close search results icon

Μία "θεά της τύχης" περνά από το "Λίθινο" στον Πενταπλάτανο

Την βιβλιοπαρουσίαση θα χαιρετίσει ο νέος Δήμαρχος Δήμου Πέλλας, Στάθης Φουντουκίδης. 

Μία ξεχωριστή ποιητική συλλογή θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, στο εστιατόριο "Λίθινο". 

409219177-2846783625461978-6898566688733777808-n.jpg

Η Αίσα θεωρείται ότι είναι μία από τις θεές της τύχης. Άλλοι τη θεωρούσαν σαν θέα της ανθρώπινης μοίρας δηλαδή της αρχαίας ελληνικής αντίληψης για τη τύχη την οποία δημιουργεί ο άνθρωπος μοναχός του.

Η Αίσα (Αἶσα) ήταν κατά την αρχαία ελληνική θρησκεία "σύνθρονη" του Διός, δηλαδή ήταν τόσο ισχυρή, ώστε μοιραζόταν τον θρόνο του, ως ηγέτη των θεών του Ολύμπου. Ο Όμηρος την αποκαλεί και Μοίρα. Η Αίσα αποφάσιζε την τύχη των ανθρώπων και οι άλλοι θεοί δεν είχαν δικαίωμα να παρεμβαίνουν σε αυτό, αν και είχαν την δύναμη να το κάνουν. Στην αρχαία ελληνική γραμματεία της αποδίδονται τα επίθετα Πάνδωρος (αυτή που φέρνει όλα τα δώρα), πολύστονος (αυτή που πολὺ στενάζει, πενθεί), πολύτροπος (η πολυταξιδεμένη, η εύστροφη, η δόλια, η ευμετάβλητη), λυγρή (ολέθρια, θλίβουσα, γήρας), ατάσθαλος (ηθικά μεμπτή, αυτή που κάνει να αφθονούν οι συμφορές).

Τι θέλει λοιπόν να πει η ποιήτρια; Θα το μάθουμε το βράδυ της Δευτέρας, με τους Χρήστο Λαμπρούδη και Δημήτρη Αμανατιάδη, που θα είναι και οι παρουσιαστές της εκδήλωσης. 

*Πληροφορίες από το wikipedia


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ