close search results icon

Λογαριασμοί Ρεύματος: Σταθερό η κυμαινόμενο τιμολόγιο - Πότε συμφέρει το πράσινο και πότε τα άλλα - Ποιες οι ανακοινώσεις των παρόχων

Λογαριασμοί Ρεύματος: Σταθερό η κυμαινόμενο τιμολόγιο - Πότε συμφέρει το πράσινο και πότε τα άλλα - Ποιες οι ανακοινώσεις των παρόχων

Το τέλος των οριζόντιων επιδοτήσεων από τα κρατικά ταμεία και η αρχή των χρωματιστών τιμολογίων από 1ης.1.2024 έχει προκαλέσει και την ανάλογη σύγχυση στους καταναλωτές, καθώς λαμβάνουν καταιγισμό πληροφοριών, όμως στην ουσία οι επιλογές πλέον είναι πιο «ξεκάθαρες» αφού είναι ομαδοποιημένες, πιο λίγες αφού περιορίζονται σε τέσσερις αντί για δεκάδες που ισχύουν τώρα και κυρίως είναι άμεσα συγκρίσιμες.

Η επιλογή δεν απαιτεί κομπιουτεράκι ούτε πολύπλοκους υπολογισμούς αφού αρκεί το νοικοκυριό με βάσει τα δεδομένα της κατανάλωσης που είχε μέχρι σήμερα να διαλέξει το χρώμα που είναι πιο κοντά στις ανάγκες του.

Δύο βασικές επιλογές

Οπως μάλιστα προκύπτει από τα δεδομένα, επί της ουσίας τα περισσότερα νοικοκυριά θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο κυμαινόμενα τιμολόγια, το πράσινο ή το κίτρινο, ενώ υπάρχει πάντα η δυνατότητα επιλογής του μπλε τιμολογίου το οποίο είναι σταθερό και συνίσταται κυρίως για νοικοκυριά με χαμηλή ή περιστασιακή χρήση του ρεύματος (π.χ. εξοχικά). Εκτός της εξίσωσης για τη συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών είναι το πορτοκαλί τιμολόγιο, καθώς αφορά μόνο όσους έχουν έξυπνους μετρητές. Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επικοινωνεί στους πολίτες να κάνουν υπομονή γιατί το τοπίο θα ξεκαθαρίσει από 1η Ιανουαρίου.

Εξαιρετικά σημαντικό επίσης ότι σε όλες τις περιπτώσεις -πλην του μπλε τιμολογίου- δίνεται η δυνατότητα αλλαγής τόσο του τιμολογίου όσο και του προμηθευτή οποτεδήποτε χωρίς πέναλτι.


«Το αν τα τιμολόγια προέρχονται από μαθηματικούς τύπους ή όχι, αυτό για τον καταναλωτή είναι αδιάφορο. Αυτό που απασχολεί είναι η τιμή του ρεύματος και όχι ο τύπος με τον οποίον προκύπτει η τιμή», σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός ΠΕΝ Θεόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ, εξηγώντας ξανά ότι το υπουργείο κατηγοριοποίησε τα δεκάδες τιμολόγια που ήδη υπήρχαν σε τρεις μεγάλες κατηγορίες και πρόσθεσε μία ακόμη, δηλαδή το πράσινο, για το οποίο οι πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να δίνουν τιμή, η οποία είναι αμέσως και ευθέως συγκρίσιμη.

Πράσινο ή κίτρινο;

Η επιλογή λοιπόν είναι επί της ουσίας το πράσινο και το κίτρινο τιμολόγιο. Το πράσινο ή αλλιώς «ειδικό» τιμολόγιο είναι μεν κυμαινόμενης χρέωσης (περιλαμβάνει ρήτρα αναπροσαρμογής), αλλά με κλειδωμένες τις βασικές αρχές τιμολόγησης απ’ την 1η του μήνα. Αυτό σημαίνει ότι τυχόν απότομες αλλαγές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας (απ’ το οποίο καθορίζονται οι τιμές προμήθειας) δεν πρόκειται να επηρεάσουν το ύψος του τρέχοντος λογαριασμού στο νοικοκυριό αλλά βέβαια -με βάση έναν νέο μαθηματικό τύπο που ορίστηκε από το ΥΠΕΝ- οι αναγκαίες διορθωτικές προσθαφαιρέσεις θα περνούν στον επόμενο μήνα κατανάλωσης. Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκτιμά ότι θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών, συγκρατώντας τις τιμές της κιλοβατώρας, ενώ βάσει της σχετικής Υπουργικής Απόφασης θα μπορεί ο καταναλωτής να βλέπει συνοπτικά τις χρεώσεις του δικού του παρόχου σε σχέση με ανταγωνίστριες προσφορές ή εταιρείες.

Το κίτρινο ή αλλιώς «κυμαινόμενο» τιμολόγιο τώρα καθορίζεται σε σταθερή βάση από τις τιμές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για αυτό και ο καταναλωτής δεν προστατεύεται από τυχόν αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι πάροχοι ωστόσο στρέφουν την πολιτική τους σε αυτό το τιμολόγιο, καθώς όπως υποστηρίζουν μπορεί να είναι πιο φθηνό από το πράσινο λόγω των εκπτώσεων που θα προτείνουν στα πακέτα τους.

Το «σταθερό» μπλε

Ακολουθεί το μπλε ή αλλιώς «σταθερό» τιμολόγιο, το οποίο έχει σταθερή τιμή προμήθειας (€/kWh) για όλη την περίοδο της σύμβασης και για αυτό αν κάποιος το «σπάσει» καλείται να πληρώσει τέλος πρόωρης αποχώρησης. Το συγκεκριμένο τιμολόγιο θα είναι το πιο ακριβό επειδή ο συγκεκριμένος τύπος δεν περιέχει κυμαινόμενες χρεώσεις, ούτε μηχανισμούς διακύμανσης (δηλαδή ρήτρες αναπροσαρμογής). Το μπλε τιμολόγιο συνίσταται κυρίως για νοικοκυριά με χαμηλή ή περιστασιακή χρήση του ρεύματος (π.χ. εξοχικά).

ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ

Οι βασικές τιμές που ανακοίνωσαν οι πάροχοι

Οι τιμές που γνωστοποιήθηκαν από τους παρόχους αποτελούν τις βασικές τιμές προμήθειας, δηλαδή την αφετηρία του υπολογισμού της τιμής του πράσινου τιμολογίου, που θα γίνει γνωστή την 1η Ιανουαρίου και θα καθοριστεί βάσει της χονδρεμπορικής τιμής και του Δεκεμβρίου.

ΔΕΗ

Η ΔΕΗ έδωσε βασική τιμή προμήθειας στα 15,9 λεπτά/κιλοβατώρα για καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες. Με την έκπτωση συνέπειας η τιμή μειώνεται στα 12,8 λεπτά. Η νυχτερινή χρέωση ανέρχεται σε 12,9 λεπτά/κιλοβατώρα και με την έκπτωση συνέπειας στα 10,32 λεπτά/κιλοβατώρα. Για καταναλώσεις άνω των 500 κιλοβατωρών η βασική χρέωση φτάνει στα 17,2 λεπτά/κιλοβατώρα και η νυχτερινή στα 13,76 λεπτά η κιλοβατώρα. Το πάγιο ανέρχεται στα 5 ευρώ.

Στο κίτρινο τιμολόγιο MyHome4All η ΔΕΗ έχει βασική τιμή στα 15,5 λεπτά/κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και στα 12,9 λεπτά για τη νυχτερινή κατανάλωση. Με την έκπτωση 20% η τιμή διαμορφώνεται στα 12,4 λεπτά και στα 10,32 λεπτά/κιλοβατώρα αντίστοιχα, ενώ για καταναλώσεις άνω των 500 κιλοβατωρών η τιμή φτάνει στα 21,1 λεπτά και με την έκπτωση πέφτει στα 16,88 λεπτά και στο νυχτερινό αντίστοιχα στα 10,32 λεπτά. Στα 5 ευρώ είναι το πάγιο και στο κίτρινο τιμολόγιο.

Η τιμή στο μπλε σταθερό τιμολόγιο της ΔΕΗ είναι στα 28 λεπτά/κιλοβατώρα και στα 24 λεπτά/κιλοβατώρα για το νυχτερινό με πάγιο 1 ευρώ.

Οι υπόλοιποι πάροχοι:

* Protergia: 22 λεπτά/KWh δίχως έκπτωση συνέπειας και στα 14 λεπτά/KWh με την έκπτωση.

* NRG: 19 λεπτά/KWh δίχως έκπτωση συνέπειας και στα 11,5 λεπτά/KWh με έκπτωση.

* Volton: 15,5 λεπτά/KWh, το οποίο κατόπιν εκπτώσεων διαμορφώνεται στα 9,92 λεπτά/KWh.

* Φυσικό Αέριο: 9,99 λεπτά/KWh, αλλά δεν έχει ανακοινώσει εκπτώσεις.

Το πράσινο τιμολόγιο όλων των εταιριών περιλαμβάνει πάγιο 5 ευρώ.

Τα 4 SOS για τους καταναλωτές

1 Στο πράσινο ειδικό τιμολόγιο θα μεταφερθεί το σύνολο των καταναλωτών με εξαίρεση όσους έχουν συμβόλαια σταθερής τιμής και όσους επιλέξουν να υπαχθούν σε άλλο τιμολόγιο που προσφέρει ο προμηθευτής.

2 Η μετακίνηση σε άλλον πάροχο μπορεί να γίνει εύκολα και χωρίς δικαίωμα αποζημίωσης λόγω της πρόωρης λήξης της σύμβασης, με εξαίρεση τη διακοπή σύμβασης για το σταθερό τιμολόγιο.

3 Στους λογαριασμούς ρεύματος και στα άλλα μηνύματα των προμηθευτών (SMS και e-mail) εισάγεται κωδικός QR (και link) με παραπομπή στον ιστότοπο δημοσίευσης του εργαλείου σύγκρισης τιμών της ΡΑΑΕΥ, ώστε οι καταναλωτές να έχουν τη δυνατότητα να επαληθεύουν τη τιμή του κάθε μήνα για το ειδικό κοινό τιμολόγιο και να συγκρίνουν με το σύνολο των προσφερόμενων τιμολογίων των προμηθευτών.

4 Για περιπτώσεις καταναλωτών που λαμβάνουν δίμηνους λογαριασμούς, μπορούν να αλλάξουν πάροχο και να πληρώσουν για την περίοδο κατανάλωσης μέχρι και τη μεταφορά τους στον καινούργιο.

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ