Με χαμόγελα η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Αισιοδοξία αλλά όχι εφησυχασμός με την Άγκυρα
Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη επιβεβαίωσε την αμοιβαία θέληση και προσπάθεια να περάσουν οι σχέσεις των δύο χωρών σε μία νέα φάση χωρίς την ένταση του παρελθόντος.
Πρόκειται για το έκτο τετ α τετ των δύο ηγετών την τελευταία τετραετία και για πρώτη φορά από τα χαμόγελα μπροστά στις κάμερες απουσίαζε η αμηχανία των προηγούμενων συναντήσεων και η εν γένει χαλαρή στάση του σώματος αποτύπωσαν με τον πιο εύγλωττο τρόπο την αλλαγή του κλίματος, η οποία ξεκίνησε στο Βίλνιους.
Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι το καλό κλίμα παρέμεινε και όταν έκλεισαν οι κάμερες και εκτιμούν ότι υπάρχει ειλικρινής διάθεση από την πλευρά της Άγκυρας να υπάρξει συνέχεια στην αποκλιμάκωση της έντασης και οι δύο χώρες να χτίσουν πάνω στην θετική ατζέντα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η Αθήνα εφησυχάζει. «Δεν αμφιβάλλω ότι έχουμε μπροστά μας δύσκολες προκλήσεις και δεν είμαι ποτέ αφελής σε ότι αφορά στις σημαντικές, προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής», όπως το έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας λίγη ώρα μετά τη συνάντηση σε ομογενειακές οργανώσεις.
Θαλάσσιες ζώνες, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα
Ειδικά στην κρίσιμη και πιο ουσιαστική διαφορά που αφορά τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Όπως έχει γράψει το iefimerida.gr, η ελληνική πλευρά γνωρίζει ότι απαιτείται χρόνος, εντατικές διαβουλεύσεις και πως δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι απαραίτητα θα υπάρξει συμφωνία στο τέλος της διαδρομής. «Είναι λάθος να μπαίνουν σφιχτά χρονοδιαγράμματα σε ένα θέμα που δεν έχει λυθεί τα τελευταία 40 χρόνια», όπως το έθεσε κυβερνητική πηγή με την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν. Βασική προϋπόθεση είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και αυτό μπορεί να χτιστεί σταδιακά. Σε αυτή την κατεύθυνση εκτιμάται ότι θα βοηθήσει η προώθηση του διαλόγου και οι συμφωνίες που μπορούν να προκύψουν σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και η συνεργασία για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων. Ψηλά σε αυτή την ατζέντα βρίσκεται το μεταναστευτικό που συζητήθηκε και στη χθεσινή συνάντηση, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στον Τούρκο πρόεδρο ότι «πρέπει να σταματήσουμε να έχουμε βάρκες στο νερό, διότι οδηγεί σε απώλειες ανθρώπινων ζωών». Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα οι συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών να οδηγήσουν σε λύσεις «έξω από το κουτί», όπως σημείωναν.
Ένα παραπάνω βήμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία μετά την πρώτη προσέγγιση στο Βίλνιους
Η χθεσινή συνάντηση χαρακτηρίστηκε από συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη ως ένα παραπάνω βήμα μετά την πρώτη προσέγγιση στο Βίλνιους, με την Τουρκία να απέχει από προκλήσεις και την γνωστή επιθετική της ρητορική. «Οι δύο χώρες ήταν συνεπείς τους τελευταίους μήνες σε όσα συμφωνήθηκαν στη Λιθουανία», όπως τόνισε κυβερνητική πηγή. Ορόσημο σε αυτή την διαδρομή θεωρείται η σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Εκεί είναι πολύ πιθανό να υπογραφούν μία σειρά από συμφωνίες που προετοιμάζουν οι συνεργάτες των δύο ηγετών, ειδικά σε θέματα που περιλαμβάνονται στην θετική ατζέντα.
Η απάντηση Μητσοτάκη στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για τη Κύπρο
Στην συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης έθεσε προς τον Τούρκο πρόεδρο το θέμα της Κύπρου και του απάντησε στις προκλητικές δηλώσεις που έκανε από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών. «Σταθερή μου δέσμευση για λύση του Κυπριακού είναι ο πλήρης σεβασμός των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οποιαδήποτε λύση εκτός αυτών των παραμέτρων, οποιαδήποτε ιδέα ή οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών είναι απλά μη αποδεκτή», όπως είπε μιλώντας στους ομογενείς.
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποστεί των ευθυνών της απέναντι στην Κύπρο», όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, ενώ ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο Κυπριακό και στη σημερινή του ομιλία στα Ηνωμένα Έθνη όπου θα τονίσει την ανάγκη να υπάρξει νέα τριμερής και ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών.
iefimerida.gr
Φωτογραφία AP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
ΓΕΕΘΑ: Τουρκικό αεροσκάφος παραβίασε το FIR Αθηνών στο νοτιοανατολικό Αιγαίο
10 Σεπτεμβρίου 2024 -
«Κλειδώνει» το χαρτοφυλάκιο στην Κομισιόν για τον Τζιτζικώστα
10 Σεπτεμβρίου 2024 -
Με βασικό Σιώπη και Τζόλη-Χατζηγιοβάνη στα άκρα η Ελλάδα κόντρα στην Ιρλανδία
10 Σεπτεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ