close search results icon

Καρασμάνης και 17 Βουλευτές ζητούν τροπολογία για φοιτητές παιδιά τριτέκνων και πολυτέκνων

Όσον αφορά τις μετεγγραφές τους. Διευκόλυνση και για οικογένειες με ένα και δύο παιδιά. 

17 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΕΚΤΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

  • ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΤΑΙ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΕ ΕΝΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής :
Προς:

- Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη

- Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη

- Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνο Πετραλιά

· Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

ΑΘΗΝΑ 30/01/2024

ΑΡ.ΠΡΩΤ: 311

Την προηγούμενη εβδομάδα, συνέντευξή σας είχε ως αντικείμενο την αύξηση του επιδόματος γέννησης δημοσιονομικού κόστους 90 εκατομμυρίων, αλλά και μια σειρά 22 συνολικά μέτρων που η Κυβέρνησής μας πήρε τα τελευταία χρόνια για τη στήριξη της οικογένειας, μεταξύ των οποίων η ψήφιση πρόσφατα του επιδόματος μητρότητας των 780 ευρώ για 9 μήνες στις αγρότισσες και τις ελεύθερες επαγγελματίες. Και με την ευκαιρία αυτής της συνέντευξής σας, θέλουμε να σας κάνουμε ¨κοινωνούς¨ αλλά και υποστηρικτές τροπολογίας που έχουμε κοινοποιήσει στο Υπουργείο Παιδείας για τις μεταγραφές παιδιών φοιτητών τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών.

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, δίνεται η δυνατότητα της μεταγραφής των φοιτητών αυτών των οικογενειών στο πλησιέστερο Πανεπιστήμιο από τον τόπο διαμονής των γονιών τους, χωρίς τους περιορισμούς που ίσχυαν στο παρελθόν. Παράλληλα δε, με την εξαίρεσή τους από το 15% των μεταγραφόμενων βάσει των οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, ευεργετείται και ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών από οικογένειες με ένα και δύο παιδιά.

Πρόκειται για τροπολογία που, ενώ η εφαρμογή της δεν επιβαρύνει ούτε στο ελάχιστο τον Κρατικό Προϋπολογισμό, θα συντελέσει μεσοπρόθεσμα – ως κίνητρο – και στην αντιμετώπιση του εκρηκτικού δημογραφικού προβλήματος, λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία στοιχεία-σοκ του 2023 που καταγράφουν τον μικρότερο αριθμό γεννήσεων από το 1932 – δηλαδή εδώ και σχεδόν έναν αιώνα!

Ζητούμε λοιπόν η τροπολογία μας να γίνει αποδεκτή, να συμπεριληφθεί σε προσεχές σχετικό Νομοσχέδιο και να έχει αναδρομική ισχύ.

Με την ευκαιρία, θυμίζουμε ότι η Κυβέρνησή μας έχει έμπρακτα αποδείξει την κοινωνική ευαισθησία της έχοντας αποδεχθεί προγενέστερη τροπολογία μας, με την οποία επιλύθηκε ένα χρόνιο πρόβλημα για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες: Έδωσε τη δυνατότητα επανένωσής τους στην ίδια εστία λόγω συνυπηρέτησης γονέων υπαλλήλων, δίνοντας ταυτόχρονα και βαθιά ανάσα στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, όπως και η τροπολογία αυτή την οποία συνυπογράφουμε 17 συνάδελφοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ