Κακοκαιρία «Agneta»: Σαρώνει τη χώρα με πλημμύρες και καταστροφές – Πού θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες
Σε κλοιό κακοκαιρίας παραμένει η χώρα, με τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες να συνεχίζονται και σήμερα, Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, μετά το σαρωτικό πέρασμα των έντονων φαινομένων που προκάλεσαν πλημμύρες, ζημιές σε σπίτια και σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις σε αρκετές περιοχές.
Η κακοκαιρία, που εκδηλώθηκε με ιδιαίτερη ένταση την Κυριακή (1/11), άφησε πίσω της εικόνες καταστροφής σε Μαγνησία, Θάσο, Λήμνο, Κίμωλο, Σάμο και Κάλυμνο, ενώ οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι τα επικίνδυνα φαινόμενα δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τον κύκλο τους.
Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ, ισχυρές βροχοπτώσεις, καταιγίδες και πιθανές χαλαζοπτώσεις αναμένεται να επηρεάσουν αρκετές περιοχές της χώρας μέχρι και την Τρίτη 3 Νοεμβρίου.
Την ίδια ώρα, η Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, καλώντας τους πολίτες να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις στις περιοχές όπου εκδηλώνονται έντονα φαινόμενα.
Σημαντικές καταστροφές προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την Κυριακή διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται στη Μαγνησία και σε νησιά του Αιγαίου. Στον Βόλο και τη Νέα Ιωνία, η ισχυρή βροχόπτωση μετέτρεψε μέσα σε λίγη ώρα τους δρόμους σε ορμητικούς χειμάρρους, προκαλώντας δυσκολίες στην κυκλοφορία.
Ακόμη πιο σοβαρή ήταν η κατάσταση στη Νέα Αγχίαλο, όπου τα νερά εισέβαλαν σε κατοικίες, ενώ καταγράφηκαν ζημιές σε υποδομές και σταθμευμένα οχήματα. Αντίστοιχα προβλήματα σημειώθηκαν στη Θάσο, τη Λήμνο και την Κίμωλο, όπου οι μεγάλες ποσότητες νερού προκάλεσαν πλημμυρικά φαινόμενα και δυσχέρειες στις μετακινήσεις.
Ενδεικτική της έντασης των βροχοπτώσεων είναι η καταγραφή στον Λιμένα Θάσου, όπου, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το ύψος της βροχής έφτασε τα 144 χιλιοστά έως το απόγευμα της Κυριακής.
Σάμος: Υπερχείλισε ρέμα – Νερά εισέβαλαν σε σπίτια
Σοβαρά προβλήματα αντιμετώπισαν και οι κάτοικοι στο Ηραίο της Σάμου, καθώς η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε υπερχείλιση ρέματος. Μεγάλοι όγκοι νερού κατέληξαν σε κατοικίες και υπόγειους χώρους, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η επέμβαση της Πυροσβεστικής.
Στην περιοχή κινητοποιήθηκαν 20 πυροσβέστες με εννέα οχήματα, πραγματοποιώντας επιχειρήσεις άντλησης υδάτων.
Κάλυμνος: Τεράστιος βράχος αποκολλήθηκε από πλαγιά
Αναστάτωση προκλήθηκε και στην Κάλυμνο, όταν μεγάλος βράχος αποκολλήθηκε από πλαγιά στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου. Ο βράχος πέρασε πάνω από δρόμο και κατέληξε σε ιδιωτικό γκαράζ, προκαλώντας υλικές ζημιές.
Παρά τη σοβαρότητα του περιστατικού, δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.
Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Πού θα εκδηλωθούν ισχυρές καταιγίδες σήμερα
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία επικαιροποίησε το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού με αριθμό 16/2026, προειδοποιώντας για συνέχιση των ισχυρών φαινομένων.
Για σήμερα, Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, προβλέπονται νεφώσεις, τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Τα φαινόμενα αναμένεται να παρουσιάσουν μεγαλύτερη ένταση:
Στα νησιά του Ιονίου, από τις μεσημβρινές ώρες.
Στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική και νότια Πελοπόννησο, κυρίως σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, από το απόγευμα.
Στα Δωδεκάνησα, κατά διαστήματα έως αργά τη νύχτα.
Δεν αποκλείεται να σημειωθούν και τοπικές χαλαζοπτώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, με ένταση 4 έως 6 μποφόρ στα ανατολικά, ενώ στο Ιόνιο θα φτάσουν πρόσκαιρα τα 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα παραμείνει στα ίδια περίπου επίπεδα, με τις μέγιστες τιμές να κυμαίνονται στις περισσότερες περιοχές μεταξύ 18 και 22 βαθμών Κελσίου.
Καιρός: Οι θερμοκρασίες σήμερα σε όλη τη χώρα
Σύμφωνα με την πρόγνωση, οι ελάχιστες και μέγιστες θερμοκρασίες ανά περιοχή διαμορφώνονται ως εξής:
Αττική: 16 έως 20 βαθμοί Κελσίου.
Θεσσαλονίκη: 11 έως 19 βαθμοί.
Θράκη: 13 έως 19 βαθμοί.
Ανατολική Μακεδονία: 13 έως 19 βαθμοί.
Κεντρική Μακεδονία: 11 έως 19 βαθμοί.
Δυτική Μακεδονία: 9 έως 15 βαθμοί.
Ήπειρος: 10 έως 18 βαθμοί.
Θεσσαλία: 10 έως 18 βαθμοί.
Νησιά Ιονίου: 14 έως 20 βαθμοί.
Δυτική Στερεά: 13 έως 21 βαθμοί.
Δυτική Πελοπόννησος: 13 έως 21 βαθμοί.
Ανατολική Πελοπόννησος: 12 έως 20 βαθμοί.
Κυκλάδες: 18 έως 22 βαθμοί.
Ανατολική Στερεά και Εύβοια: 14 έως 20 βαθμοί.
Κρήτη: 18 έως 22 βαθμοί.
Νησιά Ανατολικού Αιγαίου: 16 έως 22 βαθμοί.
Δωδεκάνησα: 18 έως 22 βαθμοί.
Κακοκαιρία και την Τρίτη (3/11) – Οι περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο
Το σκηνικό του καιρού θα παραμείνει άστατο και την Τρίτη, με βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ισχυρά φαινόμενα προβλέπονται:
Στα νησιά του Ιονίου: Έως τις μεσημβρινές ώρες.
Στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική και νότια Πελοπόννησο: Μέχρι το απόγευμα.
Στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου: Από τις πρώτες πρωινές ώρες έως αργά το απόγευμα.
Στα Δωδεκάνησα: Από το πρωί έως αργά το απόγευμα.
Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις, με ένταση 4 έως 6 μποφόρ και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ.
Από το απόγευμα θα στραφούν σταδιακά σε δυτικούς και βορειοδυτικούς, αρχικά στα δυτικά και στη συνέχεια στα κεντρικά τμήματα της χώρας.
Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 16 με 18 βαθμούς στα βόρεια ηπειρωτικά, τους 20 με 22 βαθμούς στην υπόλοιπη χώρα και τοπικά τους 23 με 24 βαθμούς στα νοτιοανατολικά νησιά.
Σταδιακή βελτίωση αναμένεται από το απόγευμα της Τρίτης στα δυτικά.
Τετάρτη 4 Νοεμβρίου: Υποχωρούν σταδιακά τα έντονα φαινόμενα
Την Τετάρτη ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, χωρίς ωστόσο να απουσιάζουν εντελώς οι βροχοπτώσεις. Στη Θράκη, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, κυρίως έως το μεσημέρι.
Τις πρωινές ώρες υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη Ελλάδα προβλέπονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες κατά διαστήματα θα αυξηθούν, με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών, κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά μετά το απόγευμα.
Οι άνεμοι θα στραφούν βαθμιαία σε βόρειους, με ένταση 4 έως 5 μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ.
Το βράδυ στο βορειοανατολικό Αιγαίο ενδέχεται να φτάσουν πρόσκαιρα τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή υποχώρηση στα βορειοανατολικά.
Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία – Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες
Σε αυξημένη ετοιμότητα έχουν τεθεί οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, οι περιφέρειες και οι δήμοι, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απευθύνει συστάσεις προς τους πολίτες, ζητώντας τους να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας.
Ειδικότερα, συνιστάται:
Να ασφαλίζουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από ισχυρούς ανέμους ή μεγάλες ποσότητες νερού.
Να αποφεύγουν τη διέλευση από πλημμυρισμένους δρόμους, χειμάρρους και ρέματα, είτε πεζή είτε με όχημα.
Να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους όταν εκδηλώνονται έντονες καταιγίδες.
Να αποφεύγουν την παραμονή κάτω από δέντρα και κοντά σε μεταλλικές κατασκευές κατά τη διάρκεια κεραυνικής δραστηριότητας.
Να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών και της Πολιτικής Προστασίας.
Οι πολίτες καλούνται να παρακολουθούν τις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΜΥ και της Πολιτικής Προστασίας, καθώς τα έντονα φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν και το επόμενο 24ωρο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
ΕΚΕΔΙΜ Θεοχαρόπουλος - Θέλεις να αποκτήσεις άδεια Security ?
02 Νοεμβρίου 2026
ΣΧΟΛΙΑ