Με χειρότερη κρίση από εκείνη του '08 κινδυνεύει η Βρετανία, σύμφωνα με έκθεση
Σε παγκόσμιο επίπεδο σχετική έκθεση εκτιμά ότι οι τράπεζες πιθανότατα θα χρειάζονταν συνολικά 4,9 τρισεκατομμύρια δολάρια σε διεθνή προγράμματα διάσωσης.
«Σκοτεινό» προοιωνίζεται το μέλλον της βρετανικής οικονομίας, με το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας να απειλείται μέχρι το τέλος της δεκαετίας με μία κρίση πολύ χειρότερη από εκείνη του 2008, αν το Σίτι του Λονδίνου δεν λάβει εγκαίρως μέτρα για την «πράσινη μετάβαση», σύμφωνα με έκθεση της περιβαλλοντικής εκστρατείας One for One.
Τουλάχιστον 500.000 χαμένες θέσεις εργασίας στην παραγωγή που βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα και «χασούρα» 674 δισ. λιρών από τις τσέπες των φορολογούμενων για τη διάσωση των τραπεζών προβλέπει η έκθεση.
Αν οι βρετανικές κυβερνήσεις δεν εναρμονισθούν επομένως με τα μέτρα με τα οποία έχει δεσμευτεί η διεθνής κοινότητα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, τα οποία πιθανολογείται ότι θα προκαλέσουν κατάρρευση της αξίας των μετοχών των ορυκτών καυσίμων, τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής οικονομία θα δουν τρομακτικές οικονομικές συνέπειες. Υπενθυμίζεται ότι το 2008, οπότε η βρετανική κυβέρνηση έπρεπε να διασώσει τις τράπεζες, δαπανήθηκαν 457 δισ. λίρες.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η έκθεση εκτιμά ότι οι τράπεζες πιθανότατα θα χρειάζονταν συνολικά 4,9 τρισεκατομμύρια δολάρια σε διεθνή προγράμματα διάσωσης εάν τα περιουσιακά στοιχεία ορυκτών καυσίμων κατέρρεαν το 2030, θέτοντας σε κίνδυνο 13,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως.
Αυτό προβλέπει η έκθεση αν οι τράπεζες και τα ασφαλιστικά ιδρύματα αποτύχουν να διαθέσουν επαρκή κεφάλαια για να καλύψουν τις πιθανές απώλειες που είναι πιθανό να προκύψουν ως αποτέλεσμα των κλιματικών κανονισμών που αποσκοπούν στην επίτευξη καθαρών στόχων μηδενικών εκπομπών τα επόμενα χρόνια.
Και αυτό γιατί οι ρυθμίσεις αυτές για το κλίμα πιθανότατα θα δυσκολέψουν τις εταιρείες έντασης άνθρακα να πουλήσουν προϊόντα όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στους πελάτες, αναγκαζόμενες να στραφούν σε πιο πράσινες πηγές ενέργειας, αναφέρει η έκθεση. Ως αποτέλεσμα θα μειωθεί η αξία των περιουσιακών στοιχείων βαρέων εκπομπών άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων μετοχών ή δανείων για έργα ορυκτών καυσίμων, γεγονός που με τη σειρά του θα βλάψει τους θεσμικούς επενδυτές όπως οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές και οι διαχειριστικές εταιρείες κεφαλαίων που τα κατέχουν.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η έκθεση εκτιμά ότι οι τράπεζες πιθανότατα θα χρειάζονταν συνολικά 4,9 τρισεκατομμύρια δολάρια σε διεθνή προγράμματα διάσωσης εάν τα περιουσιακά στοιχεία ορυκτών καυσίμων κατέρρεαν το 2030, θέτοντας σε κίνδυνο 13,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως.
Η εκστρατεία One for One καλεί για συντονισμένη δράση από τις κυβερνήσεις και τις χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές για την αντιμετώπιση, όπως λέει, κρίσιμων αδυναμιών στον τραπεζικό και ασφαλιστικό τομέα. Κάτι τέτοιο απαιτεί από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διατηρούν από εδώ και στο εξής αποθεματικό κεφάλαιο αξίας μίας λίρας, το οποίο θα αντιστοιχεί σε κάθε λίρα που χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση ή την ασφάλιση έργων ορυκτών καυσίμων. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθεί η δημιουργία «τρύπας» στη βρετανική οικονομία, εξηγεί το One for One.
πηγή: efsyn.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Αγία Σκέπη: Ξεκίνησαν οι εορτασμοί του Αγίου Καλλινίκου
14 Οκτωβρίου 2024 -
Οδοντιατρείο "Ζήνα Σκουλή": Λαμπρά εγκαίνια με πλήθος καλεσμένων
14 Οκτωβρίου 2024 -
Υποψήφιος ο Τεντόγλου για κορυφαίος αθλητής της χρονιάς στον στίβο
14 Οκτωβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ