close search results icon

Η Γερμανία ενώνεται με την Ελλάδα για το νέο σύστημα εισόδου-εξόδου της ΕΕ

Σύσταση προς τους ταξιδιώτες. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να φέρει επανάσταση στους συνοριακούς ελέγχους, με την εφαρμογή από τον Οκτώβριο του Συστήματος Εισόδου/Εξόδου (ΕΕS), ενός νέου ψηφιακού συστήματος που καταργεί το χειροκίνητο σφράγισμα διαβατηρίων. Το σύστημα αυτό θα αφορά άμεσα τους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο που επισκέπτονται χώρες της ΕΕ, εισάγοντας αυτοματοποιημένους ελέγχους και συλλογή βιομετρικών δεδομένων στις συνοριακές πύλες.

Το ΕΕS θα παρακολουθεί όλους τους ταξιδιώτες εκτός ΕΕ, καταγράφοντας ψηφιακά δεδομένα όπως την ώρα και τον τόπο εισόδου/εξόδου σε 29 χώρες του χώρου Σένγκεν, στις οποίες περιλαμβάνονται δημοφιλείς προορισμοί όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία. Το σύστημα θα συλλέγει και θα αποθηκεύει βιομετρικά στοιχεία – όπως φωτογραφίες προσώπου και δακτυλικά αποτυπώματα – με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και της διαχείρισης συνόρων.

Οι ταξιδιώτες δεν θα χρειαστεί να κάνουν καμία προετοιμασία πριν το ταξίδι, καθώς η εγγραφή θα πραγματοποιείται αυτόματα στα εξωτερικά σύνορα κατά την άφιξη. Ωστόσο, οι αρμόδιες αρχές και οι αναλυτές του τουριστικού κλάδου προειδοποιούν ότι, τουλάχιστον στην αρχή, ενδέχεται να παρατηρηθούν σημαντικές καθυστερήσεις και ουρές στα σημεία ελέγχου λόγω των νέων διαδικασιών.

Σύσταση προς τους ταξιδιώτες:

Όσοι σχεδιάζουν ταξίδι σε χώρες Σένγκεν καλούνται να προβλέψουν επιπλέον χρόνο για τους ελέγχους στα σύνορα μόλις τεθεί σε ισχύ το ΕΕS. Οι επιβάτες θα ενημερώνονται επίσης γραπτώς σχετικά με τη λειτουργία του συστήματος και τα δικαιώματά τους όσον αφορά τη διαχείριση προσωπικών δεδομένων. Όσοι αρνηθούν να παράσχουν τα απαιτούμενα βιομετρικά στοιχεία δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος.

Παράλληλα, πολλοί ταξιδιώτες έχουν ήδη ακούσει για το ETIAS (Σύστημα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης και Άδειας Ταξιδίου), που θα αποτελέσει ξεχωριστή απαίτηση και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ περίπου έξι μήνες μετά το ΕΕS. Σε αντίθεση με το ΕΕS, το ETIAS απαιτείται να έχει εγκριθεί διαδικτυακά πριν από το ταξίδι και θα συνδέεται ηλεκτρονικά με το διαβατήριο του ταξιδιώτη. Στην αίτηση ETIAS οι ταξιδιώτες θα πρέπει να δηλώνουν προσωπικά στοιχεία, όπως διεύθυνση κατοικίας, στοιχεία διαβατηρίου, επαγγελματική κατάσταση και ταξιδιωτικό ιστορικό, χωρίς όμως συλλογή βιομετρικών δεδομένων.

Οι 29 χώρες που θα εφαρμόσουν το ΕΕS:

Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία

Σημειώνεται ότι η Κύπρος σκοπεύει να εφαρμόσει το ETIAS, αλλά δεν θα συμμετέχει στο ΕΕS με την έναρξή του.

Με το νέο καθεστώς ελέγχων, το ταξίδι προς την Ευρώπη αλλάζει σημαντικά για τους Βρετανούς επισκέπτες. Αν και η μετάβαση σε ψηφιακούς ελέγχους αναμένεται να αυξήσει την ασφάλεια, οι αρχές συστήνουν στους ταξιδιώτες να προετοιμαστούν για πιθανές καθυστερήσεις, τουλάχιστον στα πρώτα στάδια εφαρμογής του ΕΕS.

πηγή: tanea.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ