησαν πιστά όλα όσα τους πρότειναν οι συνεργαζόμενοι -με την εταιρεία ΒΙΟΛΑΡ Β.Κ. Μάρκου- γεωπόνοι.

Ένας εξ αυτών είναι ο Βαγγέλης Γραμματικού (Grammafarm) από την περιοχή των Γιαννιτσών, ο οποίος θα μας πει για την κινόα: Προσωπικά συνεργάστηκα με τρεις παραγωγούς. Ο πρώτος έσπειρε 12 στρέμματα, ο δεύτερος 14 στρ και ο τρίτος 140 στρέμματα. Ο πρώτος παραγωγός έσπειρε σε πρώην βαμβακοχώραφο, το οποίο ήταν ποτιστικό και καθαρό και συγκόμισε 250 κιλά. Το γεγονός ότι η σπορά έγινε μετά τις βροχές του Φεβρουαρίου και μας δυσκόλεψε το φύτρωμα, αλλά η πυκνότητα των φυτών ήταν ικανοποιητική μας γεμίζει με αισιοδοξία για την επόμενη χρονιά που ενδεχομένως οι καιρικές συνθήκες θα είναι καλύτερες. Στην πράξη αποδεικνύεται ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στην ομαλή εξέλιξη της καλλιέργειας το ομοιόμορφο και πετυχημένο φύτρωμα στην έκταση του χωραφιού. Πρέπει να υπάρχει υγρασία ή να πέσουν βροχές. Το γεγονός ότι υπήρξαν και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και το φυτό άντεξε, επιβεβαίωσε όσους το χαρακτηρίζουν ως ένα ανθεκτικό φυτό τόσο στην ξηρασία, όσο και στον παγετό.

kjinoa-2.JPG

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που οδηγεί αρκετούς από την περιοχή μας στην κινόα είναι ότι υπάρχουν αρκετά χωράφια που αρδεύουν με πομόνα και βρίσκονται εκτός επιφανειακών αρδευτικών δικτύων. Σε αυτά μπορεί τα κιλά που συγκομίστηκαν να ήταν ελαφρώς λιγότερα, αλλά σε κάθε περίπτωση οι αγρότες απέφυγαν το αυξημένο ενεργειακό κόστος, εάν έπρεπε αντί για κινόα να ποτίσουν βαμβάκι. Στα βαμβακοχώραφα μάλιστα δεν χρειάστηκαν ιδιαίτερα έξοδα ζιζανιοκτονίας. Η συγκομιδή έγινε κατόπιν συνεργασίας με τους γεωπόνους της εταιρείας στο επιθυμητό χρονικό σημείο και έτσι είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα. 

Πλέον μπορώ να δηλώσω κατηγορηματικά ότι η κινόα είναι μία προσοδοφόρα και βιώσιμη καλλιέργεια. Τόσο η εταιρεία με την οποία οι παραγωγοί συνάπτουν τα συμβόλαια, αλλά κυρίως η πολιτεία οφείλουν να την στηρίξουν και να δοθούν στο ακέραιο οι ενισχύσεις. Δηλαδή τα 60,6 ευρώ/ στρέµµα, (Δράση 31.1. Γ Καλλιέργεια καινοτόμων ανθεκτικών καλλιεργειών) και για την βιολογική κινόα 69,4 € /στρέμμα (ΣΣ ΚΑΠ της περιόδου 2023-2027), αλλά και τα 42,2€ από το ΠΑΑ και το αποτύπωμα του άνθρακα. Αν και η επιδότηση είναι ένα μαξιλάρι ασφαλείας, ο παραγωγός βέβαια θα πρέπει να κατανοήσει ότι το καθαρό κέρδος θα προκύψει από μία καλή παραγωγή, από τη στιγμή που η αγορά αναζητά διαρκώς το ψευτοδημητριακό κινόα» καταλήγει ο Β. Γραμματικού.

Υπενθυμίζετε ότι η τιμή για την συμβατική κινόα ανέρχεται στα 50 λεπτά το κιλό και για την βιολογική στα 80 λεπτά.

stighmiotipo-othonis-2025-08-24-141451.png
stighmiotipo-othonis-2025-08-24-155614.png






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ