close search results icon

Η "σκιά" των εργατών γης κρύβει τον "ήλιο" της παραγωγής!

Το μείζον ζήτημα που πονοκεφαλιάζει τους αγρότες και αναζητώνται επειγόντως λύσεις.

Σε μείζον πρόβλημα εξελίσσεται το θέμα με τους εργάτες γης. Όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι και την συγκομιδή των αγροτικών παραγωγών οξύνεται το ζήτημα, κάνοντας τους αγρότες να βρίσκονται σε κατάσταση, ακόμη και απόγνωσης.

Ειδικά παραγωγές όπως το κεράσι, το οποίο είναι ιδιαίτερα ευπαθές απαιτεί χέρια ώστε να μαζευτεί έγκαιρα. Το ίδιο προκύπτει και με το ροδάκινο, αλλά και με άλλες καλλιέργειες, κυρίως όσον αφορά δέντρα. Στις ανοιχτές καλλιέργειες μπορεί πιο «ήπια» να αντιμετωπιστεί το θέμα. Το πρόβλημα αυτό είναι εμφανές στα χωριά του κάμπου και των ημιορεινών των Γιαννιτσών, της Σκύδρας, καθώς και της Αλμωπίας, με τους εργάτες να ζητούν μεγαλύτερα ημερομίσθια και τους αγρότες να αδυνατούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις.

Στην Πέλλαnews έχουμε αναφερθεί σε πλειάδα προβλημάτων, όπως και στο ζήτημα των εργατών γης. Σήμερα, θα δούμε αναλυτικότερα τι συμβαίνει, δίνοντας το λόγο στους ανθρώπους της παραγωγής, αλλά και της εργασίας. Έτσι, μιλούν ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Πέλλας Γιώργος Σιδηρόπουλος, ο Πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Αγροτών Νάουσας (καρμπόν φυσικά τα προβλήματα και στην Ημαθία), αλλά και η Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δήμου Πέλλας (Γιαννιτσών), Θεανώ Ζουρνατζίδου, που πηγαίνει το ζήτημα ακόμη πιο πέρα, αγγίζοντας και τους εργάτες που δεν βρίσκουν και τα μεταποιητικά εργοστάσια. Από τα χωριά του κάμπου των Γιαννιτσών, έως τη Σκύδρα και πιο ψηλά, στην Έδεσσα και μέχρι τον Αρχάγγελο Αλμωπίας, η σκιά των «εργατών γης» κρύβει τον «ήλιο» της φετινής παραγωγής στον Νομό Πέλλας.

«Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά»

sidhropoulos.jpg
Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Πέλλας Γιώργος Σιδηρόπουλος
«Από πέρσι το έχουμε επισημάνει και είχαν πει ότι θα το δουν με τη δέουσα προσοχή και ότι θα κάνουν πιο εύκολα τα πράγματα με τις διαδικασίες. Πέρσι υπήρξε ένα πρόβλημα, αλλά η δουλειά βγήκε στο τέλος. Με τους εργάτες γης υπάρχει ένας προβληματισμός που είναι μεγάλος και αυτό οφείλεται στο ότι, για να κάνει μετακλητούς εργάτες πρέπει να κάνεις μεγάλες διαδικασίες και σε χρόνο και σε χρήμα. Όταν ένας αγρότης χρειάζεται 6-7 άτομα, χρειάζεται 1000-1500 ευρώ για να κάνει μετάκληση, αυτό καταλαβαίνετε ότι έχει μεγάλο κόστος. Πολύ γραφειοκρατία επίσης, τα πράγματα παραμένουν δύσκολα», επισημαίνει στην Πέλλαnews o Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Πέλλας Γιώργος Σιδηρόπουλος.

Όπως λέει χαρακτηριστικά με «ζωντανό» παράδειγμα, «συζητούσα με Αλβανό εργάτη και μου περιέγραφε ότι πηγαίνουν ομόεθνοι του σε άλλα κράτη, όπως στην Ιταλία, Γερμανία. Παίρνουν και πιο πολλά χρήματα και έχουν ένα κόστος ζωής είναι χαμηλότερο απ’ ότι στην Ελλάδα. Φανταστείτε ότι ένας οικογενειάρχης από Αλβανία έρχεται εδώ, με ρήτρα στο ρεύμα, με βενζίνη πάνω από 2 ευρώ, με ενοίκια 200 ευρώ τουλάχιστον, τι να κάνει εδώ, πώς να ζήσει; Σε 5 μήνες δουλειάς τι θα βγάλει;».

«Και στον τουρισμό, τον έτερο πυλώνα της χώρας, βλέπουμε ότι δεν βρίσκει εργαζόμενους. Στην πανδημία πάντως αποδείχτηκε ότι με τα lockdown ο τουρισμός έκλεισε, η αγροτική παραγωγή συνέχισε όμως να υπάρχει. Όταν έχεις αγροτική παραγωγή, ταΐζεις τον κόσμο σου και δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα», επισήμανε ο Πρόεδρος των Συλλόγου των Γιαννιτσών.

«Αυτό που έχει γίνει φέτος με τους εργάτες γης δεν έχει συμβεί ποτέ άλλοτε», τονίζει, προσθέτοντας πως «πρέπει να τον δουν οι ιθύνοντες, αλλά δεν δίνουν μεγάλη σημασία. Αν ήθελαν, τώρα θα είχαν βρεθεί λύσεις και ως προς τον κόσμο που χρειάζεται, αλλά και ως προς τις διαδικασίες. Δεν πρόκειται να έρθουν άλλοι εργάτες, άλλων εθνών να κάνουν τις δουλειές αυτές, προτιμούν τις μεγάλες πόλεις. Οι Αλβανοί είχαν μάθει τη δουλειά, αυτοί που είναι εδώ είναι πλέον συνυφασμένοι με εμάς, τα παιδιά τους πάνε σχολείο με τα παιδιά μας, τα πάντα λειτουργούσαν ρολόι. Αλλά όλα άλλαξαν. Η ουσία είναι ότι δεν θα έχουμε αποτελέσματα, τα πράγματα στα φρούτα, τα κεράσια, τα ροδάκινα, θα έχουν πρόβλημα».

Ο κ. Σιδηρόπουλος εκτιμά πως «οι μεταποιητικές στο τέλος πιστεύω ότι θα βρουν χέρια, θα βελτιώσουν κάποια πράγματα και θα βρουν, ακόμη και νέους. Στα χωράφια όμως το πρόβλημα θα είναι τεράστιο. Οι νέοι την αγροτική εργασία δεν βλέπουν την αγροτική εργασία ως εισόδημα, οι περισσότεροι θέλουν να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι. Ιδιωτικές επιχειρήσεις ψάχνουν εργατικό δυναμικό και δεν βρίσκουν. Όλα αυτά είναι σαφέστατα δείγματα τι έχει συμβεί».

«Όπου σταθούν οι βουλευτές να το λένε»

antoniadhs.png
Ο Πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Αγροτών Νάουσας και μέλος της Ομοσπονδίας Δενδροκαλλιεργητών Κεντροδυτικής Μακεδονίας Μάκης Αντωνιάδης
«Το μεγάλο πρόβλημα μαζί με όλα τα άλλα, κόστος παραγωγής, πόλεμος στην Ουκρανία, ακρίβεια που βιώνει όλη η Ευρώπη ήρθε να προστεθεί και η έλλειψη των εργατών γης. Η συγκυρία των δύο τελευταίων χρόνων λόγω του παγετού, που έπληξε την παραγωγή στην Ημαθία και την Πέλλα, είχε σαν αποτέλεσμα οι εργάτες γης από τη γειτονική μας Αλβανία να βρουν σε άλλα μέρη εργασία οπότε φέτος που έχουμε παραγωγή να προκύπτει η έλλειψη εργατών», ανέφερε στην Πέλλαnews ο Πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Αγροτών Νάουσας και μέλος της Ομοσπονδίας Δενδροκαλλιεργητών Κεντροδυτικής Μακεδονίας Μάκης Αντωνιάδης.

«Φυσικά το πρόβλημά με τους Αλβανούς εργάτες δεν είναι το μόνο που μας απασχολεί έντονα τα τελευταία χρόνια. Παρατηρείται ότι δεν υπάρχει ανανέωση στο εργατικό προσωπικό λόγω του ότι τα παιδιά των εργατών της, προσπαθώντας να βρουν καλύτερη ζωή, έχουν επιλέξει να πάνε σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ένα μεγάλο πρόβλημα ακόμα είναι το πρόβλημα της στέγης, δεν υπάρχουν σπίτια για να μείνουν, όλος αυτός ο κόσμος πού έρχεται το καλοκαίρι αντιμετωπίζει μεγάλο θέμα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αντωνιάδης τονίζει πως «από κει και έπειτα, πρέπει όλοι εμείς να βρούμε τρόπο, πρώτα από όλα με τη βοήθεια της πολιτείας, να βρούμε λύσεις με το θέμα της στέγης αλλά και με τις μετακινήσεις από άλλες χώρες. Για παράδειγμα, Αίγυπτος, Μπαγκλαντές, Πακιστάν Ινδία και από όπου τέλος πάντων υπάρχει προσφορά εργασίας».

Και μας δίνει την είδηση, η οποία είναι πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς υπάρχει κι ένας Σύλλογος που δίνει έμφαση, επιτέλους, στο ζήτημα. «Εμείς αγροτικός σύλλογος Νάουσας διοργανώνουμε την Πέμπτη 16 Ιουνίου στην αίθουσα Βέτλανς στη Νάουσα, μία εκδήλωση στην οποία είναι καλεσμένοι όλοι οι βουλευτές Ημαθίας, οι δήμαρχοι Ημαθίας, οι κοινοτάρχες του δήμου Νάουσας, οι Αγροτικοί σύλλογοι των γειτονικών δήμων, οι Αγροτικοί συνεταιρισμοί και όλοι οι αγρότες της περιοχής για να κάτσουμε κάτω όλοι μαζί να βρούμε λύσεις σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Πρέπει οι πολιτικοί μας να κάνουν πράξη ένα απλό πράγμα. Σε κάθε βήμα που τους δίνεται, να λένε ότι ο αγροτικός τομέας είναι ένας από τους δύο πυλώνες της οικονομίας της χώρας. Για να γίνει αυτό όμως πρέπει ο αγροτικός χώρος να έχει και τα μέσα για το κάνει. Στα λόγια, στη θεωρία, οι πυλώνες δεν στηρίζονται, πέφτουν».

«Αν δεν ξέρει ο εργάτης κάνει ζημιά»

Ο Αρχάγγελος Αλμωπίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά στην παραγωγή κερασιού, αφού το χωριό κατέχει σχεδόν το 20% της εγχώριας παραγωγής. Κάθε χρόνο στο ορεινό χωριό της Πέλλας εργάζονται 3000 αλλοδαποί εργάτες, κυρίως Αλβανοί, οι οποίοι και μαζεύουν τα κεράσια. Φέτος το πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών ήδη έχει κάνει την εμφάνιση τους, καθώς έντονη είναι η ανησυχία.

Όπως μας ενημερώνει ο συνάδελφος Στέφανος Μίντζας, αγρότες του Αρχαγγέλου εξέφρασαν την ανησυχία τους στη Πέλλαnews ζητώντας από τους αρμόδιους να βρουν λύση στο πρόβλημα. Ο κίνδυνος να μείνουν τα κεράσια στα δέντρα είναι ορατός λένε στη Π.Ν οι αγρότες ενώ η μεταφορά Πακιστανών δεν κρίνεται ως ενδεδειγμένη λύση.

“Η κερασιά είναι ένα δέντρο που πρέπει να το γνωρίζεις, αν φέρουν εργάτες που δεν ξέρουν από κεράσια θα μας καταστρέψουν τα δέντρα”

Βέβαια αυτό που καθησυχάζει κάπως τους αγρότες του Αρχαγγέλου είναι πως τα κεράσια στο χωρίο είναι όψιμα, με συνέπεια οι εργάτες να τελειώνουν από τα χωριά του κάμπου. Εννοείται πως, οι αρμόδιοι και ειδικά οι κυβερνητικοί βουλευτές πρέπει να θέσουν το θέμα των εργατών γης στα αρμόδια Υπουργεία και να βρεθεί λύση.

Από τα χωράφια στη μεταποίηση

screenshot-1-m7Ft1.png

«Εν όψη της έναρξης για την περιοχή μας, της απασχόλησης στον πρωτόγεννη αγροτικό τομέα με την συγκομιδή των προϊόντων αλλά και τη μεταποίηση αυτών, γίνεται μεγάλη κουβέντα και υπάρχει μεγάλη ανησυχία τόσο από τους αγρότες για εργατικά χέρια τόσο για τη συγκομιδή όσο και για την μεταποίηση», σημειώνει η Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιαννιτσών Θεανώ Ζουρνατζίδου στην Πέλλαnews.

«Όσον αφορά τους εργάτες γης, δεδομένου ότι στον κλάδο αυτό απασχολούνται κυρίως αλλοδαποί, το μεγαλύτερο πρόβλημα ώστε να εξασφαλιστούν εργατικά χέρια θεωρούμε ότι είναι η νομοθεσία για την χορήγηση της ειδικής αδείας μετάκλησης, αλλά και ζητήματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, καθώς και της αξιοπρεπούς και ασφαλούς εργασίας διαμονής και διαβίωσής αυτών.

Επειδή δεν υπάρχουν οι ευνοϊκές αυτές συνθήκες πολλοί εργάτες γης, κυρίως Αλβανοί, προτιμούν να εργαστούν στη Γερμανία ή την Ιταλία, όπου η νομοθεσία είναι πιο ευέλικτη και τα ημερομίσθια και η διαμονή είναι σε καλύτερες συνθήκες από ό,τι στην Ελλάδα», τονίζει επί του θέματος η κ. Ζουρνατζίδου.

Όμως, το ζήτημα, πάει κι ακόμη παραπέρα, με τους εργάτες στα μετοποιητικά, που επίσης υπάρχει έλλειψη «Όσον αφορά την απασχόληση στην μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων όπως στα κονσερβοποιεία, διαλογητήρια, συσκευαστήρια, ψυγεία, είναι ξεκάθαρο ότι εδώ δεν πρόκειται για ζήτημα έλλειψης εργατών αλλά παντελή έλλειψη αξιοπρεπών συνθηκών και όρων απασχόλησης και αμοιβής της εργασίας.

Είναι γνωστό ότι οι εργαζόμενοι στις περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου εργάζονται σε άθλιες συνθήκες, με υψηλές θερμοκρασίες και με τον κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων λόγο εντατικοποίηση της εργασίας αλλά και ελλιπών μέτρων προστασίας της υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων, να είναι καθημερινό φαινόμενο. Απλήρωτες υπερωρίες, καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων, επιστροφές δώρων και επιδομάτων από τους εργαζόμενους υπό την απειλή της απόλυσης, απασχόληση μόνο για 2-3 μήνες με συνεπεία να χάνονται δικαιώματα σε παροχές, είναι συστατικά που λειτουργούν αποτρεπτικά ώστε να υπάρξει απασχόληση στον κλάδο», όπως επισήμανε. Η κ. Ζουρνατζίδου υπογράμμισε ότι «μέχρι το 2012 ο κλάδος είχε ΣΣΕ που διασφάλιζε αξιοπρεπή επίπεδο αμοιβών και η εικόνα της απασχόληση ήταν τελείως διαφορετική από αυτήν, μετά την εφαρμογή των μνημονίων γι αυτό και κύριο αίτημα είναι η έναρξη των διαδικασιών για υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασία».

Κλείνοντας, μας ενημέρωσε πως «προκειμένου να εφαρμοστεί η εργατική νομοθεσία στις επιχείρησες μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων που πρόκειται το επόμενο διάστημα να απασχολήσουν εποχικά προσωπικό , πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30/5/2022 συνάντηση της διοίκησης του εργατικού κέντρου και του σωματείου του κλάδου με την προϊστάμενη του τμήματος της Επιθεώρησης εργασίας Πέλλας».

*το ρεπορτάζ από την έντυπη ΠΕΛΛΑNEWS που κυκλοφορεί. 







ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ