Μητσοτάκης: 3+1 μέτρα για τους μετανάστες στη Λιβύη

Γιάννης Απέργης
Ισχυρό μήνυμα αποφασιστικότητας πως «η δίοδος μετανάστευσης προς την Ελλάδα κλείνει» έστειλε χθες από τη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ανακοίνωση λήψης τριών πρώτων μέτρων που περιλαμβάνουν:
Τρίμηνη αναστολή εξέτασης αιτημάτων ασύλουγια όσους καταφθάνουν στην Ελλάδα από Βόρεια Αφρική.
Δημιουργία μιας, ίσως και δεύτερης, μόνιμης Κλειστής Δομής στην Κρήτη.
Περιπολίες του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού στα διεθνή ύδατα για την επιστροφή και αποτροπή των σκαφών πριν εισέλθουν στα διεθνή ύδατα.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως «η αντίδραση της Ελλάδας θα είναι νόμιμη, δίκαιη αλλά και πολύ αυστηρή», τονίζοντας προς γνώση τόσο «των διακινητών και τους τυχόν δυνητικούς “πελάτες” τους» ότι «όσοι μετανάστες εισέρχονται παράνομα στη χώρα θα συλλαμβάνονται και θα κρατούνται».
Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε πως η διάταξη με την οποία αναστέλλεται για τρεις μήνες η εξέταση ασύλου για όσους εισέρχονται παρανόμως από τις αφρικανικές ακτές θα έρθει σήμερα στη Βουλή, σημειώνοντας ότι θα εδράζεται «στην ίδια νομική επιχειρηματολογία που η ελληνική κυβέρνηση εφάρμοσε όταν αντιμετώπισε με επιτυχία την υβριδική μεταναστευτική εισβολή στον Εβρο τον Μάρτιο του 2020».
Στο πλαίσιο μάλιστα των επιχειρησιακών δράσεων, ανέφερε ότι θα γίνονται όπως έγινε και προχθές, «που υπήρξε διάσωση στα σύνορα της νότιας Κρήτης, οι διασωθέντες θα μεταφέρονται όχι στο νησί, αλλά απευθείας στο Λαύριο και από εκεί σε κλειστές δομές του υπουργείου Μετανάστευσης».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι «σύντομα θα υπάρξει αντίδραση και από τις Βρυξέλλες». Η κυβέρνηση ήδη «πήρε την απόφαση να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» και εξήγησε πως «η κατάσταση απαιτεί έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης». Παράλληλα, ανέφερε πως οι συζητήσεις με τη Λιβύη, τόσο με τη νόμιμη κυβέρνηση της Δυτικής Λιβύης όσο και της Ανατολικής Λιβύης, θα συνεχίζονται και «είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε με τις Αρχές της Λιβύης έτσι ώστε να αποτρέψουμε κατά προτίμηση την αναχώρηση αυτών των βαρκών από τις ακτές της ή όταν συμβαίνει αυτό, σε συνεργασία -όπου αυτό είναι εφικτό-, αυτές να επιστρέφουν πίσω από εκεί όπου ξεκίνησαν, πριν εισέλθουν στα διεθνή ύδατα και η οποιαδήποτε παρέμβαση, η οποιαδήποτε σωτηρία τους να μετατρέπεται ουσιαστικά σε μια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης».
Στο «όχι» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, σε δημιουργία Μόνιμης Κλειστής Δομής στην Κρήτη, με το επιχείρημα ότι «η Κρήτη είναι η ατμομηχανή της τουριστικής μας βιομηχανίας», αλλά και στην απόρριψη του μέτρου της τρίμηνης αναστολής εξέτασης ασύλου «γιατί έτσι θα καθυστερούν οι επιστροφές», ο κ. Μητσοτάκης του εξήγησε πως «ο λόγος που η χώρα προχωρά σε αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου έχει να κάνει με το μήνυμα που στέλνουμε στους διακινητές και στους “πελάτες” τους. Πως όταν φτάνουν στην Ελλάδα, θα μπορούν να μείνουν σε κλειστή δομή χωρίς να εξετάζεται η αίτησή της».
Ο πρωθυπουργός, παράλληλα, εξήγησε στο ΠΑΣΟΚ χωρίς περιστροφές, που φαίνεται να προσχωρεί στις αντιλήψεις που ανέφερε και η υπόλοιπη αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ και Πλεύση Ελευθερίας), πως ναι, «εμείς έχουμε άλλη λογική και ακολουθούμε άλλη πολιτική», δηλαδή της διαφύλαξης της ασφάλειας και της φύλαξης των συνόρων, και σε αυτήν την προσπάθεια «δεν υπονομεύουμε τους ένστολούς μας. Αυτούς που εσείς έρχεστε και τους κρεμάτε στα μανταλάκια για να κάνετε το δικό σας πολιτικό παιχνίδι. Οχι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι».
«Οριοθετήσαμε ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία»
Ο κ. Μητσοτάκης, επίσης, σήκωσε το γάντι στις επικοινωνιακές ατάκες του κ. Ανδρουλάκη, που επέκρινε την επάρκεια της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, αναφέροντας μέχρι και «ότι καταφέρατε να “ενώσετε” μέχρι και την Ανατολική και τη Δυτική Λιβύη κατά της χώρας μας», λέγοντάς του «πως αν κατάλαβα καλά, κ. Ανδρουλάκη, μας κατηγορείτε για τον εμφύλιο στη Λιβύη. Κοιτάξτε. Αυτή η κυβέρνηση ασκεί πραγματική εξωτερική πολιτική επί του πεδίου. Οταν διαπραγματευόμαστε και χορηγούμε άδειες έρευνας σε μεγάλους κολοσσούς, την ExxonMobil και τη Chevron, όπου νότια της Κρήτης έμπρακτα αναγνωρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας. Σε εμάς ήρθαν και όχι στους Λίβυους. Και όταν οι Λίβυοι προκήρυξαν τα δικά τους οικόπεδα, σεβάστηκαν τη μέση γραμμή».
Επισημαίνοντάς του ότι «ο νόμος του ΠΑΣΟΚ ήταν ωραίος στα χαρτιά, αλλά εμείς το κάναμε πράξη». Μάλιστα, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι «το 2010, πριν την επανάσταση και τη διαίρεση της Λιβύης, ήμασταν κοντά για να οριοθετήσουμε ΑΟΖ με τη χώρα αυτή επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου. Τότε κάνατε πίσω. Δεν οριοθετήσατε την ΑΟΖ με τη Λιβύη όταν μπορούσατε. Αντίθετα, εμείς το κάναμε με την Αίγυπτο. Εμείς οριοθετήσαμε ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία. Εσείς όταν μπορούσατε να το κάνετε με τη Λιβύη, δεν το κάνατε!».
eleftherostypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ