close search results icon

Η Κροατία γίνεται το 20ό μέλος της ευρωζώνης από την 1η Ιανουαρίου 2023

Η Κροατία γίνεται το 20ό μέλος της ευρωζώνης από την 1η Ιανουαρίου 2023

Αντίστροφα μετρούν στην Κροατία για την επίσημη ένταξη τους στην Ευρωζώνη, καθώς από την Πρωτοχρονιά η βαλκανική χώρα θα προσχωρήσει επίσημα στη ζώνη Σένγκεν και οι πολίτες θα ξεκινήσουν τις καθημερινές τους συναλλαγές με το κοινό νόμισμα του ευρώ. Η επίσημη ένταξη θα αποτελέσει ένα ιστορικό βήμα για μια χώρα 4 εκατομμυρίων ανθρώπων που επί χρόνια προσπαθεί να προσεταιρισθεί στενότερα την ΕΕ.

Ουσιαστικά πρόκειται για την επισημοποίηση μιας κατάστασης που υφίσταται εδώ και χρόνια καθώς οι οικονομικοί δεσμοί της Κροατίας με την ευρωζώνη είναι προ πολλού ισχυροί και το μόνο που μένει είναι να ξεκινήσουν και επίσημα οι καθημερινές συναλλαγές να γίνονται και σε ευρώ.

Άλλωστε το 50% του εξωτερικού της εμπορίου της χώρας διεξάγεται με τις χώρες της ευρωζώνης από την οποία προέρχονται τα 2/3 των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Κροατία, αλλά και το 70% των τουριστών της. Παράλληλα, το 50% των καταθέσεων είναι σε ευρώ όπως και το 60% των δανείων της.

Παράλληλα στην Κροατία έχει ήδη ληφθεί μέριμνα για να διασφαλισθεί διαφάνεια στις τιμές και τα καταστήματα είναι υποχρεωμένα από τον περασμένο Σεπτέμβριο να εμφανίζουν τις τιμές των προϊόντων τους τόσο σε κούνα (το εθνικό νόμισμα) όσο και σε ευρώ. Επίσης οφείλουν να διατηρήσουν τη διπλή αναγραφή των τιμών μέχρι τα τέλη του 2023.

Από την πλευρά της η Κροατική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει τις επιχειρήσεις ότι θα επιβληθούν πρόστιμα σε όποιον επιχειρήσει να κερδοσκοπήσει εκμεταλλευόμενος την αλλαγή του νομίσματος για να αυξήσει τις τιμές.

Κατά τους Financial Times, η προσχώρηση μιας ακόμη χώρας στην ευρωζώνη –η Κροατία θα καταστεί το 20ο μέλος της Ευρωζώνης– θα δώσει μια συμβολική ώθηση στην ενότητα της Ευρώπης σε μια στιγμή που η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει ρωγμές στο Ευρωπαϊκό μέτωπο.

Όσο για την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, έχει χαρακτηρίσει την επικείμενη προσχώρηση της Κροατίας ως «ψήφο εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη», ενώ έχει προβλέψει πως η χώρα θα ωφεληθεί από την «ασπίδα του ευρώ».

zougla

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ