close search results icon

Η συνταγή της ημέρας -Φλωμάρια με μελιτζάνες στιφάδο

Η συνταγή της ημέρας -Φλωμάρια με μελιτζάνες στιφάδο

Τα φλωμάρια μοιάζουν με τις γνωστές χυλοπίτες. Η παρασκευή τους είναι απλή που αξίζει να τα φτιάξετε και να τα απολαύσετε φρέσκα με το εξαιρετικά πεντανόστιμο «μελωμένο» στιφάδο από μελιτζάνες

Υλικά

Για τα φλωμάρια

250 γρ. σκληρό κίτρινο αλεύρι Λήμνου

2 αυγά, μέτρια

60 γρ. αιγοπρόβειο ή πρόβειο γάλα

1 κ.γ. αλάτι

αλεύρι γ.ό.χ. για το άνοιγμα των ζυμαρικών

Για το στιφάδο

300 γρ. μελιτζάνες, κομμένες σε μπουκιές, ξεπικρισμένες

200 γρ. λευκά κρεμμύδια, σε χοντρές φέτες

100 γρ. ντομάτες, τριμμένες

100 γρ. ντομάτες, σε κύβους

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

40 ml βαλσαμικό ξίδι

50 ml κόκκινο ξηρό κρασί

50 ml ελαιόλαδο

3 κόκκους μπαχάρι

2 μοσχοκάρφια

1 δαφνόφυλλο

1 κλωναράκι φρέσκο θυμάρι

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για το σερβίρισμα

κάππαρη

θρυμματισμένη φέτα ή άλλο τυρί της επιλογής μας


Διαδικασία

Βήμα 1

Φλωμάρια: Σε ένα μπολ βάζουμε το κίτρινο αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και εκεί μέσα προσθέτουμε τα αυγά, χτυπημένα ελαφρώς, το γάλα και το αλάτι. Ζυμώνουμε πολύ καλά με τα δάχτυλα μέχρι να πάρουμε μια σφιχτή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια και στα τοιχώματα του μπολ. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη τροφίμων και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί το πολύ για 40΄

Βήμα 2

Στιφάδο: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις μελιτζάνες για 5΄, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και συνεχίζουμε μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουν. Σβήνουμε με το κρασί και το ξίδι, αφήνουμε να πάρουν μια βράση και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε επιπλέον περίπου 200-250 ml νερό καθώς και αλάτι και πιπέρι κατά βούληση. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά το στιφάδο μέχρι να μελώσει και δέσει η σάλτσα του με κλειστό το καπάκι. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά

Βήμα 3

Βράσιμο & σερβίρισμα: Πασπαλίζουμε τον πάγκο μας με αλεύρι, ακουμπάμε επάνω τη ζύμη και την χωρίζουμε σε 4 ισόποσα κομμάτια. Με τη μηχανή ζυμαρικών ή τον πλάστη ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο πάχους έως 1 εκ. χωρίς να ξεχνάμε να το πασπαλίζουμε με αλεύρι για να μην κολλήσει. Με έναν κόφτη ζύμης / ζυμαρικών (ροδέλα) κόβουμε το φύλλο σε κάθετες λωρίδες πλάτους περίπου 1 εκ. και κατόπιν οριζόντια κόβουμε σε 3 κομμάτια. Με τα δάχτυλά μας τις ξεχωρίζουμε και τις πασπαλίζουμε με αλεύρι για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Τινάζουμε τα φλωμάρια να φύγει το περιττό αλεύρι και βράζουμε σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει για 2΄ ή μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια. Τα στραγγίζουμε.

Βήμα 4

Μοιράζουμε τα φλωμάρια στα πιάτα, προσθέτουμε από πάνω το στιφάδο μελιτζάνας και σερβίρουμε. Η κάππαρη και η φέτα ολοκληρώνουν την πανδαισία γεύσεων.

cantina.protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ