close search results icon

Κατασκευή Δεύτερης Διασυνοριακής Οδικής Γέφυρας στη Συνοριακή Δίοδο Κήποι – Ipsala

Κατασκευή Δεύτερης Διασυνοριακής Οδικής Γέφυρας στη Συνοριακή Δίοδο Κήποι – Ipsala

Μέσα σε κλίμα συνεργασίας και συνεννόησης πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη το τριήμερο 16-18 Απριλίου 2024 οι εργασίες της 9ης συνεδρίασης της Μεικτής Επιτροπής Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Έργου (ΜΕΣΠΕ) στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ελλάδας – Τουρκίας για την κατασκευή Δεύτερης Διασυνοριακής Οδικής Γέφυρας στη Συνοριακή Δίοδο Κήποι – Ipsala.

Η Ελληνική και η Τουρκική αντιπροσωπεία των αντίστοιχων Υπουργείων Υποδομών των δύο χωρών συζήτησαν για τις τελευταίες λεπτομέρειες της οριστικής μελέτης του έργου που πρόκειται να παραδοθεί στο τέλος του προσεχούς Ιουνίου, γεγονός το οποίο σημαίνει και την έναρξη της διαδικασίας δημοπράτησης.

Σε δηλώσεις του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Εγνατία Οδός ΑΕ» κ. Κ. Κουτσούκος, που είναι ο φορέας ο οποίος έχει αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης του έργου για την ελληνική αλλά και την τουρκική πλευρά, επισήμανε ότι «το εμβληματικό αυτό έργο της νέας γέφυρας στα σύνορα με την Τουρκία στον Έβρο θα συνδέει τις δύο χώρες και θα διευκολύνει τις μεταφορές όχι μόνο των δύο χωρών αλλά και τις μεταφορές όλες από Ασία μέχρι και Ευρώπη και αντίστροφα».

Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στην τριήμερη συνεδρίαση αφορούσαν τον τομέα του σχεδιασμού του έργου, ώστε να ακολουθήσει η παράδοση της οριστικής μελέτης που θα πάρει στη συνέχεια τον δρόμο της δημοπράτησης.

Όπως επισήμανε ο κ. Κουτσούκος, «ευελπιστούμε ότι τα τεύχη της δημοπράτησης θα είναι έτοιμα μέσα στο επόμενο εξάμηνο, οπότε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στον διαγωνισμό».

Όσον αφορά το έργο, πρόκειται για μια καλωδιωτή γέφυρα με συνολικό μήκος 800 μέτρων.

Η κάθε χώρα πρόκειται να κατασκευάσει το τμήμα που βρίσκεται εντός της επικράτειάς της, ενώ έχει προβλεφθεί η δημιουργία κοινή ομάδας επίβλεψης τόσο για την ελληνική όσο και την τουρκική πλευρά.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της «Εγνατία Οδός ΑΕ», πρόκειται για ένα έργο το οποίο έχει τα τελευταία χρόνια προχωρήσει με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε σχέση με το παρελθόν, παρόλες τις τεχνικές αλλά και διαχειριστικές δυσκολίες που έχει το εγχείρημα αυτό, διότι υποστηρίζεται με θέρμη από την Ελλάδα και την Τουρκία. Ειδικά για τη γείτονα χώρα δημιουργείται μια πύλη προς την Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ για τη χώρα μας η ύπαρξη μιας σύγχρονης γέφυρας στον Έβρο σηματοδοτεί πολλά οφέλη στον κλάδο των μεταφορών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ