Μελιτζάνες στον φούρνο γεμιστές με λαχανικά -Το ιδανικό καλοκαιρινό γεύμα
Η μελιτζάνα είναι ίσως η βασίλισσα της ελληνικής κουζίνας, καθώς πρωταγωνιστεί σε αμέτρητα παραδοσιακά πιάτα και αποτελεί αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων.
Ό πιο δημοφιλής ίσως τρόπος μαγειρέματος της μελιτζάνας είναι στον φούρνο, καθώς η «καπνίλα» του ψησίματος ταιριάζει ιδιαίτερα στα αρώματα και τις γεύσεις του αγαπημένου ζαρζαβατικού. Συνήθως συνδυάζεται τέλεια με μία σάλτσα ντομάτας και διάφορα μυρωδικά.
Θρεπτική και πεντανόστιμη συνταγή για μελιτζάνες στον φούρνο που συστήνει ο σεφ Πάνος Παπαδάκης, ιδανική για το καλοκαίρι καθώς είναι ελαφριά αλλά παράλληλα χορταστική, με πολλά νόστιμα λαχανικά
Yλικά
4 μελιτζάνες
Νερό
αλάτι
bio έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Για την γέμιση
2 μέτρια κρεμμύδια
1 πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
4-5 σκελίδες σκόρδου
2 μέτριες ντομάτες
2 πρέζες ζάχαρη
50 γρ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
μαιντανός
240 γρ τόνος σε ελαιόλαδο
2 πρέζες αλάτι
πιπέρι
Για τη σάλτσα
1 κτσ πελτέ ντομάτας
bio έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
250 γρ νερό
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε αλατίζουμε ,βάζουμε σε νερό τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε στην άκρη για 10-15 λεπτά.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά μαζί με το βιολογικό ελαιόλαδο.
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τις πιπεριές, τις σκελίδες σκόρδου και τα προσθέτουμε μέσα στο τηγάνι.
Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τις ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι.
Ανακατεύουμε πολύ καλά κλείνουμε το καπάκι και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν σε χαμηλή φωτιά για 10-12 λεπτά.
Ρίχνουμε ελαιόλαδο και αλάτι στις μελιτζάνες, τις βάζουμε σε ένα πυρέξ 25χ30 εκ. και τις ψήνουμε για 40-50 λεπτά στους 180 c.
Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον προσθέτουμε μέσα στο τηγάνι.
Σε ένα μπολάκι βάζουμε τον τόνο σε ελαιόλαδο και τον ρίχνουμε και κείνον μέσα στα υπολοιπα υλικά.
Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε την γέμιση από την φωτιά ρίχνοντάς την σε ένα μπολάκι.
Με ένα μαχαιράκι χαράζουμε στην μέση τις μελιτζάνες και τις γεμίζουμε πολύ καλά.
Ότι γέμιση περισσέψει την βάζουμε μέσα στο ταψί.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας, το ελαιόλαδο , το νερό, αλάτι και πιπέρι.
Μόλις βράσει αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε την σάλτσα μέσα στο ταψί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 20-25 λεπτά στους 180 c.
iefimerida.gr
Φωτογραφία: shutterstock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Ημερίδα για τους νεφροπαθείς στην Έδεσσα
03 Νοεμβρίου 2024 -
Α.Σ Ατρόμητος: Αναχώρηση για το Παγκόσμιο
03 Νοεμβρίου 2024 -
Παρουσίαση βιβλίου στην Έδεσσα
03 Νοεμβρίου 2024 -
Άρης: Με νέα πρόσωπα για να μείνει κορυφή
03 Νοεμβρίου 2024 -
Σε επίπεδο ρεκόρ ο αριθμός των καρτών πληρωμών στην Ελλάδα
03 Νοεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ