close search results icon

Η Πέλλα μόνο πορτοκάλια, μανταρίνια και μπανάνες δεν παράγει - Η πιο σημαντική Περιφερειακή Ενότητα Πανελλαδικά

Η Πέλλα μόνο πορτοκάλια, μανταρίνια και μπανάνες δεν παράγει - Η πιο σημαντική Περιφερειακή Ενότητα Πανελλαδικά

Ο Γενικός Δ/ντης της ΔΑΟΚ ΠΚΜ, κ. Κώστας Τετριβανίδης βρέθηκε στη Σκύδρα την περασμένη εβδομάδα στα πλαίσια της ενημέρωσης που έχει ξεκινήσει για την προδημοσίευση της πρόσκλησης του προγράμματος των Νέων Αγροτών. Ο κ. Τετριβανίδης, με καταγωγή από τη Βέροια και εμπειρία ετών στον χώρο παραδέχτηκε πως σχεδόν το 50% όλων των προγραμμάτων εκτελούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας αναδεικνύοντας τη σημασία της Πέλλας στον πρωτογενή τομέα. Συγκεκριμένα σημείωσε πως είτε αφορά προγράμματα για «Νέους Αγρότες» είτε για «Σχέδια Βελτίωσης»… «η επιτυχία σας είναι πάντα σημαντική». Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε η ενημερωτική ημερίδα της περασμένης εβδομάδας ξεκίνησε από την Πέλλα.

Αυτόν τον πυλώνα, λοιπόν, του εγχώριου πρωτογενή τομέα που δυστυχώς ξεχνούν εύκολα οι ιθύνοντες της κυβέρνησης (παρακαλάνε  δεκαετίες για δρόμο και φράγμα) αναδείχτηκε και στην εισαγωγή που έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, ο οποίος μεταξύ άλλων θύμισε ότι 739 Νέοι Αγρότες υπάρχουν ήδη στην Πέλλα στο πρόγραμμα που υλοποιείται και που εκπαιδεύονται στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, τονίζοντας ότι αυτός ο τόπος παράγει σχεδόν τα πάντα εκτός από πορτοκάλια, μανταρίνια και μπανάνες! Να μην ξεχνούν, λοιπόν, οι αρμόδιοι ότι στην Πέλλα παράγεται το 52% του βιομηχανικού ροδάκινου, έχει το 72% των κερασιών πανελλαδικά, το 40% του βερίκοκου κτλ ενώ έχει μπει δυναμικά σε πολλές άλλες καλλιέργειες όπως ελιές και ζαρζαβατικά!

Ο κ. Τζαμτζής έθιξε κι ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα, αυτό της πιστοποίησης με ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα το ροδάκινο. Ο κόσμος ξέρει το ροδάκινο του Βελβεντού, από μια περιοχή που έχει ούτε το ένα πεντηκοστό της παραγωγής. Το πράσο της Δωροθέας έχει κατακτήσει τις αγορές, αλλά, δεν έχει πιστοποίηση, όπως επίσης και άλλα παραδείγματα με το πιπέρι Αλμωπίας και το μπούκοβο Πέλλας.

Σημαντικά ζητήματα που θα μπορούσαν να δώσουν προστιθέμενη αξία στους Νέους Αγρότες οι οποίοι καλό είναι να πάρουν στα σοβαρά τις συμβουλές που δόθηκαν στην ημερίδα και σε συνεργασία με τους μελετητές να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για έναν ολοκληρωμένο φάκελο. Η Περιφέρεια είναι αυτή που ελέγχει, αποφασίζει και υπογράφει και όπως είπε και ο Δ/ντης κ. Τετριβανίδης μπορούν να έχουν όλη την πληροφορία ώστε να μην βρεθούν στη δυσάρεστη θέση απόρριψης ή απένταξης με υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ