close search results icon

Η Συμφωνική Ορχήστρα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας στο θέατρο Δασάκι της Αριδαίας

Η Συμφωνική Ορχήστρα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας στο θέατρο Δασάκι της Αριδαίας


Η ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΣΤΟ ΔΑΣΑΚΙ ΑΡΙΔΑΙΑΣ

Παρασκευή 11 Ιουλίου, ώρα 21.00
Η Συμφωνική Ορχήστρα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας, ένα από τα σπουδαιότερα μουσικά σύνολα της χώρας μας και αναπόσπαστο μέρος της Ιστορικής Παλαιάς Φιλαρμονικής Κερκύρας με έτος ίδρυσης το 1840, φιλοξενείται στο θέατρο Δασάκι της Αριδαίας, προσκεκλημένη του Δήμου Αλμωπίας, για μία μοναδική εμφάνιση σε έργα Επτανήσιων Συνθετών και έργα του Μίκη Θεοδωράκη, με αρχιμουσικό τον σπουδαίο μαέστρο Άλκη Μπαλτά
Η εκδήλωση εντάσσεται στον προγραμματισμό των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Δήμου Αλμωπίας
Γενική είσοδος 5ευρώ.
Προπώληση βιβλιοπωλείο Συμβολή
Τα έσοδα θα δοθούν για την οικονομική ενίσχυση του Ομίλου Αντισφαίρισης Αριδαίας.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Νικόλαος Μάντζαρος (1795 – 1872)
Ύμνος εις την Ελευθερίαν – ωδή ΚΔ *
Η Ξανθούλα *

Αλέξανδρος Γκρεκ (1876 – 1959)
Ελληνικός χορός για ορχήστρα
Ουρανία **

Ιωσήφ Καίσαρης (1845 – 1923)
Salut des fleurs *
Chrysanthemes *

Σπυρίδων Σαμάρας (1861 – 1917)
Chitarrata *
IntermezzoRomaniesca (από την όπερα «η Μάρτυς»)
Ολυμπιακός Ύμνος *

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του

Αλκη Μπαλτά
«Που να βρω την ψυχή μου» -
Σουίτα πάνω σε μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη

* ενορχήστρωση : Άλκης Μπαλτάς
** ενορχήστρωση : Βίκυ Στυλιανού


Την Ορχήστρα διευθύνει οΑρχιμουσικός Άλκης Μπαλτάς .
Τοποθεσία: Θέατρο Δασάκι Αριδαίας
Έναρξη : 9.00μ.μ.
Είσοδος 5,00 €
Προπώληση βιβλιοπωλείο Συμβολή


Συμφωνική Ορχήστρα

Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας

Η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας («Παλαιά») προσέφερε από τις πρώτες μέρες της ίδρυσής της το 1840 μαθήματα εγχόρδων και κατά καιρούς εμφάνιζε αντίστοιχα μουσικά σύνολα. Μικρά ή και μεγαλύτερα συμφωνικά σχήματά της δραστηριοποιούνταν τόσο κατά τον ύστερο 19ο αιώνα όσο και κατά τον 20ό υπό τη διεύθυνση των αρχιμουσικών Δημ. Ανδρώνη, Εδ. Σμιτ, Σπ. Δουκάκη, Αλ. Μποτετσάγια και Σπ. Μεταλληνού.

Η σημερινή Συμφωνική Ορχήστρα της ΦΕΚ ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 2003 αρχικά με τη μορφή της ορχήστρας δωματίου ύστερα από πρωτοβουλία του τότε αρχιμουσικού Δημ. Κάφυρη. Από το 2010 τη διεύθυνση και καλλιτεχνική ηγεσία της έχει αναλάβει ο αρχιμουσικός και συνθέτης Άλκης Μπαλτάς.

Στην ορχήστρα εκτός από καθηγητές συμμετέχουν και προχωρημένοι μαθητές οι οποίοι σπουδάζουν στη Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας.

Η Συμφωνική της Παλαιάς Φιλαρμονικής έχει συμπράξει με διακεκριμένους σολίστες, όπως τον Σωκράτη Άνθη, τον Διονύση Γραμμένο, τη Βίκυ Στυλιανού, τη Ρόζα Πουλημένου, τον Σπύρο Κοντό, τον Τάσο Αποστόλου, τον Γιώργο Ραράκο, τη Δέσποινα Μουρατίδου, τον Σωτήρη Τριάντη, τη Μαργαρίτα Συγγενιώτου, την Άννα Στυλιανάκη κ.α και έχει συνεργαστεί με άλλους πολιτιστικούς φορείς της Κέρκυρας, όπως με τη Χορωδία Κερκύρας, την Δημοτική Χορωδία Κέρκυρας «San Giacomo», τη Παιδική Χορωδία Κερκύρας και το Μουσικό Τμήμα του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Μέχρι σήμερα έχει δώσει πολλές συναυλίες με προγράμματα που περιλάμβαναν έργα συνθετών του 18ου και 19ου αιώνα, όπως των Handel, Haydn, Mozart, Purcell, Tellemann, Rossini, Ed. Grieg, C. Saint-Saens, Leo Delibes, Gabriel Faure, καθώς και έργα συνθετών του 20ού και 21ου αιώνα, όπως των Charles Ives, Alex. Arutunian, Dim. Shostakovich, Eric Larsson, Avro Paert και Gunther Schuller. Συστηματικά η Συμφωνική Ορχήστρα της ΦΕΚ αποδίδει σε συναυλίες της και έργα Επτανησίων συνθετών όπως των Σπ. Σαμάρα, Αλ. Γκρεκ, Σπ. Ξύνδα, Νικ. Μάντζαρου, Ι. Καίσαρη κ.α., τιμώντας και προβάλλοντας τη μουσική παράδοση της περιοχής.

Εκτός από τις συμφωνικές συναυλίες έχει λάβει μέρος σε όπερες και οπερέτες («Υποψήφιος», 2017 και 2018· «Μια Πολιτεία Χτίζουμε», 2018· «Βαφτιστικός» και «Μυριέλα», 2019· «Πριγκίπισσα της Σάσσωνος», 2024) και σε εκπαιδευτικές συναυλίες («Τεμπέλης Δράκος», 2018). Το 2022 εμφανίστηκε στο θέατρο της Αρχαίας Δωδώνης αποδίδοντας το έργο «Ύμνος εις το Ιερόν και Μαντείον Διός Ναϊου και Διώνης» (ποίηση: Γιώτα Παρθενίου, μουσική: Κώστα Λώλη). Τον Μάιο του 2025 παρουσίασε με την Παιδική Χορωδία «Άγιος Σπυρίδων» σε ελληνική πρώτη το έργο «Gerald Durrell Suite» του Derek Lawrence.

Άλκης Μπαλτάς
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε βιολί και ανώτερα θεωρητικά στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Το 1974 πήρε το πτυχίο Νομικής του ΑΠΘ. Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στη Hochschule der Künste του Βερολίνου, από όπου πήρε το δίπλωμα σύνθεσης και διεύθυνσης ορχήστρας. Από το 1983 έως το 1992 ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Από το 1994 έως το 1997 είχε τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Κατά την περίοδο 1997-1999 ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ. Από το 2004 έως το 2008 ο Δήμος Κέρκυρας του ανέθεσε την καλλιτεχνική διεύθυνση της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Κερκυραίων. Από το 2011 έως το 2017 ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου. Από τον Μάιο του 2010 είναι ο αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας. Από το 2001 μέχρι το 2019 είχε την καλλιτεχνική ευθύνη του Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου με τον τίτλο Η Θεία Αποκάλυψη της Μουσικής. Από το1990 είναι διευθυντής του Ωδείου Μουσικό Κολλέγιο στη Θεσσαλονίκη.
Από το 1992 μέχρι το 2011 δίδαξε στο ΑΠΘ τα μαθήματα ενορχήστρωσης και διεύθυνσης ορχήστρας. Ήταν διευθυντής του Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης από το 1986 έως το 1988 και του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών από το 1999 έως το 2013. Ο Άλκης Μπαλτάς είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Πολλά έργα του (μουσική δωματίου, χορωδιακά, για ορχήστρα, όπερα κτλ.) έχουν επανειλημμένα εκτελεστεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Συνθέσεις του έχουν διακριθεί σε ελληνικούς καθώς και σε διεθνείς διαγωνισμούς (Ιταλία, Ισπανία). Πολλά έργα του έχουν κυκλοφορήσει σε CD.
Ως μαέστρος, έχει διευθύνει όλες τις ελληνικές ορχήστρες και έχει δώσει πολλές συναυλίες στο εξωτερικό (Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία, Ισπανία, Βέλγιο, Τσεχοσλοβακία, Σουηδία, Αυστρία, Γερμανία, Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρος, πρώην Σοβιετική Ένωση, Τουρκία, ΗΠΑ, Αργεντινή, Κατάρ, Αυστραλία κ.α.).


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ